De ce să mai facem cercetare?

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Odă dulceţurilor  jpeg

Cercetarea din România n-a interesat mai niciodată pe nimeni. Uneori, lucrurile au mers mai bine doar datorită unor iniţiative personale, care au vizat un grup sau o anumită categorie profesională, şi nu întreaga comunitate. Atît! Aparatul birocratic al statului, cel care strînge taxe şi impozite şi apoi le redistribuie, i-a lăsat deoparte pe cercetători şi proiectele lor. Proiectele naţionale sînt cum sînt: merg cînd şi-aduce Guvernul aminte. Atunci, prim-ministrul sau ministrul Cercetării se caută prin buzunare, mai aruncă ceva mărunţiş, cercetătorii – care nu prea sînt nici guralivi, nici cine ştie ce solidari – se reapucă de ale cercetării. Atît cît de poate! Şi toată lumea e mulţumită. Planificare, certitudine, previzibilitate... lucruri de alţii inventate. Ca atare, tot de ăia să fie respectate.

Ciudat este că România se comportă la fel şi cînd este vorba de parteneriate bilaterale şi de cooperare internaţională. Din fudulie, s-au semnat astfel de parteneriate, zicîndu-şi domnii funcţionari de prin Guvern „lasă, bă, că-i păcălim noi şi pă ăştia“ şi „poate trimitem acolo, pă ogoru’ cercetării, niscaiva d’ai noştri“. Sau or fi avut alte perspective, pe care eu nu le ştiu.

De pildă, România a semnat un parteneriat cu Franţa, în vederea unei colaborări în domeniul cercetării (http://www.bulletins-electroniques.com/ actualites/071/71777.htm). Din acest parteneriat, fiecare înţelege ce vrea: Franţa respectă riguros calendarul şi responsabilităţile asumate, România îşi vede de treabă aşa cum ştie mai bine, ignorînd orice regulă. Las la o parte episodul din iarnă, cu lansarea competiţiei ANR (Agence Nationale de la Recherche) – făcută cu întîrziere şi, aşa, mai pe sub umbrele neştiinţei –, pentru a mă opri la recent eşuatul parteneriat PICS (Projet International de Coopération Scientifique), lansat de CNRS. Informaţiile le-am primit de la Serviciul Cultural al Ambasadei Franceze la Bucureşti, pe la jumătatea lui martie, şi nu de la ANCŞ, UEFISCDI, CNCS sau cum s-or numi, că instituţii avem, slavă Domnului! Termenul pentru depunerea unui proiect era 2 aprilie. Fiind vorba de un program de colaborare bilaterală, proiectul trebuia depus simultan la cele două instituţii partenere CNRS (https://dri-dae.cnrs-dir.fr/spip. php?article155) şi ANCŞ (http://www.ancs.ro/ro/articol/2893/programe-interna-ionale-cooperari-bilaterale-apel-deschis-romania-franta-cnrs-2013-2015). Numai că instituţia cu pricina te trimite la UEFISCDI (http://uefiscdi.gov.ro/articole/ 3094/Cooperari-bilaterale—Proiect-International-de-Cooperare-Stiintifica-PICS-Romania-Franta.html), unde competiţia nu există. Cum tot francezii mi-au oferit şi datele de contact ale persoanelor responsabile, pun mîna pe telefon şi întreb ce se întîmplă. Doamna responsabilă, Claudia Murea, pare mirată de un astfel de apel. N-a auzit, nu ştie nimic, sugerează că poate doamna Elena Dinu, fosta responsabilă cu gestionarea acestor parteneriate, plecată din ANCŞ în structura Ministerului, cu dosarele în braţe, ar şti mai multe. Sun la Minister, dar doamna cu pricina e de negăsit. Las timp de gîndire şi revin a doua zi, la fel de dornică de a cunoaşte situaţia acestor proiecte bilaterale. Sătulă, probabil, de atîtea întrebări, doamna responsabilă mă expediază cu: „Nu avem nici o informaţie. Aşteptăm să vedem ce se întîmplă. Dacă se deschide sau nu.“ „Păi, în Franţa, termenul este 2 aprilie pentru proiectele PICS, nu trebuie să fie simultan, dacă tot este vorba de un proiect bilateral?“ insist. „Nu, nu... noi avem alte termene“ mă asigură doamna, obosită de atîta insistenţă. „Dar este vorba de acelaşi proiect, de un proiect comun“ protestez. „Acolo e o preselecţie, nu aţi văzut? Noi nu facem preselecţie. Uitaţi-vă pe site-ul nostru. La revedere.“ De atunci, mă tot uit ca viţelul la poarta nouă, cînd pe ANCŞ, cînd pe UEFISCDI, poate-poate se mişcă ceva. Preselecţia s-a dus şi, odată cu ea, şi termenele, şi toate cele. Cam la fel a fost şi anul trecut, cînd s-au afişat doar rezultatele.

Aşa se face cercetare pe la noi. Se semnează parteneriate, ministrul de resort mai face o vizită prin lume, mai vede una-alta, mai bea o şampanie, mai cumpără un Vuitton, şi apoi îşi vede de ale lui. Printre altele – graţie sau din cauza Guvernului post-Funeriu –, avem chiar şi un ministru de care n-am auzit decît aşa... vag. Nici măcar acum, cînd Guvernul s-a înfruptat din bugetul „fabulos“ al cercetării.

Dar aşa ne trebuie, nouă, tuturor cercetătorilor, din moment ce ne mulţumim cu mărunţişul de prin buzunarele prim-ministrului. Solidaritatea, pentru nişte oameni cu orgolii atît de mari, e rară. Am citit, în schimb, o serie de proteste individuale. Mă înclin şi le mulţumesc, sperînd, totuşi, la normalitate, şi nu la mărunţiş. Altminteri, de ce să mai facem cercetare?

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

crima pexels jpg
O femeie și-a găsit iubitul mort într-o pădure din România. Motivele șocante care l-ar fi determinat să își pună capăt zilelor
Descoperire tragică în apropiere de Timișoara, în pădurea din localitatea Giroc, unde o tânără și-a găsit iubitul decedat. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, ar fi recurs la un gest extrem, pe fondul unei depresii profunde. Se pare că acesta se confrunta cu probleme financiare și ar fi avut datorii.
foto festivalul george enescu png
Festivalul George Enescu 2025: Muzica clasică și dansul contemporan, îmbinate cu inteligența artificială și artele vizuale
Începând cu 24 august, timp de 29 de zile, până pe 21 septembrie, va avea loc cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, iar, cu această ocazie, Bucureștiul va deveni gazda unor artiști de prim rang ai scenei internaționale.
image png
Un nou accident grav cu un autocar al firmei implicate în tragedia de pe A2. Două persoane au murit
Doi oameni au murit, marți după amiază, în urma unui accident rutier produs pe DN 1, în județul Bihor. Accidentul a avut loc între un autoturism și un autocar, iar victimele decedate se aflau în autoturism.
banner aurel pădureanu jpg
Aurel Pădureanu, amintiri despre Cornelia Catanga, pe care o iubește și de dincolo de moarte: „Ne-a fost frică să nu murim în Israel, începuse bombardamentul”
Aurel Pădureanu, amintiri despre Cornelia Catanga, pe care o iubește și de dincolo de moarte: „Ne-am temut să nu murim în Israel, începuse bombardamentul”
CRIN ANTONESCU DECLARATIE 004 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Crin Antonescu: „PSD nu mai controlează lucrurile în țara asta. Puterea, preluată de formațiuni care nu au depășit 13%”
Fostul candidat la alegerile prezidențiale Crin Antonescu susține că asistăm la preluarea unei bune părți din puterea în stat de grupuri politice sau formațiuni sau persoane politice care nu au depășit 12-13%.
Afis Landscape  Scorpions JPG
Scorpions revine în România cu un concert aniversar spectaculos: „Coming Home” pe 11 septembrie 2025, la Romexpo
Scorpions revine în România cu un concert aniversar spectaculos: „Coming Home” pe 11 septembrie 2025, la Romexpo.
image png
Trump face publice mesajele de la secretarul general NATO. „Donald, ne-ai condus către un moment extrem de important”
Secretarul general al NATO îi spune într-un mesaj președintelui american că a convins toate țările din Alianță să mărească la 5% din PIB cheltuielile pentru Apărare.
toxiinfectie alimentara jpeg
12 copii și un adult de la o grădiniță din București au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
Nu mai puțin de 12 copii, cu vârste între 3 și 6 ani, sunt evaluați marți după-amiaza la mai multe spitale din București, în urma unei toxiinfecții alimentare la grădiniță.
Consiliul Național al PNL pentru validarea lui Crin Antonescu în rolul de candidat al alianței PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din mai 2025, desfășurat la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu critică desemnarea Oanei Țoiu ca ministru de Externe: „Ori pe președinte nu îl interesează, ori are altă sursă de inspirație”
Fostul candidat la prezidențiale, Crin Antonescu, a criticat numirea Oanei Țoiu în funcția de ministru de Externe. „Ori pe președinte nu îl interesează politica externă a României, crede că se face pe pilot automat, ori are o altă sursă de inspirație”, susține acesta.