Despre Ucraina şi ierarhii

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Ucraina e astăzi cea mai europeană ţară din Europa. În Parlamentul ei, legiuitorii nu stau apatici, ca în România, sub răcnetele descreierate ale unei doamne Şoşoacă. Spre deosebire de Ungaria lui Viktor Orbán, Ucraina vrea să respecte regulile statului de drept. În Ucraina nu are trecere un partid prorus ca în Slovacia. Dar nu asta contează cel mai mult. Esenţial e că în Ucraina se luptă, se moare şi se rezistă împotriva totalitarismului sălbatic al Rusiei lui Putin. Fără compromisuri, fără şovăială, cu un curaj pe care nimic nu-l descumpăneşte. În Europa, ea e singura ţară care se opune pe cîmpul de luptă, cu sacrificii umane teribile, dictaturii forţei brute. În Europa, ea e singura ţară unde democraţia liberală e apărată cu preţ de sînge. 

În celelalte ţări europene, democraţia liberală e luată, prea uşor, ca ceva de la sine înţeles. Chiar dacă există pete de corupţie, dacă îşi fac loc apetenţe pentru extremism, dacă funcţionarea statului de drept mai dă rateuri, lumea nu se îngrijorează cine ştie ce. Îşi vede de afaceri, de consum, de posibilitatea de a călători pentru interese de muncă ori vacanţe, de libertatea de gîndire şi de exprimare (în unele cazuri pînă la deşuchere mentală). Trăim în acest mediu de libertate ca şi cum el ne-ar fi asigurat, natural. Aproape că nu îl mai percepem. Nu luăm destul seama că democraţia liberală e forma de societate, forma globală în care toate posibilităţile unei vieţi decente pentru individ sînt cu putinţă. Că prima noastră responsabilitate e să apărăm şi să întreţinem această formă globală. Nu sesizăm destul de intens că a ajuta Ucraina înseamnă a consolida propria ordine democratic liberală.

Occidentul a cam obosit în ce priveşte susţinerea Ucrainei. De la republicanii din Statele Unite pînă la omul de rînd din America şi din Europa, nu mai avem acelaşi avînt în a da ajutor unei ţări unde ordinea lumii noastre înfruntă o cultură a terorii. Încep să primeze jocuri politice, interese economice, demagogii naţionaliste. Nu ne dăm seama destul de acut şi de activ că un cît de slab cîştig al lui Putin asupra Ucrainei înseamnă o anemiere a democraţiei europene, înseamnă un eşec al întregii Europe în opoziţia ei faţă de totalitarism. 

Cu multele, variatele oferte ale democraţiei liberale la îndemînă, s-ar părea că neglijăm forma globală de societate care le face pe toate cu putinţă. Pare că suferim de un defect de optică ierarhică. Ocupaţi cu interese parţiale, nu dăm atenţia cuvenită întregului, cadrului lor de posibilitate. Ne scapă din vedere deosebirea de nivel între „aplicaţii” şi principiul civilizaţiei din care facem parte: cel pentru care luptă Ucraina, pe care îl apărăm, din spatele frontului, şi noi cînd ajutăm Ucraina. Scăparea aceasta e doar un caz socio-politic al dezobişnuirii noastre de a privi lucrurile pe verticala care leagă niveluri diferite de realitate şi de importanţă. Dar cu gravitatea lui, el poate ilustra un fenomen de civilizaţie mai general.

Se vorbeşte adesea despre paloarea pe care o capătă în conştiinţa modernă tema ierarhiei. În urmă cu cîtva decenii, antropologul Louis Dumont analiza, printre alţii, anemierea ori chiar refuzul lui homo hierarchicus. Non-modernii, spunea el, sînt obişnuiţi să distingă niveluri de existenţă şi de semnificaţie în interiorul unei viziuni globale, fie că ea se referă la structura socială, la cea cosmică ori la persoana umană. În timp ce modernii iau în considerare doar planuri izolate, pe care nu sînt interesaţi să le refere la un principiu, să le ordoneze şi să le armonizeze sub lumina lui. Pentru a readuce în conştiinţa contemporană tema ierarhiei, Louis Dumont a făcut un fertil ocol. A studiat-o în spaţiul indian şi în concepţiile Europei creştine, punînd comparativismul antropologic în slujba unei crescute înţelegeri de sine a omului tîrziu modern. Homo hierarchicus. Eseu asupra sistemului castelor (1966) şi Eseuri despre individualism. O perspectivă antropologică asupra ideologiei moderne (1983) sînt două dintre lucrările lui importante, cea din urmă tradusă de Luiza şi Laurenţiu Ştefan-Scalat la Editura Anastasia, în 1996, prin grija lui Teodor Baconschi. 

În culturile tradiţionale, ierarhia e o idee universal ordonatoare. Se lucrează cu ea în toate domeniile vieţii interioare şi comunitare, în interpretarea textelor sacre, în cercetarea cosmosului şi în organizarea societăţii. Ea modelează concepţia despre întregul real, de la văzute la nevăzute, de la pămînt la ierarhia cerurilor care se boltesc asupra lui şi pînă la Polul transmundan. A trăi şi a cunoaşte înseamnă a lucra şi a te lucra pe tine în conformitate cu aceste trepte. Cînd Platon vorbeşte în Banchetul despre cunoaşterea frumosului, el parcurge un şir de niveluri, de la particularul unui trup frumos pînă la forma arhetipală a Frumosului. Plotin, un contemplativ tot atît de pasionat pe cît e de metodic, desfăşoară descendent realul de la Unu la domeniul Intelectului/inteligibilelor din care se revarsă lumea Sufletului care modelează şi susţine corpul atras de întunecata zonă a Materiei. Fiecare treaptă intermediară aspiră către superiorul ei, de unde îşi trage realitatea şi, pe de altă parte, se îngrijeşte de modelarea inferiorului. E vorba despre o ierahie în care, potrivit lui Andrei Cornea – traducător şi comentator al tratatelor lui Plotin – discontinuităţile calitative între trepte sînt dublate de continuităţi asigurate de  generozitatea descendentă a Unului şi de aspiraţia ascendentă a fiecărui nivel. Omul spiritual îşi conduce viaţa pe această verticală, se străduieşte să o activeze urcător: corpul e ataşat de sufletul dominat de raţiune (dianoia, cunoaşterea în distincţie şi secvenţialitate logică) articulat cu intelectul vizionar (nous) care se deschide către Unu. 

Nu mai e nevoie de spus că, în religii, ideea ierarhiei e decisivă, că se află în inima mesajului lor. Dovadă stă, de pildă, omniprezenţa unui simbol: cel al arborelui cosmic, al Pomului Vieţii. El e însăşi ideograma unei ierarhii însufleţite şi însufleţitoare. Rădăcina lui trnsmundană infuzează seva realului de-a lungul verticalei trunchiului în ramurile arborelui, în planurile ierarhizate de existenţă. Crucea are, printre semnificaţiile ei, şi acest sens: e verticala divină care întemeiază şi uneşte toate domeniile lumii, cuprinse simbolic în ramura ei orizontală. Pe cruce, Christos restaurează circulaţia influxului divin în arborele lumii; îi dă acestuia o nouă o viaţă; atrage ierarhia arborelui către Sine.

O cîntare de Naşterea Domnului o celebrează pe Fecioară ca paradis intelectual („rai înţelegător”) din care „înfloreşte pomul vieţii”, „dumneziescul pom, din care mîncînd vom fi vii”. „Pomul vieţii” devine aici chiar semn al lui Christos, Cel care e domn al ierarhiei văzutelor şi nevăzutelor. Potrivit cîntării, raportul omului cu acest Arbore constă într-un act de cunoaştere unitivă, de viaţă-cunoaştere. 

P.S. Chiar în lipsa apetenţei noastre pentru ierarhie, raţiunea ne indică totuşi că apărarea democraţiei liberale are un nivel mai înalt decît interesele parţiale, posibile înăuntrul ei.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

thylane blondeau instagram jpg
„Cea mai frumoasă fată din lume” are acum 24 de ani. Schimbarea de look a provocat un val de reacții
Thylane Blondeau, fetița de origine franceză care a uimit lumea la doar șase ani când a fost numită „cea mai frumoasă fată din lume”, este acum o tânără de 24 de ani, cu o carieră în modelling și o prezență puternică în social media.
lucescupisa jpg
61356813 1004 webp
80 de ani de la 8 mai 1945: Întorc SUA spatele Europei?
În urmă cu 80 de ani se încheia Al Doilea Război Mondial în Europa. De atunci, SUA au asigurat securitatea, mai întâi în partea de vest a Europei, apoi și în est. Donald Trump pune la îndoială acum această protecție.
Inter Barcelona (EPA) jpg
Fără echipă în finală, dar cu record: ce au reușit spaniolii în Liga Campionilor
Ibericii au consemnat un record în cea mai tare competiție intercluburi.
piept de pui cu sos de rosii uscate jpg
Piept de pui cu sos de roșii uscate
Pieptul de pui cu sos de roșii uscate este o alegere ideală pentru o cină rafinată.
galeta cu cirese jpg
Galetă cu cireșe
Galeta cu cireșe este un desert rustic și perfect pentru zilele de vară.
Donald Trump FOTO AFP
Trump, perceput de britanici drept o amenințare mai mare decât terorismul
Un sfert dintre britanici cred că Donald Trump reprezintă o amenințare mai mare pentru securitatea națională a Regatului Unit decât organizațiile teroriste, potrivit unui sondaj publicat joi, 8 aprilie.
omleta cu creveti jpg
Omletă cu creveți
Omleta cu creveți este un preparat rapid și delicios, perfect pentru un mic dejun savuros sau o cină ușoară.
chec cu capsuni jpg
Chec cu căpșuni
Checul cu căpșuni este un desert simplu dar delicios.