Clipa de har

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Într-una dintre povestirile sale despre Bunul Dumnezeu, Rilke imaginează un fragment de viață florentină din timpul Renașterii. Tînărul aristocrat Palla degli Albizzi făgăduiește în fața prietenilor săi că-i va smulge o privire și, poate, un zîmbet frumoasei Beatrice Alticheri, pe care o credea mîndră și insensibilă. Scena urma să se petreacă în pridvorul bisericii Santissima Anunziata, faimoasă pentru miracolele petrecute acolo și pentru care, am adăuga noi, Fra Angelico avea să picteze cu ajutorul discipolilor săi panourile dedicate unui Armadio degli Argenti. Beatrice avea un ritual al milosteniei, pregătind un bănuț pentru fiecare dintre cerșetorii care o așteptau cuminți în pridvor. Nu ridica privirea adumbrită de pelerina largă și nici nu avea nevoie, pentru că îi știa pe fiecare. Tînărul Palla se preschimbă în cerșetor și se așeză ultimul din șirul nevoiașilor, deja îngrijorați că un necunoscut li s-a adăugat. Surprinsă de prezența unui sărac pe care nu-l cunoștea, Beatrice ezită să-l miluiască din scrupulul de a nu-l jigni, pentru că nu-i știa rostul. După un moment de frămîntare, găsi o soluție ca să-i poată oferi milostenia și să-i respecte în același timp demnitatea. Ieși din biserică și, aflîndu-l tot în pridvor, îi întinse punga cu puținii bani rămași, inventînd o poveste: îi spuse că punga de brocart fusese probabil uitată de tatăl celui ce stătea (deghizat) în fața ei și care lucrase o frumoasă balustradă în casa părinților, așa că îl rugă să o primească. Așadar, nu milostenie, ci restituirea a ceva pierdut. Sau, mai degrabă, milostenie strecurată într-o țesătură de gingășie sufletească, deși, în sine, motivația era o minciună diafană. Nu știm ce s-a petrecut cu Beatrice, dar povestitorul ne spune că tînărul Palla a fost atunci atins de har și, împărțindu-și averea săracilor, a devenit eremit la Subiaco și apoi a fost recunoscut ca sfînt.  

Frumoasa povestire a lui Rilke urmează modelul unor istorisiri pe care tradiția creștină le-a transmis de-a lungul timpului. Unele pot fi documentate istoric, altele rămîn într-o condiție atemporală, ca un condensat de experiență și înțelepciune. E vorba, desigur, despre convertiri bruște, fără dezbateri interioare, fără ezitări și incertitudini. Dar întîi de toate, este vorba despre întîlnirea cu necunoscutul, cu imprevizibilitatea (pentru noi) a providenței divine: una este intenția umană, mai serioasă sau mai ghidușă, și cu totul alta se arată a fi voința divină. O farsă poate deveni rama unei convertiri fără apel. O întîlnire „întîmplătoare” schimbă cu totul cursul vieții. Efemeritatea imposibil de recuperat a gesturilor și a actelor omenești dobîndește dintr-o dată, sub aripa harului, demnitatea de receptacol al transcendenței. Sînt atîtea exemple care pot fi date, pornind de la istorioarele de Pateric, de la marele Antonie și avva Moise pînă în zilele noastre. Ce s-ar fi întîmplat dacă Clara nu l-ar fi zărit pentru o clipă, în Assisi, pe Francisc? Dar dacă bătrînul episcop Nectarie din Eghina n-ar fi trecut la Domnul într-un spital și haina sa ponosită n-ar fi fost apoi aruncată în grabă peste un bolnav care zăcea alături și care s-a vindecat miraculos? Ce ar fi fost dacă doi tineri revoltați și disperați ca Jacques și Raïssa Maritain nu s-ar fi îndrăgostit pentru a deveni mîini ale providenței pentru cei care aveau să se convertească grație lor? Ce să mai spunem despre uluitoarea „poveste” a Mariei Skobțova, fugită în Occident cu cel care trebuia să o condamne ca șef al tribunalului revoluționar, devenită apoi monahie și urmînd să-și încheie viața de sacrificiu într-un lagăr nazist, ca și fiul său? 

Clipa de har, irezistibilă, iluminantă, eliberatoare, e o întîlnire neprevăzută între ceea ce nu cunoaștem în noi și Dumnezeu care nu poate fi redus la gîndurile și voințele noastre. Tot ce urmează se hrănește ca dintr-o mirabilă sursă de energie din acea irumpere a unei prezențe care se dăruiește de multe ori fără solemnitate, nerefuzînd nici un prilej dintre cele pe care fragilitatea, neputința sau lipsurile oamenilor i le pun la îndemînă, ca iactanța tînărului Palla și sfiala milostivă a Beatricei. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.