Despre Ucraina şi ierarhii

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Ucraina e astăzi cea mai europeană ţară din Europa. În Parlamentul ei, legiuitorii nu stau apatici, ca în România, sub răcnetele descreierate ale unei doamne Şoşoacă. Spre deosebire de Ungaria lui Viktor Orbán, Ucraina vrea să respecte regulile statului de drept. În Ucraina nu are trecere un partid prorus ca în Slovacia. Dar nu asta contează cel mai mult. Esenţial e că în Ucraina se luptă, se moare şi se rezistă împotriva totalitarismului sălbatic al Rusiei lui Putin. Fără compromisuri, fără şovăială, cu un curaj pe care nimic nu-l descumpăneşte. În Europa, ea e singura ţară care se opune pe cîmpul de luptă, cu sacrificii umane teribile, dictaturii forţei brute. În Europa, ea e singura ţară unde democraţia liberală e apărată cu preţ de sînge. 

În celelalte ţări europene, democraţia liberală e luată, prea uşor, ca ceva de la sine înţeles. Chiar dacă există pete de corupţie, dacă îşi fac loc apetenţe pentru extremism, dacă funcţionarea statului de drept mai dă rateuri, lumea nu se îngrijorează cine ştie ce. Îşi vede de afaceri, de consum, de posibilitatea de a călători pentru interese de muncă ori vacanţe, de libertatea de gîndire şi de exprimare (în unele cazuri pînă la deşuchere mentală). Trăim în acest mediu de libertate ca şi cum el ne-ar fi asigurat, natural. Aproape că nu îl mai percepem. Nu luăm destul seama că democraţia liberală e forma de societate, forma globală în care toate posibilităţile unei vieţi decente pentru individ sînt cu putinţă. Că prima noastră responsabilitate e să apărăm şi să întreţinem această formă globală. Nu sesizăm destul de intens că a ajuta Ucraina înseamnă a consolida propria ordine democratic liberală.

Occidentul a cam obosit în ce priveşte susţinerea Ucrainei. De la republicanii din Statele Unite pînă la omul de rînd din America şi din Europa, nu mai avem acelaşi avînt în a da ajutor unei ţări unde ordinea lumii noastre înfruntă o cultură a terorii. Încep să primeze jocuri politice, interese economice, demagogii naţionaliste. Nu ne dăm seama destul de acut şi de activ că un cît de slab cîştig al lui Putin asupra Ucrainei înseamnă o anemiere a democraţiei europene, înseamnă un eşec al întregii Europe în opoziţia ei faţă de totalitarism. 

Cu multele, variatele oferte ale democraţiei liberale la îndemînă, s-ar părea că neglijăm forma globală de societate care le face pe toate cu putinţă. Pare că suferim de un defect de optică ierarhică. Ocupaţi cu interese parţiale, nu dăm atenţia cuvenită întregului, cadrului lor de posibilitate. Ne scapă din vedere deosebirea de nivel între „aplicaţii” şi principiul civilizaţiei din care facem parte: cel pentru care luptă Ucraina, pe care îl apărăm, din spatele frontului, şi noi cînd ajutăm Ucraina. Scăparea aceasta e doar un caz socio-politic al dezobişnuirii noastre de a privi lucrurile pe verticala care leagă niveluri diferite de realitate şi de importanţă. Dar cu gravitatea lui, el poate ilustra un fenomen de civilizaţie mai general.

Se vorbeşte adesea despre paloarea pe care o capătă în conştiinţa modernă tema ierarhiei. În urmă cu cîtva decenii, antropologul Louis Dumont analiza, printre alţii, anemierea ori chiar refuzul lui homo hierarchicus. Non-modernii, spunea el, sînt obişnuiţi să distingă niveluri de existenţă şi de semnificaţie în interiorul unei viziuni globale, fie că ea se referă la structura socială, la cea cosmică ori la persoana umană. În timp ce modernii iau în considerare doar planuri izolate, pe care nu sînt interesaţi să le refere la un principiu, să le ordoneze şi să le armonizeze sub lumina lui. Pentru a readuce în conştiinţa contemporană tema ierarhiei, Louis Dumont a făcut un fertil ocol. A studiat-o în spaţiul indian şi în concepţiile Europei creştine, punînd comparativismul antropologic în slujba unei crescute înţelegeri de sine a omului tîrziu modern. Homo hierarchicus. Eseu asupra sistemului castelor (1966) şi Eseuri despre individualism. O perspectivă antropologică asupra ideologiei moderne (1983) sînt două dintre lucrările lui importante, cea din urmă tradusă de Luiza şi Laurenţiu Ştefan-Scalat la Editura Anastasia, în 1996, prin grija lui Teodor Baconschi. 

În culturile tradiţionale, ierarhia e o idee universal ordonatoare. Se lucrează cu ea în toate domeniile vieţii interioare şi comunitare, în interpretarea textelor sacre, în cercetarea cosmosului şi în organizarea societăţii. Ea modelează concepţia despre întregul real, de la văzute la nevăzute, de la pămînt la ierarhia cerurilor care se boltesc asupra lui şi pînă la Polul transmundan. A trăi şi a cunoaşte înseamnă a lucra şi a te lucra pe tine în conformitate cu aceste trepte. Cînd Platon vorbeşte în Banchetul despre cunoaşterea frumosului, el parcurge un şir de niveluri, de la particularul unui trup frumos pînă la forma arhetipală a Frumosului. Plotin, un contemplativ tot atît de pasionat pe cît e de metodic, desfăşoară descendent realul de la Unu la domeniul Intelectului/inteligibilelor din care se revarsă lumea Sufletului care modelează şi susţine corpul atras de întunecata zonă a Materiei. Fiecare treaptă intermediară aspiră către superiorul ei, de unde îşi trage realitatea şi, pe de altă parte, se îngrijeşte de modelarea inferiorului. E vorba despre o ierahie în care, potrivit lui Andrei Cornea – traducător şi comentator al tratatelor lui Plotin – discontinuităţile calitative între trepte sînt dublate de continuităţi asigurate de  generozitatea descendentă a Unului şi de aspiraţia ascendentă a fiecărui nivel. Omul spiritual îşi conduce viaţa pe această verticală, se străduieşte să o activeze urcător: corpul e ataşat de sufletul dominat de raţiune (dianoia, cunoaşterea în distincţie şi secvenţialitate logică) articulat cu intelectul vizionar (nous) care se deschide către Unu. 

Nu mai e nevoie de spus că, în religii, ideea ierarhiei e decisivă, că se află în inima mesajului lor. Dovadă stă, de pildă, omniprezenţa unui simbol: cel al arborelui cosmic, al Pomului Vieţii. El e însăşi ideograma unei ierarhii însufleţite şi însufleţitoare. Rădăcina lui trnsmundană infuzează seva realului de-a lungul verticalei trunchiului în ramurile arborelui, în planurile ierarhizate de existenţă. Crucea are, printre semnificaţiile ei, şi acest sens: e verticala divină care întemeiază şi uneşte toate domeniile lumii, cuprinse simbolic în ramura ei orizontală. Pe cruce, Christos restaurează circulaţia influxului divin în arborele lumii; îi dă acestuia o nouă o viaţă; atrage ierarhia arborelui către Sine.

O cîntare de Naşterea Domnului o celebrează pe Fecioară ca paradis intelectual („rai înţelegător”) din care „înfloreşte pomul vieţii”, „dumneziescul pom, din care mîncînd vom fi vii”. „Pomul vieţii” devine aici chiar semn al lui Christos, Cel care e domn al ierarhiei văzutelor şi nevăzutelor. Potrivit cîntării, raportul omului cu acest Arbore constă într-un act de cunoaştere unitivă, de viaţă-cunoaştere. 

P.S. Chiar în lipsa apetenţei noastre pentru ierarhie, raţiunea ne indică totuşi că apărarea democraţiei liberale are un nivel mai înalt decît interesele parţiale, posibile înăuntrul ei.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”
Ziua ta norocoasa din luna februarie in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1939119451 jpg
Horoscop vineri, 13 decembrie. Berbecii nu își văd capul de treabă, iar Fecioarele sunt sfătuite să fie mai înțelegătoare
O zodie petrece timpul fără să facă prea multă treabă, în timp ce alți nativi se tem să facă primul pas. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
image png
De ce s-au distanțat, la un moment dat, surorile Bambi? Raluca: „Am avut și noi momentele noastre”
Denisa și Raluca Tănase, două nume sonore din România, au fost mereu împreună. Au început ca o echipă pe plan muzical, apoi s-au retras și s-au axat pe partea de antreprenoriat. Cu toate acestea, în relația lor au existat moment și mai puțin plăcute.
470067796 1134269041388669 8625718782118800313 n jpg
Cozonacul pufos cu ciocolată și fistic. Jamila Cuisine: Este perfect pentru Crăciun, are multă umplutură și e foarte gustos
Nu există sărbători fără cozonac, iar Jamila Cuisine propune o rețetă cu ciocolată și fistic. Este un desert exceptional, se desface în fâșii, are multă umplutură și e foarte gustos și aromat, spune vloggerul culinar.
banner lena enache png
Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S