Clerul și poporul
 lui Dumnezeu

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Eram deunăzi la Arad, pentru o conferință despre UE, un gigant comercial cu statura unui pitic geopolitic. După susținerea ei, în frumos restaurata sală „Regele Ferdinand“, din clădirea Primăriei locale, într-un moment de relaxare, am fost informat pe WhatsApp, de către un bun prieten, că Horia-Roman Patapievici va ține o prelegere despre relația creștinismului cu ideea europeană, căci decisese să onoreze frumoasa invitație lansată lui, în acest sens, de către Protopopiatul Moinești. Am răspuns scurt: „Bravo lor că-l invită pe HRP!“. Numai că replica mi-a cam tăiat veselia, cînd am aflat că, în cei 33 de ani post-comuniști, BOR nu l-a invitat nici odată pe dl Patapievici să le transmită credincioșilor ceva din gîndirea sa. Invitația de la Moinești se situa între premiera absolută și întîmplarea fericită, fără precedent... 

Am asociat această mai curînd amară revelație cu o altă poveste, petrecută la finalul verii. Fusesem invitat oficial, de către ÎPS Ioan Sălăjan, Mitropolitul Banatului, să țin o lecție despre prietenie în cadrul ediției curente a ITO („Întîlnirea internațională a Tineretului Ortodox“), găzduită de Timișoara care este, anul acesta, și Capitală Europeană a Culturii. Văzînd că vine termenul deplasării și n-am primit detaliile logistice ale evenimentului, i-am scris consilierului cultural mitropolitan un e-mail. M-am trezit nu atît cu precizările solicitate, cît cu un telefon jenat, prin care, cu prețul unor perdele retorice de fum diplomatic, eram anunțat că „Înaltul“ s-a răzgîndit. Pe scurt, nu mai era valabilă invitația. Numai că nu mi se spusese nimic (atît de penibilă fiind răsucirea și atît de nejustificată în termenii oricărei conviețuiri civilizate). Și nu doar la modesta mea contribuție se „renunțase“ fără preaviz. Mai mulți alți invitați, n-am să-i citez acum, fuseseră tacit „decomandați“, pe seama vreunui telefon de mai sus, care comunicase ca pe vremuri o listă neagră, sau din subita rezervă creată de faptul că, nu demult, solicitasem Sinodului, politicos și argumentat, să participe la eforturile pan-ortodoxe de a serba nu doar Nașterea Domnului „pe stil nou“ (adică în acord cu realitatea calendarului astronomic și canoanele Sinodului I Ecumenic), ci și Învierea Lui Hristos. 

Nu am livrat cele două anecdote pour la petite histoire – și nici pentru a face vreun reproș punctual, individualizat, ci mai curînd pentru a constata că, după integrarea noastră în UE (ianuarie 2007), s-a petrecut în BOR – cu toate lăudabilele excepții de rigoare – o anumită repliere filetistă a unei părți din episcopat, monahism și clerul de mir. Pe fondul tendinței de autoizolare în discursul naționalist (și demonizare implicită a Occidentului), era aproape inevitabil ca în general părinteasca și mereu respectuoasa relație bilaterală dintre „conducerea“ BOR și elita intelectualilor mireni să se producă relativa și progresiva înstrăinare pe care o putem vedea azi, sub contururi aproape oficioase. Tot mai mult, BOR i-a văzut pe cărturarii care fac apologetică creștină cel puțin de la căderea lui Ceaușescu – și caută punți între Ortodoxie și societatea tot mai secularizată (sau între Cult și Cultură, cum spuneam în anii ’90) – ca pe niște inși „riscanți“, supărător de înclinați să spună adevăruri neconvenabile. Și care trebuie, prin urmare, situați într-o necreștină carantină preventivă. 

Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă. Cei care o aplică umbresc și inițiativele normale, ale acelor episcopi, stareți și preoți de mir deschiși la minte și la suflet, care conlucrează misionar cu intelectualii publici creștini (mai nou numiți „apropiați de Biserică“, de parcă ei n-ar fi, prin taina Botezului și frecventarea vieții liturgice, mădulare vii ale sinaxei euharistice). Situația e cu atît mai ironică cu cît „încuiații“ și „temătorii“ și-au apropiat în schimb alte figuri intelectuale, definite printr-un naționalism eurosceptic, cobzăreală populist-pietistă, anti-ecumenism de grotă și apărarea indirectă a liniei lui Putin: măcar vedem în pomenita substituție dovada faptului că, orice ar fi, Biserica are totuși nevoie și de intelectuali! Problema e că nu ajunge să satisfaci forma pentru a salva conținutul.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.