Cîteva note despre agapa creștină

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Iisus Hristos nu le-a lăsat discipolilor Săi nimic în scris: nu știm ce va fi „notat” cu degetul, pe nisip, în clipa relatată de Sf. Ioan Evanghelistul. El a anunțat și ilustrat prin propria viață un Nou Legămînt între Dumnezeu și oameni, dar nu a elaborat o doctrină proprie și nici vreo instituție religioasă formală. Învățătura Sa este pe deplin ancorată în tradiția profetică iudaică, încărcată de tensiunea ascendentă a făgăduinței mesianice. Singurul semn specific, descins din tradiția pascală a Exodului vechi-testamentar, a fost Cina cea de Taină (Luca 22, 7-13), devenită prilej de reunire a ucenicilor îndemnați să perpetueze „în amintirea Sa” noutatea absolută a prefacerii pîinii și vinului în trupul și sîngele Mielului lui Dumnezeu, „care ridică păcatul lumii”. Nu ne miră, prin urmare, faptul că axul vieții liturgice și comunitare a rămas, pînă în ziua de azi, celebrarea Euharistiei, grație căreia lumina Zilei a Opta inundă orice „casă a Domnului”. În chip nevăzut și fundamental, Biserica (he ekklesia) desemnează spațiul privat, ferit de ochii și urechile profane, care găzduiește adunarea a măcar „doi sau trei” creștini, „în numele” Învățătorului lor divin. 

Dimensiunea „mistică” a reuniunilor paleocreștine – și rumorile superficiale legate de împărtășirea ucenicilor cu trupul și sîngele Domnului – explică atît faptul că romanii politeiști i-au acuzat pe aceștia de antropofagie, cît și integrarea în liturghia euharistică a unui preambul „exoteric”, dincolo de care catehumenii (deci candidații la Botez, abonați la un traseu inițiatic de trei ani) erau invitați să părăsească lăcașul de cult. În Evanghelia după Marcu apare adesea imaginea Stăpînului Casei, așa cum în Păstorul lui Hermas (text compus pe la 150 d.Hr.), Biserica se înfățișează sub chipul unei distinse matroane care „citește o cărțulie”. Cu cît urcăm spre originile creștinismului, constatăm că ceea ce mult mai tîrziu avea să ia forma sofisticată a catedralelor, a corpusurilor dogmatice și canonice și a unor întregi biblioteci de hermeneutică biblică nu face decît să mascheze viața simplu-domestică a primelor comunități, unde se citeau Scripturile și se petrecea „frîngerea pîinii” (fractio panis). O frescă din catacomba sfinților Marcelin și Petru (Roma, secolul IV) ne prezintă dejunul euharistic: doar patru „comeseni”, așezați la o masă semicirculară, pe care tronează o pîine însemnată cu semnul crucii, în prezența unei femei în picioare, care pare să le servească vinul. Orice asemenea întrunire intimă și convivială constituia de facto Biserica, după cum ne spune și capitolul 16 al Epistolei către romani: adunarea unor oameni liberi, iluminați de Vestea cea Bună, dincolo de orice deosebire de neam, sex sau stare socială. Casa unde se consumă Cina Domnului adăpostește între zidurile sale o familie spirituală refugiată la granița timpului istoric. 

Am avut numeroase ocazii de a trăi creștinismul în cheia acestei vocații agapice. La mînăstirea Stavropoleos, alături de Pr. Iustin Marchiș, într-o atmosferă stilată și exigentă, care-l evoca indirect pe Horia Bernea. La schitul Darvari, împreună cu colegii de la Editura Anastasia și alături de regretata Regină Ana. La Colegiul Capranica de la Roma, unde am dialogat cu Giulio Andreotti despre unitatea Bisericilor. La parohia Sf. Ilie Gorgani, alături de vechi prieteni de credință și scris, dar și în felurite eparhii românești, unde m-am bucurat de ospitalitatea anumitor ierarhi deloc speriați de vecinătatea intelectualilor mireni. Duminica trecută, proaspăt instalat într-o casă din muscelele Făgărașilor, după Sf. Liturghie am luat parte (ca prefață pentru Postul Crăciunului) la o pomenire făcută de epitropul nostru, un uriaș cioban, pentru socrul său decedat. Peste o sută de enoriași au primit colivă, pîine, cîte o cutie de chibrituri, înainte de a se înfrupta dintr-o tochitură de oaie gătită la tuci și udată cu țuică gălbuie, extrasă din butoi de dud. Într-o neverosimil însorită zi de noiembrie, la lungi mese din lemn de brad, comuniunea cu ai mei „consăteni” mi-a creat sentimentul unei senine fraternități atemporale, de parcă am fi fost cu toții părtașii banchetului eshatologic. Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.