Comunități ale autolimitării

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Comunități ale autolimitării jpeg

În volumul său Facebook. Fabrica de narcisism, publicat în 2015, Teodor Baconschi semnala, în subcapitolul „Etica autolimitării“, o posibilă cale de ieșire din starea de spirit consumeristă care acaparează globul pe zi ce trece. El identifica într-o primă etapă această cale cu numele unei mișcări de societate preponderent americane, transition town, în cadrul căreia mici comunități umane defineau standarde de consum energetic care să le ofere autonomie față de marea industrie producătoare de energie. În paginile dedicate fenomenului, pe care îl descria cu simpatie, identifica și un caz românesc: Școala de la Bunești. Am primit atunci cu uimire și gratitudine mențiunea modestului nostru experiment (conceput împreună cu arh. Ana-Maria Goilav) de arhitectură cu materiale vernaculare între încercările de a ieși din impasul unei civilizații supratehnologizate. În urma vizitei recente la Școala de la Bunești, îi datorez un răspuns lui Teodor Baconschi.

Subcapitolul cărții lui Teodor Baconschi se deschidea simbolic cu vestea sinuciderii vestitului actor Robin Williams. Teodor Baconschi ne prevenea astfel că, în lipsa unei autolimitări controlate și asumate, se iscă la un moment dat forme de autolimitare bruște și tragice: pierderea sensului existenței. Întreaga societate a Occidentului este, sub diferite forme de excese consumeriste, amenințată de sinucideri individuale sau chiar de o metaforică sinucidere colectivă. Prototipul acestei crize este vedeta publică aflată permanent la mîna gusturilor publicului aducător de venit, care-și manifestă cu sadism asupra vedetei foamea de spectacol. Facebook-ul democratizează această presiune și o extinde asupra tuturor celor care se expun preferințelor și exprimării necontrolate ale unui public anonim. Teodor Baconschi se înscria, prin această carte, într-o serie de gînditori europeni sau americani care, reluînd tema declinului Occidentului, nu se mulțumeau cu o notă fatalistă și de autodetestare, ci imaginau alternative și încercări de ieșire din impasul unei societăți care nu-și mai asumă o identitate civilizațională.

Originile recente ale acestei teme a autolimitării le regăsim în conștientizarea crizei ecologice pe care o produce umanitatea într-o progresie demografică geometrică, epuizînd rapid resursele de hrană și energie ale planetei. Prima voce puternică a acestei noi conștiințe a aparținut etologului Konrad Lorenz (Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate, carte publicată în 1973). Apoi tema a revenit cu mai mare intensitate sub pana scriitorului și disidentului politic Aleksandr Soljenițîn prin formula „autolimitarea omului” (Discursul rostit la Academia Internațională de Filozofie din Lichtenstein – septembrie 1993). Primul vedea nevoia acestei autolimitări umane ținînd cont de expansiunea urbană și industrială, care restrîngea tot mai grav spațiul naturii (ceea ce el numea „consumarea/epuizarea spațiului vital”), al doilea vedea necesitatea autolimitării pentru a evita groaznicele conflicte umane care au brăzdat secolul al XX-lea, războaie civile și războaie mondiale deopotrivă, continuate de regimuri totalitare genocidare. Amîndoi autorii au identificat corect că ceea ce pare o problemă a Occidentului a devenit o problemă a lumii întregi și că gîndirea geopolitică în blocuri de confruntare nu face decît să adîncească criza fiecărui bloc în parte. Erau confruntați prin această viziune toți cei care imaginaseră falii civilizaționale fatidice, deopotrivă Huntington sau Fukuyama, cît și, prin anticipație, Dughin. Confruntările ideologice premerg celor politice și militare, așa cum gîndul pregătește fapta. Singurul gînd care întoarce acțiunea umană de la impactul asupra congenerului la impactul asupra propriei persoane este autolimitarea. E singura ieșire din spirala violenței. Problema autolimitării constă în faptul că, în societatea consumeristă, ea nu este o valoare socială, ci mai degrabă o sperietoare a sistemului economic bazat pe consum. Sistematic, politicile economice ale statelor naționale pariază pe creșterea consumului pentru a stimula creșterea economică. Creșterea economică bazată pe împrumuturi asupra viitorului este aspru criticată de diferiți gînditori ai economiei. Autolimitarea trebuie să cunoască și o dimensiune economică, iar pentru ca să aibă impact ecologic trebuie să devină o valoare socială măcar în sînul unor micro-comunități care să formuleze cu precizie mecanismul autolimitării și să-l încurajeze social.

Ceea ce s-a adăugat problematicii autolimitării în secolul al XXI-lea este dificultatea de a atinge un consens social în multe aspecte ale acestei crize ecologico-sociale: schimbarea climatică, criza refugiaților, gestionarea resurselor de hidrocarburi, legitimitatea extinderii sistemului liberal-democratic în societăți fără baze culturale europene, sancționarea derapajelor totalitare ale anumitor state cu rol mare în sistemul economic global. Un fenomen deplîns de mulți gînditori este părăsirea fundamentelor civilizației occidentale chiar în zona geografică a Occidentului și a extensiilor sale transatlantice, iar între acestea în mod special a sistemelor etice iudeo-creștine. Rod Dreher imaginează, în The Benedict Option, structuri sociale autonome ale creștinilor, comunități euharistice extinse la aspecte tot mai diverse ale conviețuirii și care să ofere deci creștinilor un univers social adaptat valorilor lor.

Separarea religiei de stat a dus la o excludere ilegitimă a sentimentului religios și a identității religioase din spațiul public. Or, spațiul public fiind parte a vieții fiecărui individ, orice definire restrictivă a spațiului public aduce atingere libertății individuale. Avînd în vedere conflictul care a apărut între iluzoria neutralitate a spațiului public și drepturile individuale, cu inevitabile expresii comunitare, este amenințată capacitatea societăților politice de a ajunge la consens asupra a ceea ce ar trebui să fie spațiul public. Astfel, pe lîngă aspectul ecologic și economic al comunităților autolimitării, apare și o manifestare propriu-zis socială, anume șansa de a crea comunități locale care să obțină un consens asupra valorilor comune și să atenueze în felul acesta conflictul în privința definirii spațiului public.

Cum scapă astfel de entități de acuzația de secesionism pur și simplu? Răspunsul ar putea fi: prin obiectivul autolimitării. Aceste comunități nu au ca scop să sustragă resurse societății politice mai mari în sînul căreia apar, devenind competitori ai acesteia, ci dimpotrivă, prin consumul mai mic de resurse, să diminueze presiunea asupra statului ca distribuitor de „bunăstare”.

Sub formă de comunități localizate geografic sau de comunități urbane informale care se regrupează în jurul unui set de valori proprii grupului și de activități decurgînd din aceste valori, comunitățile autolimitării beneficiază de un sentiment mai solid de încredere reciprocă între membrii grupului, de o mai mare legitimitate a conducătorilor lor și de un nivel de eficacitate mai mare în gestionarea treburilor comunitare. În plus, aceste comunități ale autolimitării păstrează permanent deschisă și neconflictuală opțiunea ieșirii din comunitate. Mobilitatea economică în sînul Uniunii Europene a produs transformări identitare, ieșiri din comunități naționale, dar și reconfigurări demografice etno-confesionale pe teritoriul altor state membre. Același lucru este anticipabil la nivel micro-comunitar, al grupului dedicat exercițiului autolimitării.

Astfel de comunități ale autolimitării preiau din sarcina socială a statelor naționale găsind soluții intracomunitare la probleme foarte delicate, cum este singurătatea persoanelor de vîrsta a treia, izolarea dintre generații, victimele concurenței prea dure de pe piața muncii, acompanierea psihologică a suferinzilor. Empatia activă este una dintre valorile de bază ale unor astfel de comunități.

Pandemia mondială a anului 2020 aruncă o lumină nouă asupra acestor comunități, întrucît ele se pot izola mai ușor de ansamblul societății globalizate, iar pe baza valorilor comune pot decide măsuri intracomunitare mai eficiente. În cele din urmă, autarhia acestor comunități este ea însăși o barieră în calea răspîndirii virusului, dar și o modalitate de gestionare neconflictuală a diferențelor de viziune în combaterea virusului.

Comunitățile autolimitării apar ca expresie a crizei sociale a lumii occidentale, dar și ca o reacție de tip sistem imunitar, producînd poate nucleul regenerării societății occidentale.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Keith Kellogg FOTO Getty Images
Statele Unite îl trimit pe Keith Kellogg la Londra pentru discuții despre Ucraina: „Secretarul Rubio este foarte ocupat”
Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a precizat marți, 22 aprilie, Departamentul de Stat, deși inițial fusese anunțată prezența șefului diplomației americane, Marco Rubio.
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock
Europa îmbătrânește: scăderea drastică a populației, inclusiv în România, pune presiune pe venituri
Faptul că Europa îmbătrânește nu mai este o noutate, însă procentele din populație care vor lipsi peste șapte decenii sunt uriașe, cu excepția a opt state europene care vor înregistra creșteri ușoare datorită migrației
david puscas luminita anghel foto arhiva personala
David Pușcaș: „M-am săturat de această lume grea. Nu am nici măcar cu cine să ciocnesc un ou”. Mesajul tulburător transmis de fiul adoptiv al Luminiței Anghel
David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel, trece o perioadă grea. Tânărul se simte respins de oamenii din jur, ceea ce l-a determinat să își exprime gândurile pe hârtie, într-o scrisoare tulburătoare.
plata card pos p o s credit cumparaturi shutterstock
Britanicii lasă mai mulți bani în România decât românii în UK. Topul destinațiilor cu „magnet” la români
Un studiu privind experiențele turistice ale românilor în primul trimestru al anului, dar și ale cheltuielilor făcute de străini în România arată că britanicii cheltuiesc mai mult în România decât românii în Marea Britanie.
colectivizare
23 aprilie, ziua în care s-a încheiat colectivizarea, iar viața la sat a fost schimbată radical
23 aprilie 1962 marchează finalul oficial al colectivizării în România, un proces care a schimbat radical viața la sat, distrugând proprietatea privată și impunând un nou model agricol controlat de stat.
30732688138 jpg
Ciorba trădării sau ciudata poveste a bucătarului fiert de viu din ordinul lui regelui Henric al VIII-lea
În istoria plină de excese și capricii a regelui Henric al VIII-lea, execuțiile regale au devenit aproape un reflex al puterii absolute. Cunoscut pentru cele șase soții și pentru despărțirea de Roma, suveranul Angliei nu a ezitat să recurgă la spânzurătoare, secure sau chiar... oală cu apă clocotită
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Reacția Ministerului Finanțelor la datele Eurostat potrivit cărora România are cel mai mare deficit bugetar din UE: Ne vom încadra în ţinta asumată
România se va încadra în ținta de deficit asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană, transmit reprezentanţii Ministerului Finanţelor, marți seara, în urma publicării datelor Eurostat privind deficitul guvernamental în statele membre UE.
Eugène Delacroix jpg
Eugene Delacroix, pictorul romantic care a introdus, prin tablourile sale, imaginea Orientului în Europa
Eugene Delacroix, pictorul romantic care a introdus, prin tablourile sale, imaginea Orientului în Europa Un portret al lui Delacroix din jurul vârstei de 60 de ani realizat de artistul francez Nadar, c.1857 (Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Delacroix )
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
De ce se organizează firmele în holding și care sunt avantajele
După majorarea impozitului pe dividende, dar și în contextul economic mai dificil, tot mai mulți antreprenori români aleg să își organizeze afacerile sub forma unor grupuri de firme de tip holding.