Charles de Foucauld

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

„Părinte, mă las în mîinile Tale, / fă ceea ce voiești din mine. / Orice ai face din mine, îți mulțumesc. / Sînt gata pentru tot, accept totul. / Numai ca voia Ta să se facă în mine, / în toate făpturile Tale, / Nu doresc nimic altceva, Dumnezeul meu. / Îmi încredințez sufletul în mîinile Tale; / ți-l ofer, Dumnezeul meu, / cu toată dragostea inimii mele, / pentru că te iubesc / și pentru că iubirea mea are nevoie ca eu să mă dăruiesc, / să mă încredințez fără măsură în mîinile Tale, / cu nesfîrșită încredere, / pentru că ești Tatăl meu.” Această rugăciune de încredințare în voia lui Dumnezeu, cunoscută în lumea catolică, îi aparține lui Charles de Foucauld (1848-1916), canonizat la 15 mai 2022, după aproape un secol de la deschiderea, în 1927, a procesului de beatificare. Chipul asprit de asceză și de soare, dintr-o fotografie de la 1905, a devenit imaginea sa consacrată, prezentată întregii lumi pe fațada Bazilicii Sfîntul Petru și reprodusă la nesfîrșit pe monografii, broșuri, ziare și chiar benzi desenate. Dintr-o astfel de bandă desenată a aflat despre acest eremit – ucis pe 1 decembrie 1916 de membri ai confreriei Sanûsiyya, la Tamanrasset, în Maroc – și tînărul tîmplar care, pe 30 noiembrie 2016, supraviețuise miraculos după o cădere de la mare înălțime.

Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld, în preziua centenarului morții sale, iar tînărul „miraculat”, pe nume Charle (fără s final), nu era nici măcar botezat. A reușit să iasă singur după ajutor, avînd abdomenul străpuns de o bucată ascuțită de lemn, pe o ușă laterală a bisericii, pentru a nu-i șoca, după cum mărturisește în primul interviu oferit jurnalului La Croix, pe copiii care erau în preajmă. Și deși nebotezat, a acceptat toate întrebările și anchetele care au durat cîțiva ani pînă la recunoașterea medicală și teologică a evenimentului miraculos. Pe 15 mai, împreună cu familia, a fost și el prezent în Piața Sfîntul Petru la canonizarea marelui său protector. De o simplă și relaxată bunăcuviință, Charle a povestit cum căderea i s-a părut straniu de îndelungată și că, în acest timp extins, a luat decizia de a se „abandona”. Recunoaște că nu are explicații și că multele „coincidențe” legate de Charles de Foucauld îl pun pe gînduri, fără a-l conduce însă spre convertire...

Pentru cunoscătorii vieții lui Charles de Foucauld, miracolul decisiv pentru canonizare este ca o pecete a vocației sale singulare: dintr-un tînăr excentric și petrecăreț devine un militar respectat și un explorator recunoscut, care, în urma experienței printre musulmani, revine la credință și decide să se consacre total unei vieți de smerenie și sărăcie. Două din mărturiile scrise în anii convertirii pot fi recitite cu alți ochi după miracolul care i-a fost recent atribuit: înainte de convertire, mergea în biserici, fără să creadă, și petrecea multă vreme rugîndu-se astfel: „Doamne, dacă exiști, fă să te cunosc!”; iar după convertire, îi scria unui prieten: „Din momentul în care am crezut că există Dumnezeu, am înțeles că nu puteam face altfel decît să trăiesc pentru El”. Charles avea să îmbrățișeze viața monahală riguroasă a trapiștilor, să plece apoi la Nazaret pe urmele lui Iisus, pentru a-și petrece în cele din urmă viața ca preot sihastru printre tuaregii din Sahara. Visul de a întemeia un nou ordin nu va prinde contur. La moartea sa abia dacă exista promisiunea unei confraternități spirituale pe care discipolul și legatarul său, Louis Massignon, marele orientalist, convertit el însuși printre musulmani, avea să o facă posibilă și cunoscută generațiilor următoare. Tot Massignon, invitat în tinerețe de Charles de Foucauld să-l urmeze în ermitajul din Maroc, pentru a duce o viață de rugăciune și de studiu, în folosul celor umili, îi va încredința scriitorului René Bazin sarcina primei monografii despre maestrul său spiritual. De aici, din 1921, începe iradierea unui model spiritual exigent și nonconformist. Nimic din viața celui care își propusese să fie „prietenul tuturor, buni sau răi, fratele universal” nu a fost previzibil, cu toate că însemnările sale conțin premoniția martiriului, iar dispozițiile testamentare interzic ca trupul să-i fie luat din locul în care va fi murit. Înainte de a fi ucis, notase: „Nu vom iubi niciodată destul”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Melania Trump, cea mai stilată primă doamnă a Americii
Vladimir Tătaru comentează ținuta purtată de Melania Trump la evenimentul de investire a lui Donald Trump. „Această ținută transmite autoritate”
Vladimir Tătaru, unul dintre cei mai apreciați stiliști ai momentului din România, urmărește live evenimentul de investire în funcție de Președinte al Statelor Unite ale Americii a lui Donald Trump.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Ordinele executive semnate de Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat. Din ce acorduri internaționale a retras SUA ?
În prima zi a mandatului său de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive care marchează o ruptură clară față de politicile administrației anterioare și fac un pas important în îndeplinirea promisiunilor sale din campanie.
Homo erectus s-a adaptat la un mediu de viață ostil (foto: x.com / Prof. Julio Mercader Florín)
Primii oameni care au trăit în zonele deșertice
Homo erectus putea deja să supraviețuiască în zonele deșertice în urmă cu peste 1 milion de ani, potrivit unui studiu care pune sub semnul întrebării ideea că această capacitate de adaptare ar fi apărut mult mai târziu, la Homo sapiens.
donald trump/ FOTO:X
Ce planuri are, de fapt, Donald Trump, cu România. Ce spune un expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit pe 20 ianuarie în al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, iar acest lucru aduce o serie de întrebări și incertitudini, mai ales pentru România și Uniunea Europeană.
medicamente seringa pastile foto pixabay
Injecțiile pentru pierderea în greutate, asociate cu reducerea riscului pentru zeci de afecțiuni
Persoanele cu diabet care folosesc medicamentele din injecțiile pentru pierderea în greutate prezintă un risc redus pentru 42 de afecțiuni, potrivit unui nou studiu.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, bântuit de fantomele trecutului. Care este cel mai mare regret al fostului milionar: „Nu am avut nicio vină”
Chiar dacă au trecut ani buni de când Irinel Columbeanu a pus capăt relației cu Monica Gabor, fostul milionar nu poate uita momentul când aceasta a stat în fața porții de la Izvorani pentru a-și recupera fiica.
aeroport otopeni 0 jpeg
Se reorganizează traficul aerian din Capitală. Ce trebuie să știe pasagerii despre cursele de pe Aeroportul Băneasa
Creșterea rapidă a traficului aerian și numărul tot mai mare de curse operate de companiile aeriene au transformat Aeroportul Otopeni într-un punct extrem de aglomerat. Cum se dorește extinderea
1737375982 wQ0E jpg
#ȘTIUPECINEVA – O campanie despre oameni, pasiune și performanță la Continental Hotels
Într-o industrie în care ospitalitatea și profesionalismul se află în centrul fiecărei experiențe, Continental Hotels a lansat anul trecut campania #ȘTIUPECINEVA, un proiect de recunoaștere, care scoate în evidență valorile companiei și oamenii din spatele succesului său.
image png
Micul dejun delicios care ține de foame și oferă energie pentru întreaga zi. Te ajută să slăbești fără pic de efort
Un mic dejun sănătos este cheia pentru o zi plină de energie și pentru menținerea greutății corporale într-un mod natural, fără a face sacrificii mari.