Comunități ale autolimitării

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Comunități ale autolimitării jpeg

În volumul său Facebook. Fabrica de narcisism, publicat în 2015, Teodor Baconschi semnala, în subcapitolul „Etica autolimitării“, o posibilă cale de ieșire din starea de spirit consumeristă care acaparează globul pe zi ce trece. El identifica într-o primă etapă această cale cu numele unei mișcări de societate preponderent americane, transition town, în cadrul căreia mici comunități umane defineau standarde de consum energetic care să le ofere autonomie față de marea industrie producătoare de energie. În paginile dedicate fenomenului, pe care îl descria cu simpatie, identifica și un caz românesc: Școala de la Bunești. Am primit atunci cu uimire și gratitudine mențiunea modestului nostru experiment (conceput împreună cu arh. Ana-Maria Goilav) de arhitectură cu materiale vernaculare între încercările de a ieși din impasul unei civilizații supratehnologizate. În urma vizitei recente la Școala de la Bunești, îi datorez un răspuns lui Teodor Baconschi.

Subcapitolul cărții lui Teodor Baconschi se deschidea simbolic cu vestea sinuciderii vestitului actor Robin Williams. Teodor Baconschi ne prevenea astfel că, în lipsa unei autolimitări controlate și asumate, se iscă la un moment dat forme de autolimitare bruște și tragice: pierderea sensului existenței. Întreaga societate a Occidentului este, sub diferite forme de excese consumeriste, amenințată de sinucideri individuale sau chiar de o metaforică sinucidere colectivă. Prototipul acestei crize este vedeta publică aflată permanent la mîna gusturilor publicului aducător de venit, care-și manifestă cu sadism asupra vedetei foamea de spectacol. Facebook-ul democratizează această presiune și o extinde asupra tuturor celor care se expun preferințelor și exprimării necontrolate ale unui public anonim. Teodor Baconschi se înscria, prin această carte, într-o serie de gînditori europeni sau americani care, reluînd tema declinului Occidentului, nu se mulțumeau cu o notă fatalistă și de autodetestare, ci imaginau alternative și încercări de ieșire din impasul unei societăți care nu-și mai asumă o identitate civilizațională.

Originile recente ale acestei teme a autolimitării le regăsim în conștientizarea crizei ecologice pe care o produce umanitatea într-o progresie demografică geometrică, epuizînd rapid resursele de hrană și energie ale planetei. Prima voce puternică a acestei noi conștiințe a aparținut etologului Konrad Lorenz (Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate, carte publicată în 1973). Apoi tema a revenit cu mai mare intensitate sub pana scriitorului și disidentului politic Aleksandr Soljenițîn prin formula „autolimitarea omului” (Discursul rostit la Academia Internațională de Filozofie din Lichtenstein – septembrie 1993). Primul vedea nevoia acestei autolimitări umane ținînd cont de expansiunea urbană și industrială, care restrîngea tot mai grav spațiul naturii (ceea ce el numea „consumarea/epuizarea spațiului vital”), al doilea vedea necesitatea autolimitării pentru a evita groaznicele conflicte umane care au brăzdat secolul al XX-lea, războaie civile și războaie mondiale deopotrivă, continuate de regimuri totalitare genocidare. Amîndoi autorii au identificat corect că ceea ce pare o problemă a Occidentului a devenit o problemă a lumii întregi și că gîndirea geopolitică în blocuri de confruntare nu face decît să adîncească criza fiecărui bloc în parte. Erau confruntați prin această viziune toți cei care imaginaseră falii civilizaționale fatidice, deopotrivă Huntington sau Fukuyama, cît și, prin anticipație, Dughin. Confruntările ideologice premerg celor politice și militare, așa cum gîndul pregătește fapta. Singurul gînd care întoarce acțiunea umană de la impactul asupra congenerului la impactul asupra propriei persoane este autolimitarea. E singura ieșire din spirala violenței. Problema autolimitării constă în faptul că, în societatea consumeristă, ea nu este o valoare socială, ci mai degrabă o sperietoare a sistemului economic bazat pe consum. Sistematic, politicile economice ale statelor naționale pariază pe creșterea consumului pentru a stimula creșterea economică. Creșterea economică bazată pe împrumuturi asupra viitorului este aspru criticată de diferiți gînditori ai economiei. Autolimitarea trebuie să cunoască și o dimensiune economică, iar pentru ca să aibă impact ecologic trebuie să devină o valoare socială măcar în sînul unor micro-comunități care să formuleze cu precizie mecanismul autolimitării și să-l încurajeze social.

Ceea ce s-a adăugat problematicii autolimitării în secolul al XXI-lea este dificultatea de a atinge un consens social în multe aspecte ale acestei crize ecologico-sociale: schimbarea climatică, criza refugiaților, gestionarea resurselor de hidrocarburi, legitimitatea extinderii sistemului liberal-democratic în societăți fără baze culturale europene, sancționarea derapajelor totalitare ale anumitor state cu rol mare în sistemul economic global. Un fenomen deplîns de mulți gînditori este părăsirea fundamentelor civilizației occidentale chiar în zona geografică a Occidentului și a extensiilor sale transatlantice, iar între acestea în mod special a sistemelor etice iudeo-creștine. Rod Dreher imaginează, în The Benedict Option, structuri sociale autonome ale creștinilor, comunități euharistice extinse la aspecte tot mai diverse ale conviețuirii și care să ofere deci creștinilor un univers social adaptat valorilor lor.

Separarea religiei de stat a dus la o excludere ilegitimă a sentimentului religios și a identității religioase din spațiul public. Or, spațiul public fiind parte a vieții fiecărui individ, orice definire restrictivă a spațiului public aduce atingere libertății individuale. Avînd în vedere conflictul care a apărut între iluzoria neutralitate a spațiului public și drepturile individuale, cu inevitabile expresii comunitare, este amenințată capacitatea societăților politice de a ajunge la consens asupra a ceea ce ar trebui să fie spațiul public. Astfel, pe lîngă aspectul ecologic și economic al comunităților autolimitării, apare și o manifestare propriu-zis socială, anume șansa de a crea comunități locale care să obțină un consens asupra valorilor comune și să atenueze în felul acesta conflictul în privința definirii spațiului public.

Cum scapă astfel de entități de acuzația de secesionism pur și simplu? Răspunsul ar putea fi: prin obiectivul autolimitării. Aceste comunități nu au ca scop să sustragă resurse societății politice mai mari în sînul căreia apar, devenind competitori ai acesteia, ci dimpotrivă, prin consumul mai mic de resurse, să diminueze presiunea asupra statului ca distribuitor de „bunăstare”.

Sub formă de comunități localizate geografic sau de comunități urbane informale care se regrupează în jurul unui set de valori proprii grupului și de activități decurgînd din aceste valori, comunitățile autolimitării beneficiază de un sentiment mai solid de încredere reciprocă între membrii grupului, de o mai mare legitimitate a conducătorilor lor și de un nivel de eficacitate mai mare în gestionarea treburilor comunitare. În plus, aceste comunități ale autolimitării păstrează permanent deschisă și neconflictuală opțiunea ieșirii din comunitate. Mobilitatea economică în sînul Uniunii Europene a produs transformări identitare, ieșiri din comunități naționale, dar și reconfigurări demografice etno-confesionale pe teritoriul altor state membre. Același lucru este anticipabil la nivel micro-comunitar, al grupului dedicat exercițiului autolimitării.

Astfel de comunități ale autolimitării preiau din sarcina socială a statelor naționale găsind soluții intracomunitare la probleme foarte delicate, cum este singurătatea persoanelor de vîrsta a treia, izolarea dintre generații, victimele concurenței prea dure de pe piața muncii, acompanierea psihologică a suferinzilor. Empatia activă este una dintre valorile de bază ale unor astfel de comunități.

Pandemia mondială a anului 2020 aruncă o lumină nouă asupra acestor comunități, întrucît ele se pot izola mai ușor de ansamblul societății globalizate, iar pe baza valorilor comune pot decide măsuri intracomunitare mai eficiente. În cele din urmă, autarhia acestor comunități este ea însăși o barieră în calea răspîndirii virusului, dar și o modalitate de gestionare neconflictuală a diferențelor de viziune în combaterea virusului.

Comunitățile autolimitării apar ca expresie a crizei sociale a lumii occidentale, dar și ca o reacție de tip sistem imunitar, producînd poate nucleul regenerării societății occidentale.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Ilie bolojan PNL jpg
Apelul lui Ilie Bolojan: Votați rațional și util, votați Nicolae Ciucă președinte
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a făcut duminică un apel către electoratul de dreapta să dea un vot util la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, votând candidatul PNL Nicolae Ciucă.
atac cutit jpeg
Două atacuri în masă au zguduit China, în doar o săptămână. Comentariile populaţiei au fost cenzurate rapid de autorităţi
În doar o săptămână, în China au avut loc două atacuri în masă, cei doi agresori ucigând şi rănind mai multe persoane la întâmplare.
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce cred românii despre atribuțiile președintelui. „Mitul că se poate implica în toate domeniile mari este în continuare valabil”
Un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 7-12 noiembrie 2024, arată ce cred români despre atribuțiile președintelui României.
Deepfake FOTO 123RF
Avertisment: Deepfake-ul poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor
Specialiştii Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra impactului semnificativ al fenomenului Deepfake în peisajul fraudelor online, mai ales în timpul campaniilor electorale, când poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor.
Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock
7 alimente bogate în magneziu care îți ajută inima
Magneziul este un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale, susține funcționarea corectă a mușchilor și contribuie la menținerea unui ritm cardiac sănătos.
Codex Aureus expus pentru prima dată în România (© Facebook / Biblioteca Batthyaneum)
Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din România, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Codex Aureus, cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecție din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, vechi de peste 1.200 de ani și aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol.
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE jpg
„Putem pune capăt cu uşurinţă acestui război”. Erdogan vine cu noi propuneri privind Ucraina
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, vine cu noi propuneri în privința războiului din Ucraina, care se apropie de trei ani de la invazie.
Biscuiti bicolori  Sursa foto shutterstock 1696393795 jpg
Biscuiţi bicolori, pe gustul tuturor, din 5 ingrediente
Cu un aspect deosebit, aceşti biscuiţi cuceresc pe oricine. Îţi arătăm cum să-i pregăteşti din numai cinci ingrediente la îndemână în casă!
banner Dan Negru
Cine a fost bunicul lui Dan Negru. „Moș Pali” a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost erou pe frontul de la Stalingrad: „Noi suntem niște caricaturi!”
Pe Dan Negru îl cunoaște o țară întreagă, însă, despre familia sa nu sunt cunoscute atât de multe detalii. Celebrul prezentator TV se mândrește cu părinții și bunicii săi, în special cu bunicul, căruia îi spunea „Moș Pali”, unul dintre românii care au luptat în bătălia care a decis soarta celui de-a