Degetul lui Lazăr

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

O foarte cunoscută parabolă din Evanghelia după Luca vorbește despre un bogat care a dus o viață de huzur și un biet om sărac și bolnav, pe nume Lazăr, care stătea la poarta lui. Amîndoi trec în lumea de dincolo. Mai întîi săracul, al cărui suflet este purtat de îngeri în „sînul lui Avraam”, apoi bogatul, care se trezește în iad. Sesizăm imediat cum situațiile celor doi se inversează complet după judecata lui Dumnezeu: săracul primește în rai mîngîierea pe care nu a avut-o pe pămînt, iar bogatul se chinuie în văpaia iadului. Dacă ne-am opri la această percepție, am condamna pe loc bogăția și am exalta virtuțile mîntuitoare ale sărăciei. Însă cheia parabolei nu pare a fi această răsturnare de situație. Nu pentru bogăție sau pentru sărăcie sînt cei doi judecați, ci pentru milostivirea sau lipsa de milostivire din viața lor și, cred, pentru fidelitatea sau lipsa de fidelitate față de Dumnezeu. 

Un lucru e cert: bogatul și-a riscat viața veșnică printr-o sățioasă indiferență: avea la îndemînă șansa de a se mîntui, o avea la poartă, dar a ignorat-o. Nu ducea lipsă de nimic, însă îi lipsea mila și, din acest motiv, îl refuza pe Dumnezeul care spunea despre sine „milă voiesc, iar nu jertfă”, pe Dumnezeul profeților care se revelase ca ocrotitor al orfanilor, văduvelor și săracilor. La antipozi, în lumea văzută, stătea Lazăr: lipsit de toate și plin de ulcere, marginalizat pînă la invizibilitate. Nici nu știm cum a fost înmormîntat (parabola omite cu tîlc acest detaliu). Însă nu era lipsit de milostivire: nu-l condamna pe cel care avea și nici nu-i reproșa Creatorului că-l lăsase într-o asemenea părăsire. Aștepta o fărîmitură și, mai ales, era fidel promisiunii lui Dumnezeu care va fi drept și milostiv inclusiv cu el, cel mai mic, cel mai neînsemnat dintre oameni. Răsplata lui este răsplata fidelității neclintite față de Dumnezeu: el era unul dintre acei „săraci cu duhul”, care nici în cele mai teribile încercări nu se îndoiesc și nu judecă, ci îi lasă lui Dumnezeu judecata. Astfel, milostivirea nu era doar o datorie neîmplinită a bogatului, ci și o calitate a săracului, înălțat la cer pentru că n-a avut resentimente.

Hristos, care le vorbește ucenicilor într-un fel propriu rabinilor, transmite mai mult decît atît, mai ales prin dialogul paradoxal dintre Avraam, ipostaziind existența fericită din rai, și bogat. Felul în care acesta solicită postum milostivirea nu poate să ne lase indiferenți: el roagă să-i fie îngăduit lui Lazăr să-și înmoaie degetul în văpaie. Îl cheamă în ajutor pe cel pe care îl ignorase în timpul vieții, numai că în lumea de dincolo Lazăr, deși milostiv, nu mai poate face nimic. Între cele două „spații” ni se spune că „s-a întărit o prăpastie mare”! Din parabolă putem deduce că alegerile vieții de pe pămînt conferă situației de dincolo caracterul ei imuabil: bogatul a refuzat mila și astfel L-a refuzat pe Dumnezeu. Prin urmare, în viața de dincolo s-a așezat singur în acest refuz pe care, abia acolo, îl trăiește ca pe o lipsă arzătoare. 

Privilegiul „comunicării” dintre lumile fără punte îi permite bogatului să insiste și să ceară ca fraților săi să li se trimită un mesager pentru ca măcar ei să evite damnarea. Și aici primește un refuz. Dar ceea ce pare a fi un refuz inexplicabil oferă, de fapt, cheia de interpretare a parabolei: dacă nu ascultă de Moise și de proroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva din morți! Aici povestitorul se dezvăluie: Hristos, care spune despre sine: Nu am venit să stric Legea, ci să o împlinesc! El le transmite ucenicilor o învățătură care decurgea din Lege și din Profeți, iar felul în care El se înfățișează și vorbește oamenilor nu poate fi înțeles decît din această perspectivă profetică. Hristos știe că, deși va învia morți, cei care se vor situa ei înșiși în afara acestei fidelități față de sensul divin al Legii și al profețiilor nu vor crede. Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede. 

Totuși, prin milostivirea infinită a dumnezeirii Sale, Hristos se va coborî la iad, va străbate abisul din parabolă și va face posibilă trecerea prin puterea învierii Sale. Abia astfel degetul lui Lazăr va deveni eficace. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane