De ce uitarea e capătul oricărui rău

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

M‑a inspirat mereu afinitatea spirituală dintre stoicism și creștinism. Nu mi‑am propus să le ierarhizez prin prisma raportului dintre revelația naturală și cea supranaturală: le văd în deplina lor complementaritate morală, ca școli de înțelepciune practică. Dar poate fi înțelepciunea veritabilă altfel decît imediat folositoare, în viața de zi cu zi? Ce să faci cu o doctrină rămasă pe hîrtie, în tratate, arhive sau în cutele nesfîrșite ale tradiției care te interpelează? Adeseori, faptul creștin e înghițit de aura sa patrimonială. Știi că întreaga noastră civilizație a fost cizelată, dacă nu chiar forjată în focul sacru al Evangheliei. Imensa și prestigioasa moștenire a celor două milenii așezate sub semnul Crucii te împinge adesea să uiți că Domnul Iisus Hristos a fost văzut de Apostolii Săi mai ales ca Învățător. Spre deosebire de Seneca, în dialogul lui epistolar cu Lucilius, Hristos nu „preda“ o doctrină chemată să atenueze necazurile umane și să asigure un dram de serenitate sapiențială, ci se dezvăluia El însuși drept Cale, Adevăr și Viață, stabilind un raport personal și mîntuitor cu oricine ar lăsa totul pentru a‑L urma. Singura morală creștină posibilă și totodată reală ține de această imitatio Christi

O vedem în viața primului martir creștin, sfîntul arhidiacon Ștefan: supus morții prin lapidare (în prezența unui fanatic numit Saul din Tars), el îi cere lui Dumnezeu să‑i ierte călăii, pentru că „nu știu ce fac“. Nimeni n‑a înfăptuit binele în Biserica lui Hristos dacă nu a devenit „hristofor“. Și asta implică iertarea ticăloșilor care otrăvesc (dacă nu chiar amenință) viața oamenilor cumsecade. Începi să guști forma vieții lui Hristos numai dacă reușești să uiți răul făcut de alții. E victoria împotriva a ceea ce Părinții Bisericii numeau, cu un termen clar peiorativ, „ținerea de minte a răului“ (he mnesikakia). Așa respecți îndemnul paulin: „soarele să nu apună peste mînia voastră“ (Efeseni 4, 26). Termenul grecesc e divers atestat în Constituțiile Apostolice, la Grigore de Nyssa, Chiril al Ierusalimului, Ioan Hrisostom, precum și în apoftegmele patericale. O singură conotație comună: convingerea că ținerea de minte a răului e de origine demonică. Logic! Cel ce dezbină orice întreg te „ajută“ să ții minte răul ca să‑l răsplătești talionic printr‑un alt rău (eventual mai mare) și să cunoști furia, care te separă radical de Dumnezeu (cf. Matei 10, 39). 

N‑ai cum să‑ți iubești dușmanul – supremul paradox al exigenței evanghelice – dacă ții minte ce ți‑a făcut pentru a‑ți deveni adversar. Mi‑a fost foarte greu să respect (uneori) această poruncă destul de nefirească, ba chiar suprafirească. M‑am convins însă că a uita răul e o virtute chiar dacă faci asta din lașitate momentană, evitînd confruntarea directă, sau dacă îl uiți fără să ajungi la reala împăcare cu acela care ți‑a lezat demnitatea, libertatea, adevărul interior și prestigiul social sau integritatea fizică. Pot spune că n‑am nici un merit personal în această privință: am reușit totul grație unei trăsături temperamentale pesemne înnăscute: mă iau cu altele, îmi pedepsesc potrivnicul mulțumindu‑mă să‑l ignor. Cel mai adesea, așa cum uit că i‑am făcut cuiva un bine, uit și că altul mi‑a pricinuit o pagubă deliberată, prin calomnie, nedreptate ori ură gratuită (căci există, slavă Domnului, și indivizi care te detestă doar pentru că se oglindesc în tine). Bag sunetul surd al răutății umane într‑un sac adînc, fără fund. Sînt oarecum fatalist, fără să creditez ipoteza dualistă a unui Demiurg malefic. Mi se pare mai ușor să supraviețuiesc intact dacă las totul în urmă și ating o minimă indiferență. Mă recunosc aici mai aproape de Marcus Aurelius decît de Sf. Pavel, însă n‑am ce să fac: de atît mă învrednicesc atunci cînd confund netulburarea stoică și despătimirea vizată de ascetismul creștin. 

Pe măsură ce faimoasa „speranță de viață“ mi se tasează sub povara statisticii și frica irațională de accident, îmi regăsesc seninătatea făcînd tabula rasa din materialul anecdotic menit să‑mi stimuleze mizantropia. Rămîn cu cîțiva prieteni nedezmințiți și cu o masă indistinctă, tot mai abstractă, de dușmani dați uitării. Mă simt pe deplin cîștigat.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.