Crezul unui intelectual credincios

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image

S-a spus uneori că intelectualul neangajat în credinţă e mai liber, mai îndrăzneţ, mai dinamic în cercetarea sa decît intelectualul credincios. Primul şi-ar căuta, pe contul şi cu riscurile lui, un drum în înţelegerea realului. Al doilea ar fi unul care „a găsit deja”, care stă pe loc şi nu face decît să dezvolte consecinţele unei doctrine prestabilite, să se mişte într-un cadru deja trasat. Că lucrurile nu stau aşa au dovedit o seamă de gînditori religioşi ai secolului XX. Curajul înnoitor, reflecţia opusă oricărui conformism, gîndirea intens verticală i-au caracterizat pe răsăriteni ca Nikolai Berdiaev şi Pavel Florenski, pe occidentali precum Simone Weil, Louis Massignon sau C.S. Lewis. În fond, un intelectual angajat în credinţă se raportează la un reper foarte exigent, la „polul plus”. Are de gîndit lucrurile în perspectiva unei transcendenţe care interzice stazele, suficienţa, sedentaritatea cunoaşterii. El e îndemnat, dimpotrivă, să-şi ducă interogaţia într-un orizont nemărginit, să judece tensiunile realului în dialog cu Autorul lumii. Simone Weil spunea, undeva în Caietele ei, că un mesaj divin, Evanghelia în primul rînd, e ca o lanternă care proiectează în întunericul lumii o lumină puternică. „Strălucirea unei surse luminoase e apreciată după lumina aruncată asupra obiectelor neluminoase. Valoarea unei forme de viaţă spirituală e apreciată prin lumina proiectată asupra lucrurilor din lumea de jos.”

A cerceta, în această lumină proiectată de „foarte sus”, peisajul lumii, a interoga cultura înaltă din toate timpurile, a reflecta la evenimentele imediatului şi ale interiorităţii umane: iată o preocupare potrivită intelectualului credincios. E o dimensiune a vieţii religioase care îi reunea, în anii ’40-’50 ai secolului trecut, pe prietenii din grupul de la mînăstirea Antim, arestaţi, în 1958, de regimul comunist datorită libertăţii lor spirituale. Printre ei, Alexandru Mironescu era o figură deosebită. Profesor universitar în ştiinţe fizico-chimice, cu studii de filozofie, literat preţuit şi comentat, el a lăsat, presărată în textele lui o reflecţie asupra relaţiei între cultură şi metafizică, ambele implicate în propria lui experienţă spirituală. 

Într-un pasaj din Azaria şi Misail. Dialog asupra culturii (1940), el vede cultura fiecărei epoci – aşadar şi a epocii sale – drept demers integrator prin care omul acelei epoci actualizează optim – şi în mod specific – posibilităţile fiinţei sale: „O cultură e, în fiecare moment al ei, o realitate totală a unui univers uman deplin şi un mod singular de a fi al întregii existenţe”. El reia în fond concepţia antică şi tradiţională a culturii, una pe care el însuşi o resimţea ca singura validă.

Or, dacă e aşa, ramurile culturii nu pot funcţiona într-un orizont mărginit, ignorînd şi excluzînd metafizicul. Atente la spectacolul lumii, ramurile culturii trebuie să se deschidă spre transcendenţa care întemeiază umanul şi îi dă respiraţie întreagă. Pe de altă parte, în această concepţie, ramurile culturii – fiecare cu perspectiva şi metodele ei – nu pot fi izolate, nu lucrează separat, indiferente unele faţă de altele. Ele fac parte din acelaşi efort al umanului de a-şi înţelege condiţia, de a-şi realiza statura întreagă: ştiinţele, literatura, arta, ca şi religia. În reflecţia lui, Al. Mironescu le invocă pe toate; vrea să dea o mărturie a cooperării lor orientate spiritual. În sfîrşit, insistînd asupra unui „moment al culturii”, cu profilul lui specific, „neasemuit, unic”, Alexandru Mironescu pune datoria acelui moment (în speţă cel al grupului de la Antim) de a fi intens creator, de a-şi construi propria configuraţie, propria căutare, propriul raport cu Polul divin. 

„Cunoaşterea”, spune el, „e dimensiunea cea mai puternică a firii omeneşti.” Or, în fiecare moment al culturii, cunoaşterea trebuie să fie alertă, energică, inventivă. Trebuie să fie orientată polar şi integratoare. „Sîntem obligaţi”, spune Al. Mironescu în Jurnal (vol. I, Humanitas, 2019), „sîntem datori să cercetăm, să întrebăm, să căutăm, să batem, să cerem să aflăm pe ce lume sîntem. Să descifrăm în lume şi în istorie caligrafia lui Dumnezeu... Trebuie să sporim în preciziune, în amănunte, în teorie, în ipoteze de lucru, să dobîndim explicaţii... să instrumentăm toate informaţiile noastre în materie de fizică, astronomie, filozofie, teologie şi experienţă de viaţă ca să pricepem, ca să înţelegem. Sîntem, socot, obligaţi să facem acest efort în mod continuu, cu discernămînt şi ascuţită pricepere.”

Ramurile culturii contribuie, toate, aşadar la hermeneutica scriiturii divine, subtil inserată în textul lumii. Sînt, toate, s-ar putea spune, discipline „exegetice”. Caută să discearnă sensurile care se manifestă în ţesătura realului, înscrise în ea, solidare cu firele ei împletite. În această concepţie, religia nu mai apare drept izolată de celelalte domenii de cunoaştere. Nu-şi permite nici suficienţa trufaşă, nici scleroza unei „specializări” înguste. A dispreţui ori a ignora strădaniile cunoaşterii „laice”, ale reflecţiei  moderne ar înseamna să fii insensibil la căutările lor vii, să fii nesimţitor faţă de o prezenţă a Spiritului. „Trăim într-o lume de subţirimi, de rafinamente şi de rătăciri, desigur. Nu putem răspunde la ele prosteşte, ca nişte întîrziaţi, ca nişte desueţi... Problema este să putem vorbi despre tot ceea ce foarte actual şi să deschidem perspectiva duhovnicescă”, insistă Al. Mironescu (Floarea de foc, Eikon, 2019).

Un însemnat beneficiu pe care cultura îl poate aduce în cîmpul credinţei-cunoaştere este asociativitatea. E surplusul de sens suscitat de apropierea unor date din domenii deosebite de cunoaştere, ceea ce Platon numea „frecarea” unor aspecte diferite, din care s-ar putea face să strălucească în conştiinţă un spor de adevăr. A practica pertinent asociativitatea presupune să ai deja, pe lîngă bogăţia informaţiei, simţ pentru afinitatea datelor puse în contact, pentru tensiunea lor fertilă. Asociativitatea nu propune identităţi, ci analogii, ochiri diferite asupra unei teme. Ea pune la lucru un „dar al limbilor”, cu atenţie faţă de specificul şi nivelul fiecărui limbaj. Al. Mironescu face adesea referinţă la prospeţimea adusă de asociativitate în cîmpul credinţei-cunoaştere. „La un moment dat”, spune el, „cititorul de texte scripturistice, după ce şi-a însuşit esenţialul, se întîlneşte mereu şi mereu cu aceleaşi lucruri... Astfel rămîne pe loc. Dacă, însă, cunoaşterea asta esenţială, duhovnicească e aşezată în contextul uluitoarei bogăţii a creaţiei contemporane, care e în fond tot o creaţie providenţială, ea stîrneşte rezonanţe de o amploare aproape infinită. Omul duhovnicesc se îmbogăţeşte cunoscînd şi aprofundînd efortul creator în ştiinţă, tehnică, artă.”

Interogaţie asociativă a domeniilor culturii, atenţie faţă de temele prezentului, polifonie a cunoaşterii orientate spre Polul divin: nu s-ar spune că intelectualul credincios e priponit într-o muncă repetitivă, stătătoare.

(articolul cuprinde pasaje din comunicarea la colocviul „Alexandru Mironescu”, New Europe College, iunie 2023)

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

iran fotbal getty webp
Scrisoarea americanilor pentru iranieni, după ce Trump a anunțat interdicția completă de a intra în SUA
”Team Melli”, printre primele echipe calificate la Cupa Mondială 2026
canal dunare marea neagra
Orașele de carton ale Canalului Dunăre - Marea Neagră: „Cătune uitate de Dumnezeu, unde varza murată mirosea a canal”
Mulți români păstrează amintiri dureroase despre viața pe unul dintre cele mai mari șantiere din istoria recentă a României: Canalul Dunăre - Marea Neagră. Au vorbit despre „orașele de carton” ale canalului, taberele în care și-au petrecut tinerețea, muncind la construcția acestui proiect imens.
copii scoala jpg
Cât te costă învățământul „gratuit", din România. Care sunt costurile uriașe plătite de părinți
Învățământul de stat din România este gratuit, însă părinții suportă numeroase costuri ascunse. Acestea pot varia în funcție de școală, oraș și clasa copilului. Un studiu Salvați Copiii ne arată că suma pe care părinții o plătesc pentru "educația gratuită" a crescut cu aproape 45% față de 2021.
who's the real mother min jpg
Poţi ghici cine este mama copiilor din imagine?
În imaginea de mai jos, se pot observa doi copii care contruiesc un castel de nisip. În jurul lor se află trei femei care par că se ceartă pentru că fiecare susține că este mama copiilor. Tu o poți identifica pe mama adevărată a celor doi copii?
cristian terhes facebook
Portret de candidat. Cine este Cristian Terheș, candidatul care a cerut anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Cristian Terheș, eurodeputat la al doilea mandat, s-a reînscris în cursa prezidențială, deși anul trecut nu a avut prea mult succes.
shutterstock 2114384846 jpg
Țara care se pregătește pentru cel mai negru scenariu. În ce condiții ar putea Rusia deveni o amenințare pentru NATO
Rusia ar fi pregătită să efectueze o mișcare de trupe „la scară largă” la aproximativ un an după încheierea unei încetări a focului sau a păcii în Ucraina, a declarat ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, într-un discurs susținut joi la o conferință de securitate.
thomas rob astrolog (1) jpg
deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
REPORTAJ. Cum influențează autostrada Sibiu-Pitești viețile oamenilor dintr-o comună de lângă Curtea de Argeș
În cel mult două luni, tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, situat între Pitești și Curtea de Argeș (30,35 kilometri), va fi finalizat în întregime. Iar o parte importantă din acest tronson traversează comuna Băiculești, ultima localitate situată înainte de orașul regal Curtea de Argeș.
Mic dejun FOTO shutterstock jpg
Ce consumă un medic oncolog la micul dejun pentru a ține cancerul la distanță: „Îl mănânc aproape în fiecare zi"
Cancerul este una dintre cele mai temute boli ale secolului, iar prevenția joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung. Deși genetica și factorii de mediu nu pot fi controlați în totalitate, alimentația este un aspect asupra căruia avem putere de decizie.