Colocviu Alexandru Mironescu

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
image

Alexandru Mironescu (1903-1973) e unul dintre intelectualii care dădeau calitatea şi atmosfera grupului de la Antim. Alături de ascuţitul publicist Sandu Tudor (devenit monah) şi de Părintele Bendict Ghiuş, el se afla în centrul acelui cerc de discuţii, de prietenie spirituală, de cercetare a tradiţiei creştine răsăritene, care se reunea la mînăstirea bucureşteană în anii ’40 şi ’50 ai secolului trecut. „Mari intelectuali şi mari călugări au comunicat şi au «cuminecat» acolo, într-o neverosimilă libertate lăuntrică, pînă cînd autorităţile au hotărît să definească spiritul în termeni de penalitate”, spune Andrei Pleşu în prefaţa volumului unde Părintele André Scrima restituie substanţa mediului de la Antim în care el însuşi se formase (Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană, Humanitas, 1996). În 1958, grupului i s-a intentat un proces sub fantasmagorica acuzaţie de „subminare a ordinii de stat”, membrii lui au primit ani lungi de închisoare grea. Sandu Tudor a murit în detenţie, Alexandru Mironescu a fost eliberat în 1963.

Profesor universitar în ştiinţe fizico-chimice cu doctorat la Sorbona, dar şi cu studii de filozofie, literat remarcat, figură publică preţuită în perioada pre-comunistă, Alexandru Mironescu nu a mai putut publica după instalarea regimului totalitar. Dar nu a încetat să scrie, scrisul fiind pentru el o formă de meditaţie (şi de trăire) spirituală, ca şi un mod de a judeca „din polul plus” imediatul epocii. Datorăm lui Marius Vasileanu publicarea unui document masiv, de reflecţie şi de viaţă a credinţei: Jurnalul lui Alexandru Mironescu. Intitulat – după o expresie a autorului – Admirabila tăcere, el a apărut în trei volume: 1967-1968 (Eikon, 2014), 1968-1969 (Humanitas, 2019), 1970-1972 (Humanitas, 2023), însoţite de prefaţa îngrijitorului de ediţie. 

Pe 20 iunie, Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate a organizat, la sugestia dlui Vasileanu, colocviul „Profesorul Alexandru Mironescu şi Rugul Aprins. Semicentenar Alexandru Mironescu (1903-1973)“. Profesorul Andrei Pleşu l-a prezidat, calificîndu-l ca pe un colocviu al memoriei participative. Cu Alexandru Mironescu, cu membrii grupului de la Antim asistăm la fericita îmbinare între cultura înaltă şi credinţă. E important, potrivit lui Andrei Pleşu, să păstrăm memoria acelor oameni pentru care disciplina interogaţiei libere era orientată de  credinţă, pentru care credinţa însemna şi o bucurie a cunoaşterii. De-a lungul reuniunii, Andrei Pleşu a amintit – ca parte a unui traseu personal – propria întîlnire cu Alexandru Mironescu, cu Părintele Benedict Ghiuş, cu alţi oameni ai credinţei cercetătoare. Prin trăsături savuros alese le-a evocat tipul de prezenţă, spusele, stilul. 

Colegiul Noua Europă e un loc potrivit pentru a găzdui memoria lui Alexandru Mironescu. Căci, alături de prietenii săi, omul respira firesc în bogatul aer al culturii europene. Se mişcau, împreună, într-o Europă veche şi nouă totuşi, fiindcă cercetarea lor nu punea graniţe, temporale, confesionale sau intelectuale, cînd îşi căuta sprijin şi repere. Pentru acei oameni, tradiţia creştină, în toată adîncimea ei, făcea parte, la prezent, din structura continentului; era de interogat, de pus la lucru ca ferment al unui prezent condus de verticala spirituală. În cîteva notaţii din Jurnal, el spunea: „un mediu european îmi e indispensabil”. Prefaţatorul notează şi el deschiderea spre universal la care îi îndemna, pe Alexandru Mironescu şi pe prietenii lui, tocmai angajarea lor în ortodoxie.

În cadrul colocviului, Marius Vasileanu a analizat profilul grupului de la Antim aşa cum apare în Jurnal. Profesorul Virgil Ciomoş, un apropiat al Părintelui André Scrima, a oferit o meditaţie filozofică privind calitatea trans-temporală a experienţei Antim. Vianu Mureşan (Facultatea de Filozofie, Cluj) a vorbit despre ceea ce, în gîndirea lui Alexandru Mironescu, e evidenţă intuitivă a ideilor spirituale, un tip de „verificabilitate” străin de cel al pozitivismului logic. Despre modul în care Alexandru Mironescu privea raportul între Biserică şi „lume”, fie aceasta politică, intelectuală sau socială, despre comunicarea, fertilă, dar lucid judecată, între cei doi poli au vorbit Sever Voinescu, Vasile Bănescu, Dionisie Pîrvuloiu (teolog şi redactor al volumului). În cadrul unei teme mai largi, care e persistentă în studiile sale, Bogdan Tătaru-Cazaban s-a referit la concordanţa concepţiilor lui Alexandru Mironescu şi André Scrima privind dialogul între Biserici. Tot pe linia unei preocupări dominante a propriilor cercetări, Alexandru Tofan a căutat trăsăturile specifice ale experienţei spirituale în cazul lui Alexandru Mironescu.

Grupul de la Antim avea, într-adevăr, un demers aparte, pe care Alexandru Mironescu îl întrupa cu vigoare, pe care îl pledează cu energie în Jurnal: cunoaşterea, cunoaşterea cu toate ramurile ei, inclusiv „laice”, poate contribui la experienţa spirituală. Credinţa cere un demers care să descopere pretutindeni săgeata verticală. „Cunoaşterea”, se spune în Jurnal, „e dimensiunea cea mai puternică a firii omeneşti”. „Sîntem obligaţi, sîntem datori să cercetăm, să întrebăm, să căutăm, să batem, să cerem să aflăm pe ce lume sîntem. Să descifrăm în lume şi în istorie caligrafia lui Dumnezeu... Trebuie să sporim în preciziune, în amănunte, în teorie, în ipoteze de lucru, să dobîndim explicaţii... să instrumentăm toate informaţiile noastre în materie de fizică, astronomie, filozofie, teologie şi experienţă de viaţă ca să pricepem, ca să înţelegem. Sîntem, socot, obligaţi să facem acest efort în mod continuu, cu discernămînt şi ascuţită pricepere.”

Ramurile culturii pot contribui, aşadar, toate, la hermeneutica scriiturii divine, subtil inserată în textul lumii. Sînt, toate, s-ar putea spune, discipline „exegetice”. Caută să discearnă sensurile care se manifestă în ţesătura lumii, înscrise în ea, solidare cu firele ei împletite. În această concepţie, religia nu mai apare drept izolată de celelalte domenii de cunoaştere. Care e atunci rolul ei, excelenţa ei? Potrivit lui Alexandru Mironescu, ea are rol polar mobilizator. „Cunoaşterea Scripturilor, a învăţăturii creştine”, spune el, „e ca un cîmp de putere şi orientare în care cealaltă informaţie se desluşeşte şi îşi dezvăluie sensurile majore.” Studiul spiritual suscită hermeneutica verticală. Conduce temele discernute de cultură către Polul realului. Dă înălţime sensurilor, le transpune pe nivelurile superioare, le întoarce spre Sursa lor. Între credinţă şi cultură nu mai e, în acest caz, separaţie, tensiune ori indiferenţă. Credinţa exaltă materia culturii, îi dă expresivitate maximă. Cultura hrăneşte credinţa cu reflecţiile, cu întrebările, cu tematizările ei.

În deschiderea colocviului, Andrei Pleşu menţiona două teme care i se păreau importante: la tema memoriei se adăuga tema întîlnirii între Biserică şi intelectuali, între cult şi cultură. În Alexandru Mironescu, credinţa şi cultura îşi aflau, împreună, respiraţia alertă, nestînjenită, liberă. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Teoria Lumanarii, foto Shutterstock jpg
Ce este Teoria Lumânării și ce poate să dezvăluie despre personalitatea ta. Tu ai un astfel de obicei?
Un nou concept a captat atenția pe TikTok: Teoria Lumânării. Se spune că poate dezvălui aspecte interesante despre personalitatea unei persoane, dar la ce se referă mai exact?
elev jpeg
Situație îngrijorătoare în școli! Elevii nu oferă feedback profesorilor de teama că vor fi sancționați. Ce au pățit 8% dintre școlari
Cu toate că este o prevedere cuprinsă în Statutul elevului, cât și un drept, cei mai mulți dintre școlari nu au acordat feedback cadrelor didactice. Motivul principal fiind teama că opinia lor oricum nu va fi luată în considerare, potrivit unui studiu Salvați Copiii. Totodată, elevii se tem și de sa
image jpeg
La ce provocări zilnice vor fi supuşi concurenţii de la „Tempting Fortune România”. Zoli Toth: „Fiecare zi e o luptă”
Mâncăruri delicioase, băuturi reci, duşuri cu apă caldă sau paturi confortabile, printre tentaţiile care le apar concurenţilor în cale.
Erling Haaland (EPA) jpg
metrou piata victoriei
O femeie s-a aruncat în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 5 al Capitalei
O femeie s-a aruncat marți, 1 aprilie, în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 al Capitalei.
someri
Șomajul în rândul tinerilor ia amploare în România: 19,4% nu sunt nici angajați, nici studenți
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), depășind state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă.
masini Tesla incendiu Italia, captura video jpg
Mai multe mașini Tesla au ars la o reprezentanță de lângă Roma. Este al doilea incendiu în doar o săptămână. Ce suspectează autorităţile
Cel puțin 17 mașini Tesla au fost distruse în urma unui incendiu izbucnit luni dimineață la o reprezentanță de la periferia Romei. Este al doilea incident de acest fel în interval de o săptămână, astfel că autorităţile italiene nu exclus ipoteza unui sabotaj.
bere istock jpg
Românii nu-și mai permit nici să bea bere la terasă
Berea la draft este din ce în ce mai rar întâlnită pe mesele teraselor din România, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației și altor factori.
shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.