Cuvintele Sfîntului Isaac Sirul

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
foto BTC DV bis jpeg

Cine nu a deschis vreodată o traducere a scrierilor Sfîntului Isaac Sirul nu poate bănui de ce acest autor de limbă siriacă din secolul al VII-lea ne poate interesa mai mult decît alții, în afara atracției exercitate de „exotismul” micii Biserici Siro-Orientale din care a făcut parte. Însă receptarea sa în tradiția de limbă greacă (începînd din secolele VIII-IX, odată cu prima traducere realizată la Mănăstirea Sfîntului Sava din Palestina) și latină (din secolul al XIII-lea), alături de traducerile în arabă, georgiană, slavonă și etiopiană, este în măsură să ne semnaleze influența cu totul excepțională pe care a cunoscut-o, cu atît mai mult cu cît ea s-a constituit într-o punte spirituală între lumi care, geografic și eclezial, deveniseră din ce în ce mai autarhice. S-ar putea spune, fără exagerare, că prezența Sfîntului Isaac în spiritualitatea creștină universală a fost și este un semn subtil al biruinței vieții contemplative în fața vicisitudinilor istoriei și a limitelor umane. Se cunosc foarte puține momente ale biografiei sale, între care se află episcopatul de scurtă durată, la Ninive, din care avea să se retragă pentru a duce o viață de pustnic. De fapt, scrierile reprezintă moștenirea sa și dovada supremă a sfințeniei: experiența ascetico-mistică a iubirii și a milostivirii lui Dumnezeu. 

Despre contextul istoric, tradiția manuscrisă și traduceri, cît și despre substanța însăși a viziunii Sfîntului Isaac, investigată printr-un nuanțat lexicon tematic, putem învăța dintr-o splendidă ediție bilingvă apărută în 2022 la Editura Sf. Nectarie din Arad, care cuprinde textul grec stabilit și publicat în 2012 de Marcel Pirard (Universitatea din Louvain), sub auspiciile Mînăstirii Iviron de la Muntele Athos, ampla introducere, traducerea precisă și rafinată, notele și comentariile realizate de ieromonahul Agapie Corbu. Această ediție a Cuvintelor ascetice (I-XXX) este o veritabilă poartă către spiritualitatea isaachiană, pe care ieromonahul Agapie Corbu a șlefuit-o de-a lungul mai multor ani de trudă filologică pentru a oferi o versiune românească a receptării în greacă a Sfîntului Isaac, bazată însă pe o comparare atentă a textului grec cu cel siriac. Detalii care, la prima vedere, i-ar pasiona mai degrabă pe specialiști sînt propuse cu măiestrie desăvîrșită ca elemente ale unei istorii a treptatei receptări și redescoperiri a celui care astăzi este autorul filocalic „cel mai tradus și mai editat”. 

Iată doar cîteva notații fulgurante ale Sfîntului Isaac pentru a gusta ceva din înțelepciunea neîntrecută a celui care a făcut experiența cunoașterii lui Dumnezeu: „Să crezi în inima ta că Domnul este milostiv și că le dă har celor ce Îl caută pe El, nu potrivit cu făptuirea noastră, ci potrivit cu iubirea din sufletele noastre și cu credința noastră” (Cuv. 6); „Fără necontenirea citirii, nu va fi cunoscută subțirimea gîndurilor” (Cuv. 5); „Așa cum se apropie pleoapele una de alta, tot atît de aproape sînt ispitele de oameni” (Cuv. 5); „Roagă-te ca să dobîndești ochi în toată viețuirea ta” (Cuv. 24); „Orice are smerenie este frumos” (Cuv. 13). Este o carte pentru toată lumea sau un îndrumător pentru cei care au ales calea radicală a rugăciunii în singurătate? Părintele Scrima spunea, după cum ne amintește Marcel Pirard, că „în fața acestei cărți dificile putem lua, desigur, hotărîrea să o închidem”. Însă, făcînd astfel, din lene sau din sfială, am fi noi cei care pierdem prilejul de a primi, în viața spirituală, atîta cîtă este, cuvîntul de care am avea nevoie.  

Această ediție bilingvă marchează, fără îndoială, o nouă etapă a receptării Sfîntului Isaac în cultura română, prin rigoare istorico-filologică, metodologie modernă, acoperire istoriografică internațională și cooperarea cu cei mai buni specialiști în domeniu. Citind și recitind excelentele comentarii despre „contemplație”, „făptuire”, „limpezime”, „meditație” sau „simțire”, ne putem apropia de felul de a exprima, profund imaginativ și poetic, căutarea și întîlnirea mereu nouă cu Cel care dăruiește pacea inimii și iubirea care „nu știe să se mînie, nu se îndîrjește, nu mustră cu patimă pe nimeni” (Cuv. 5).

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.