Cîteva note despre agapa creștină

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Iisus Hristos nu le-a lăsat discipolilor Săi nimic în scris: nu știm ce va fi „notat” cu degetul, pe nisip, în clipa relatată de Sf. Ioan Evanghelistul. El a anunțat și ilustrat prin propria viață un Nou Legămînt între Dumnezeu și oameni, dar nu a elaborat o doctrină proprie și nici vreo instituție religioasă formală. Învățătura Sa este pe deplin ancorată în tradiția profetică iudaică, încărcată de tensiunea ascendentă a făgăduinței mesianice. Singurul semn specific, descins din tradiția pascală a Exodului vechi-testamentar, a fost Cina cea de Taină (Luca 22, 7-13), devenită prilej de reunire a ucenicilor îndemnați să perpetueze „în amintirea Sa” noutatea absolută a prefacerii pîinii și vinului în trupul și sîngele Mielului lui Dumnezeu, „care ridică păcatul lumii”. Nu ne miră, prin urmare, faptul că axul vieții liturgice și comunitare a rămas, pînă în ziua de azi, celebrarea Euharistiei, grație căreia lumina Zilei a Opta inundă orice „casă a Domnului”. În chip nevăzut și fundamental, Biserica (he ekklesia) desemnează spațiul privat, ferit de ochii și urechile profane, care găzduiește adunarea a măcar „doi sau trei” creștini, „în numele” Învățătorului lor divin. 

Dimensiunea „mistică” a reuniunilor paleocreștine – și rumorile superficiale legate de împărtășirea ucenicilor cu trupul și sîngele Domnului – explică atît faptul că romanii politeiști i-au acuzat pe aceștia de antropofagie, cît și integrarea în liturghia euharistică a unui preambul „exoteric”, dincolo de care catehumenii (deci candidații la Botez, abonați la un traseu inițiatic de trei ani) erau invitați să părăsească lăcașul de cult. În Evanghelia după Marcu apare adesea imaginea Stăpînului Casei, așa cum în Păstorul lui Hermas (text compus pe la 150 d.Hr.), Biserica se înfățișează sub chipul unei distinse matroane care „citește o cărțulie”. Cu cît urcăm spre originile creștinismului, constatăm că ceea ce mult mai tîrziu avea să ia forma sofisticată a catedralelor, a corpusurilor dogmatice și canonice și a unor întregi biblioteci de hermeneutică biblică nu face decît să mascheze viața simplu-domestică a primelor comunități, unde se citeau Scripturile și se petrecea „frîngerea pîinii” (fractio panis). O frescă din catacomba sfinților Marcelin și Petru (Roma, secolul IV) ne prezintă dejunul euharistic: doar patru „comeseni”, așezați la o masă semicirculară, pe care tronează o pîine însemnată cu semnul crucii, în prezența unei femei în picioare, care pare să le servească vinul. Orice asemenea întrunire intimă și convivială constituia de facto Biserica, după cum ne spune și capitolul 16 al Epistolei către romani: adunarea unor oameni liberi, iluminați de Vestea cea Bună, dincolo de orice deosebire de neam, sex sau stare socială. Casa unde se consumă Cina Domnului adăpostește între zidurile sale o familie spirituală refugiată la granița timpului istoric. 

Am avut numeroase ocazii de a trăi creștinismul în cheia acestei vocații agapice. La mînăstirea Stavropoleos, alături de Pr. Iustin Marchiș, într-o atmosferă stilată și exigentă, care-l evoca indirect pe Horia Bernea. La schitul Darvari, împreună cu colegii de la Editura Anastasia și alături de regretata Regină Ana. La Colegiul Capranica de la Roma, unde am dialogat cu Giulio Andreotti despre unitatea Bisericilor. La parohia Sf. Ilie Gorgani, alături de vechi prieteni de credință și scris, dar și în felurite eparhii românești, unde m-am bucurat de ospitalitatea anumitor ierarhi deloc speriați de vecinătatea intelectualilor mireni. Duminica trecută, proaspăt instalat într-o casă din muscelele Făgărașilor, după Sf. Liturghie am luat parte (ca prefață pentru Postul Crăciunului) la o pomenire făcută de epitropul nostru, un uriaș cioban, pentru socrul său decedat. Peste o sută de enoriași au primit colivă, pîine, cîte o cutie de chibrituri, înainte de a se înfrupta dintr-o tochitură de oaie gătită la tuci și udată cu țuică gălbuie, extrasă din butoi de dud. Într-o neverosimil însorită zi de noiembrie, la lungi mese din lemn de brad, comuniunea cu ai mei „consăteni” mi-a creat sentimentul unei senine fraternități atemporale, de parcă am fi fost cu toții părtașii banchetului eshatologic. Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

horoscop jpg
Horoscop 11 mai. O zodie renaște, alta are șansa vieții – duminică, ziua care stă sub semnul schimbării
Horoscop duminică, 11 mai. Fie că este vorba de dragoste, sănătate sau bani, Universul vă îndeamnă să priviți lucrurile cu răbdare și discernământ.
India a lansat Operațiunea Sindoor în Pakistan FOTO Profimedia jpg
Pakistanul şi India au convenit o încetare imediată a focului. Trump, după „noapte lungă de negocieri, mediate de SUA”: „Sunt încântat”
Pakistanul şi India au ajuns la un acord privind o încetare a focului „imediată”, a anunţat sâmbătă după-amiază ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar, potrivit DPA şi AFP.
Cristian Diaconescu. FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Afirmațiile lui George Simion readuc în discuția problema vizelor pentru SUA. Ce spune un consilier prezidențial despre negocierile cu americanii
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate Cristian Diaconescu susține ca viitorul președinte al României are obligația să facă demersuri pentru ca românii să călătorească fără viza în SUA.
Mirela Vaida, foto Instagram jpg
Mirela Vaida a dezvăluit secretul tenului său impecabil. Prezentatoarea TV folosește un produs ieftin cu multe beneficii pentru piele, care ține ridurile la distanță
Prezentatoarea TV Mirela Vaida (43 de ani) afișează, la fiecare apariție, o piele sănătoasă și un ten impecabil. Surprinzător, secretul său de frumusețe nu constă în produse cosmetice scumpe sau tratamente sofisticate, ci într-un produs simplu și accesibil.
colaj articol gabriela  firea si nicusor dan foto mediafax
Gabriela Firea ia în calcul varianta candidaturii la Primăria Capitalei, dacă Nicușor Dan va fi ales președinte. „Așteptăm decizia românilor”
Europarlamentara Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei în perioada 2016-2020, a declarat că ia în calcul să candideze la Primărie dacă Nicușor Dan va fi ales președinte.
Crin Antonescu votează în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum descrie Crin Antonescu situația politica a momentului: „Două secte dezlănțuite au ocupat România electorală”
Crin Antonescu, candidatul Puterii care nu s-a calificat în turul 2 al alegerilor prezidențiale, cataloghează lupta politică dintre Nicușor Dan și George Simion drept un război al sectelor.
Liderii „Coaliției voluntarilor” s au întâlnit la Kiev FOTO EPA EFE jpg
Liderii țărilor europene reuniți la Kiev au discutat cu Trump despre un armistițiu de 30 de zile în Ucraina. Reacția Kremlinului
Ucraina şi aliaţii săi europeni propun Rusiei instaurarea unui armistiţiu "complet şi necondiţionat" de 30 de zile începând de luni, a anunţat şeful diplomaţiei ucrainene, informează AFP şi Reuters.
emisiunea mireasa instagram jpg
Schimbare de ultimă oră la „Mireasa” de la Antena 1. Multora nu le va conveni: „Producătorii au ales calea facilă”
Surpriză neașteptată! Robert, concurentul care a format un cuplu cu Liliana în emisiunea „Mireasa”, revine.
CTP, foto Facebook jpg
CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul”
CTP a apreciat drept „extraordinară” atitudinea UDMR și a președintelui formațiunii, Kelemen Hunor, care a subliniat sâmbătă că „Simion nu este nici suveranist, nici creștin”, după ce premierul maghiar Viktor Orban l-a lăudat pe George Simion pentru discursul „suveranist” și „pro-creștin”.