Constelaţii

Publicat în Dilema Veche nr. 244 din 16 Oct 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Horia Damian. Acest nume - cunoscut la noi doar iniţiaţilor - va exploda luminos de îndată ce va fi redat pe deplin culturii româneşti. Anticipez un cutremur plastic. Un şoc vizual refondator. E vorba despre un formidabil pictor (n. 1922) care a avut, mai presus de propriile daruri, şansa de a evita comunismul. Forţa sa vine din aerul tare al unei libertăţi aspirate pînă la halucinaţie. Căci e o tragică diferenţă între artiştii din cuşca totalitară (care priveau evoluţia artei occidentale printre gratii) şi rarii supravieţuitori de pe arca noahitică a exilului. Oricît de talentaţi, primii au fost condamnaţi la mimetism sau revoltă provincială. Au oscilat între conformismul steril şi catacombă. S-au deformat fără să vrea, pînă şi prin refuzul compromisului. Nimeni nu le poate face vreo vină generică, dacă scoatem din calcul ampla cohortă a mercenarilor de serviciu, penibili servitori ai delirului omagial. Însă chiar şi cei mai dotaţi, mai demni sau mai curajoşi în lupta cu idioţenia esteticii oficiale au rămas, obiectiv, prizonierii Sistemului. Neîncetata lor tribulaţie a confirmat, dacă mai era nevoie, faptul că arta încorsetată ideologic sau desfrînată propagandistic rămîne obligatoriu săracă, inevitabil mediocră, fatalmente previzibilă. Îţi confirmi o asemenea tristă banalitate de îndată ce măsori - mental - opera lui Horia Damian. O vastă pinacotecă personală, fabrică de sensuri şi transparenţe paradoxal convulsive. O anchetă metafizică fructificată la pas, în vibrantă sincronizare cu angoasele, temerităţile sau căutările fiecăruia dintre deceniile postbelice. Horia Damian a fost realmente contemporanul principalelor configuraţii plastice apărute după cel de-al doilea război mondial, de la expresionismul american, dominat de acţiunea lui Pollock, trecînd prin abstracţionismul unui Yves Klein, prin catharsis-ul pseudo-democratic al artei pop sau prin travestirile conceptualiste ale suprarealismului tîrziu. Nu şi-a văzut epoca în albume. I-a sondat epicentrul, reuşind să o sfideze, să o exalte şi la rigoare să o deteste cu egală (in)fidelitate. Cei peste 60 de ani petrecuţi la Paris i-au oferit pictorului toate experienţele şi experimentele, toate eşecurile şi momentele contrastive de glorie, toate breşele şi revenirile, la fel de frenetice, spre matricea renascentistă a picturii moderne. Mi se pare stimulant să observ că fazele creaţiei, aparent jalonate de rupturi spectaculoase, se reazemă de fapt pe logica unei viziuni care metabolizează diversitatea într-o unică ecuaţie oraculară. Inventator de tehnici mixte, Horia Damian a expus în toate locurile consacrării sigure: la Guggenheim, la Londra, la Beaubourg şi în cele mai importante galerii pariziene. A imaginat, la New York şi San Francisco, arhetipale monumente publice de puritate brâncuşiană. Dalí a scris despre el rînduri memorabile. S-a bucurat de prietenia lui Fernand Léger şi a cercetat platourile de filmare ale lui Bu

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.