De ce blîndețea?

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
foto BTC DV bis jpeg

Dintotdeauna am fost atras de blîndețe ca de o noblețe fără aroganță sau ca de un fel de a trata greșeala văzînd, dincolo de ea, renașterea morală. Dar m-am întrebat, ca mulți alții, care este sensul ei în a doua fericire din Evanghelia după Matei: „Fericiți cei blînzi, căci ei vor moșteni pămîntul”. Cine participă la liturghie știe că rostirea solemnă a Fericirilor face parte dintr-un ritual care îți pune mereu în față harta spirituală a sensului creștin al fericirii. În cazul acesta, blîndețea și pămîntul sînt termenii unei relații care nu are o transparență imediată. În pofida prestigiului blîndeții, eram convins că nu este vorba aici de o înclinație naturală sau de un dat temperamental. Fericirile se adresează tuturor, nu doar celor blînzi din fire, și împreună alcătuiesc un portret al vieții virtuoase ducînd către Împărăția lui Dumnezeu, care începe, așa cum ne spune Hristos, cel „blînd și smerit cu inima”, încă de aici, dinlăuntrul fiecăruia. Așadar, ce sens are această blîndețe și de ce răsplata ei este pămîntul?

Dacă intrăm în studiul textelor originale și al traducerilor, vom observa că fericirea a doua reia Psalmul 36 (37), 11, dar în versiunea greacă (Septuaginta), redînd prin „blînzi” ceea ce la origine, în ebraică, însemna „săraci”: „Dar cei blînzi vor moșteni pămîntul şi se vor desfăta în belșug de pace”. E o făgăduință divină, care se va împlini pentru cei ce nădăjduiesc în Dumnezeu și nu îi invidiază pe bogați și pe puternici, dar, mai ales, nu cad pradă mînieiiuțimii și vicleniei. Avem astfel o altă fațetă a condiției spirituale descrise în prima fericire, atît de des calomniată printr-o trivială neînțelegere. Blîndețea propusă drept cale spre mîntuire nu este în primul rînd o trăsătură de caracter, ci o exigență în relația cu Dumnezeu și cu semenii. Ea manifestă încrederea în dreptatea și fidelitatea lui Dumnezeu, chiar dacă reușita păcătoșilor și a celor care încalcă legea sare în ochi și ispitește prin eficiența ei efemeră. Psalmul 36 (37) mai proiectează o lumină asupra sensului blîndeții: răbdarea, prin care cei blînzi nu sînt indeciși sau lași, și nici nu se retrag în spatele unei distanțe amabile, uneori echivoce, ci îl lasă pe Dumnezeu să acționeze, să facă dreptate și să judece la timpul potrivit. Cu alte cuvinte, nu o iau, cu dreptatea lor, înaintea lui Dumnezeu și nici nu-i reproșează tăcerea. De aceea, în blîndețe e și cumințenie, și smerenie, și un fel de a mărturisi doar prin propriul fel de a fi, fără ostentația judecării celuilalt. Blîndețea are austeritatea fidelității față de Dumnezeu, dar și seninătatea respingerii violenței. 

Ce răsplată primește? Pămîntul, care, deși fără determinații, înseamnă țara făgăduinței. Dar și Psalmul amintit, și contextul Fericirilor evanghelice îi conferă sensul înalt al Împărăției lui Dumnezeu. Astfel, violenții, viclenii, toți cei care își fac din exercițiul puterii fără limite și al nedreptățirii celorlalți mijloace de parvenire, vor trăi cu iluzia că posedă pămîntul, în vreme ce blînzii, răbdătorii, cumpătații vor primi moștenirea promisă de Dumnezeu, pămîntul spiritual, un dar pe care nu-l pot poseda, ci doar primi. În istoria antică a interpretărilor, problema era aceea a tensiunii dintre ceea ce se înțelegea prin a fi blînd și lupta pe care o presupune dobîndirea virtuții. Ca și astăzi, blîndețea era percepută sub forma ei slabă, oarecum inerțială, ca o lentoare greu acomodabilă în peisajul agonal al credinței. De pildă, Sf. Grigorie de Nyssa, în faimoasele sale omilii, găsea soluția văzînd în blîndețe o cumpătare, o rezistență interioară față de mînia care desfigurează umanitatea. Era, între antici, o veche legătură între mînie și blîndețe, ca între patimă și antidot, așa cum arată și meditațiile pe această temă ale lui Marcus Aurelius, minunat comentate de Petru Creția. Iar dacă ne gîndim la marii asceți al căror portret ne-a fost transmis de tradiție, s-ar părea că tocmai echilibrul între înclinația firii și disciplina interioară e pus în valoare atunci cînd cei blînzi temperamental se încercau prin austeritate în relație cu ceilalți, pentru a evita să dea curs unei naturaleți riscante, iar cei iuți și înclinați spre violență practicau ospitalitatea și blîndețea. E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Plecări / Sosiri
Îmi place să-i văd pe oameni regăsindu-se.
Zizi și neantul jpeg
Pe geam
Geamul meu din Giurgiului doar dusese mai departe, pe scurtă durată, mitul Zînei Mării, jucîndu-se cu privirea mea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fără
„Un cappuccino fără cofeină, vă rog!”
E cool să postești jpeg
Jocul cu păpuși
Totuși, în ciuda mesajului care s-a dorit a fi o conștientizare a diversității corpurilor umane, copiii i-au spus „Barbie cea grasă”.
Natalia Manoilescu Dinu jpg
Inima și harul
Sfîntul Duh, în schimb, înflăcărează, cu o dragoste nemărginită pentru făpturile Sale, inima în care locuieşte.
p 20 Jaroslav Pelikan WC jpg
Păcat și predestinare
Omul are puterea de a păcătui sau de a nu păcătui; altminteri, el nu ar putea fi condamnat sau mustrat, sau povăţuit, sau chemat la judecată.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Mai mulți amici gurmanzi mi-au lăudat un nou restaurant nepalez din București; se cheamă – cum altfel? – „Casa Tănase”. (M. P.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cine vă cumpără florile?
Ne găsim motivații desăvîrșite din punct de vedere arhitectural ca să nu recunoaștem că, undeva pe parcurs, n-am tras de cîrmă în direcția bună.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.