Citindu-l pe Seneca

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
image

Într-o epocă în care etica stoică este în vogă, cartea recentă a Danei Jalobeanu, Spectacolul filozofiei. Cum citim „Scrisorile” lui Seneca? (Humanitas, 2022), ne propune un alt fel de a-l descoperi pe unul dintre marii reprezentanți ai stoicismului imperial. Nu ne oferă un rezumat și nici o monografie, ci un comentariu deschis sau un parcurs dialogal al întregii colecții de Scrisori. Cititorul reticent în fața unei lecturi cursive a Scrisorilor, preferînd, eventual, să spicuiască la întîmplare sau în funcție de interesul de moment, e invitat cu certă măiestrie să participe la o lectură integrală, să-și pună întrebările lui Seneca, să-i înțeleagă mizele, dar mai ales să facă pasul de la observator la actor, participînd la „spectacolului filozofiei”. Sigur că am fi tentați, pe bună dreptate, să integrăm demersul Danei Jalobeanu în orizontul înțelegerii filosofiei antice ca „mod de viață”, pentru care a pledat magistral Pierre Hadot: o perspectivă care face dreptate, istoric, felului de a practica filozofia în Antichitate și care stimulează în vremea noastră o redescoperire a relevanței sale generale, dincolo de specializările academice. Dar în Spectacolul filozofiei nu e vorba despre aplicarea metodică a unui sens deja dat, ci de ceva mult mai subtil și, am putea spune cu un cuvînt propriu culturii antice, paideic:cartea nu livrează sinteza unei interpretări, ci construiește o lectură în mers, din întrebările și răspunsurile găsite sau intuite în text, dar și din cele pe care și le-ar pune un alt cititor, ca succesor peste veacuri al lui Lucilius.

Dana Jalobeanu reușește concomitent două lucruri: să ni-l (re)descopere pe Seneca-autorul (deopotrivă filozof și literat) și să facă să lucreze în noi virtualitățile proteice ale unei mari creații. Fiecare scrisoare dintre cele 124 este analizată în logica sa internă și în coerența ansamblului, dar nu sub formă de expozeu, ci ca performance, în care, evident, un rol esențial îl are destinatarul. Scrisorile lui Seneca devin astfel – și cred că aici se află excelența metodologică a cărții –, din rezultatul unei priviri stoice asupra teatrului lumii și, mai ales, al naturii umane contradictorii, scena însăși a acestei priviri, laboratorul teatral, școala vie a filozofiei. Un astfel de itinerariu restituie, fără îndoială, opera studiată intenției fundamentale a autorului ei, căci se știe – și se poate învăța și din această carte – că Seneca era critic față de sistemul de educație al epocii, pe care nu-l considera capabil să conducă la înțelepciunea eliberatoare. Or, unui parcurs rutinier de dobîndire a unor cunoștințe și abilități el i-ar fi contrapus școala autentică a filozofiei, iar scrisorile adresate celui pe care dorea să-l formeze nu sînt altceva decît exercițiile din ce în ce mai complexe ale acestei educații alternative. Însă nici o școală veritabilă nu se poate debarasa complet de recuzită și pedanterie, căci e nevoie să știi sensul termenilor și alte proceduri formale pentru a fi capabil să pui bine o întrebare. Nimeni nu-ți poate promite că vei ajunge să cunoști și să te cunoști în afara oricărei asceze, prin simpla și libera exercitare a înclinațiilor înnăscute. Diferența între cele două tipuri de pedagogie – să le spunem: formală și filozofică – o face stilul, așa cum tot stilul distinge această carte de orice altă introducere sau analiză a Scrisorilor lui Seneca. 

Dana Jalobeanu ne dăruiește nu numai singura lectură completă în limba română a unei opere de calibrul celei senecane, ci mai cu seamă reconstituirea ei dramaturgică, aidoma unei piese de teatru al cărei efect asupra actorilor și spectatorilor trebuie să fie tocmai ieșirea din rol, de-mascarea, cunoașterea și stăpînirea de sine. Obținerea acestei katharsis filozofice nu presupune doar confruntarea cu limita și cu autofalsificarea, ci și vigilența cotidiană și buna însoțire cu celălalt, mai ales în relația de prietenie care rămîne o paradigmă formativă privilegiată, în bună tradiție antică. Marea virtute a acestei minunate cărți este că, odată ajuns la capătul ei, traversînd experiențele reale sau imaginare despre care îi scrie Seneca lui Lucilius, îți retrezește gustul de a (re)citi opera însăși și de a juca – de această dată mai asumat – propriul joc în „spectacolul filozofiei”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

michael schumacher getty jpeg
Minunile există! Gestul făcut de Michael Schumacher care i-a uimit până și pe medici: „Soția lui l-a ajutat”
După 12 ani de tăcere și incertitudine privind starea de sănătate a legendarului Michael Schumacher, o veste neașteptată vine să aducă speranță și emoție pentru fanii săi din întreaga lume.
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
Obiceiul de luni la care trebuie să renunți pentru a scăpa de grăsimea viscerală
Grăsimea viscerală, cunoscută și sub numele de grăsime abdominală, este un tip de grăsime asociat cu diverse afecțiuni de sănătate, iar medicii și dieteticienii recomandă, în astfel de cazuri, luarea unor măsuri.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
George Simion și Crin Antonescu, pe primele locuri într-un sondaj CURS. Surprize în scenariile pentru turul II
Un sondaj CURS realizat în perioada 3-10 aprilie, îi plasează pe primele locuri pe candidatul AUR la alegerile prezidențiale din 4 mai, George Simion, și cel al coaliției de guvernare, Crin Antonescu. Datele publicate prezintă mai multe scenarii pentru turul II.
Ce face Chef Florin Dumitrescu de Florii și de Paște!
Ce face Chef Florin Dumitrescu de Florii și de Paște: „Eu sunt recunoscător pentru tot ce am, și bune și rele…”
Chef Florin Dumitrescu (37 de ani) se sărbătorește azi în familie, de Florii, și chiar are parte de o dublă sărbătoare. Juratul MasterChef și unul dintre protagoniștii serialului “Pe drumul gustului”, care va începe pe 19 aprilie pe Voyo, adoră să petreacă timp în familie.
padure tropicala jpg
Singurul animal din lume care este capabil să-și plângă morții. Are sentimente și simte durerea pierderii
Cine nu iubește documentarele despre natură? Ele ne aduc sălbăticia în sufragerie, permițându-ne să explorăm cele mai îndepărtate colțuri ale lumii fără să părăsim confortul casei.
Radu Dragusin (Facebook) jpg
Numele lui Drăgușin apare în scandalul pariurilor din Italia. Fotbalistul, convins să plătească 40.000 de euro
Procurorii italieni continuă să-l investigheze pe Nicolo Fagioli, fotbalist în la Fiorentina, care a convins 31 de foști coenchipieri, să ofere sume de bani către o companie de bijuterii sau direct către el, cu promisiunea că vor primi banii înapoi cu o dobândă semnificativă.
Bărbatul a avut o ieşire nervoasă când a văzut că nu are hârtie igienică la baie
Trucul „genial” de utilizare a rolelelor de carton rămase de la hârtia igienică: „Nu m-am gândit niciodată la asta”
Un truc „genial” de utilizare a banalelor rolele de carton rămase de la hârtia igienică, pe care o internaută l-a împărtășit pe TikTok, a adunat un val de reacții de apreciere.
piata-auto-parc-auto-masini-sh
Patru mașini populare pe care un mecanic auto nu le-ar cumpăra niciodată. Care sunt motivele
Atunci când ne cumpărăm o mașină, recomandat ar fi să cerem părerea unui specialist sau mecanic de încredere, pentru a evita astfel să achiziționăm un autoturism cunoscut ca având defecte de fabricație sau alte probleme.
Dan Negru, foto Facebook jpg
Dan Negru refuză vehement să își facă propriul podcast: „Toate-s fără măsură! Toate-s în exces!”
Dan Negru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV, care a reușit în zeci de ani de carieră să atingă cele mai mari ratinguri, continuă să fie o apariție constantă nu doar pe micile ecrane, ci și în mediul online. Acolo a vorbit recent despe motivul pentru care nu este interesat să se reinvent