Ce fel de dar?

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Sîntem în preajma sărbătorilor. Tîrguri, lanţuri comerciale, reclame, media ne vorbesc abundent despre daruri, se întrec în sugestii, oferte, invenţii de cadouri. Vor să ne scutească de grija căutării, ne atrag cu liste nesfîrşite de posibilităţi. „De sărbători găseşte timp pentru cei dragi. Cadourile le găseşti la noi”, declară galeş la TV un clip frecvent difuzat. Dar nu vreau să aleg din ce mi se pune, cu atîta belşug, în faţă. Nu-mi vine să mă las redusă la o ofertă hotărîtă din afară. Vreau să descopăr eu darul potrivit. A-l căuta înseamnă a căuta ceva care e expresiv, într-un fel sau altul, pentru dăruitor şi pentru destinatar, a dibui un obiect suport de întîlnire, de dialog între cei doi. Se ştie că darul veritabil comunică întotdeauna ceva din natura donatorului, din persoana lui. Mai cu seamă în schimbul de daruri între oameni şi divin, această calitate e esenţială. În Grecia veche, tineri şi eroi îşi închinau parte din plete pe altarul zeilor. Cînd îşi încheiau o viaţă de muncă, meşteşugarii îşi dăruiau divinităţii uneltele. Cele mai frecvente daruri votive erau podoabele şi obiectele lucrate de autorul jurămîntului (anathemata), semnificînd astfel raportul personal cu zeul căruia îi ceruse ajutorul. 

Darul trebuie să comunice ceva din fiinţa dăruitorului. Dar trebuie totodată ca destinatarul divin să-i preţuiască intenţia, calitatea, modul în care dăruitorul s-a pus în acel dar. Oare darul îi va fi pe plac şi Lui? Îl va socoti potrivit? Se va bucura de ceea ce dăruitorul a comunicat în el? Şi-l va însuşi, luîndu-l la Sine ca pe un bun propriu? Schimbul de daruri între uman şi divin e nu numai o cerere de ajutor din partea omului şi semnul recunoştinţei lui faţă de răspunsul care i s-a dat. E în primul rînd un raport de cunoaştere, de tatonare şi descoperire reciprocă a celor pe care darul îi pune în relaţie. El stabileşte, spun antropologii, „un raport calitativ între parteneri care depind unul de celălalt şi între care circulă obiecte inalienabile”, de nesituat în afara raportului personal şi a gratitudinii (cf. C.A. Gregory, Gifts and Commodities, Londra, 1982).

Există în Biblie cazuri în care omul dăruieşte, dar Dumnezeu nu-i ia în seamă darul. Aşa se întîmplă chiar la început, cînd apare prima pereche de fraţi din istoria sfîntă. „A căutat Dumnezeu spre Abel şi darurile lui, iar spre Cain şi darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorîtă” (Geneza, 4, 4-5). Doborît de mîhnire, Cain nu se întreabă asupra  deosebirii în atitudinea divinului, nu o ia ca pe o încercare, nu-i caută remediul. Se îndreaptă resentimentar şi ucigaş asupra fratelui de alături. Nu insistă în dialogul vertical. Nu ia calea cutezătoare, perseverent interogativă, pe care Iov îşi riscă fiinţa în faţa Interlocutorului.

În alte cazuri biblice, eşecul darului uman e mai de înţeles. Aşa e în Isaia (1, 11-16), unde Dumnezeu refuză, iritat, ofrandele conformiste ale comunităţii. „Nu mai aduceţi daruri zadarnice... îmi sînt dezgustătoare... Ajunge!” Sînt daruri în care omul nu-şi mai angajează fiinţa, în vreme ce Dumnezeu tînjeşte după intensitatea întîlnirii, după palpitul legăturii personale cu dăruitorul uman. Isaia 29, 13: „Acest popor mă slujeşte cu buzele, dar inima lui e departe de mine...”. Tradiţia ebraică are curajul să se pună în cauză, să expună critic momentele de absenţă umană din faţa Partenerului, să facă inventarul darurilor izbutite şi neizbutite.

Iar cînd Dumnezeu dăruieşte, se întîmplă ca omul să ignore calitatea darului care i se oferă. Nu-i percepe miza, substanţa, nu recunoaşte în el un ferment care îi va amplifica fiinţa, care o va înrudi cu Dăruitorul. E neatent la darul vertical, prea absorbit de achiziţiile proprii în domeniul care îi stă la îndemînă. Ca în parabola „cinei celei mari” (Luca 14, 16-24) şi în cea a „nunţii fiului de împărat” (Matei 22, 1-14), unde primii invitaţi se scuză, orbi faţă de Cel care îi cheamă la un ospăţ transfigurator. Andrei Pleşu (Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste) discerne, în parabolele evanghelice, materia plină de nunaţe subtile, exigente, surprinzătoare pentru o „analitică a receptivităţii” faţă de mesajul christic. 

Iar această receptivitate, structura Evangheliilor nu o cere doar, o şi pregăteşte. Darul suprem, de pildă, darul de sine al lui Dumnezeu în Fiul lui întrupat, e precedat, în Evanghelii, de episoade de anunţ, de descifrare, de sugestii hermeneutice. Ele indică, în felurite chipuri, calitatea uimitoare, paradoxală a acestui dar, unde fragilitatea condiţiei umane se articulează intim cu suveranitatea Logosului divin. În jurul Naşterii se acumulează momente care dau semn fulgurant, care pot trezi înţelegerea, care cer, mai ales, consimţămîntul partenerului uman. Dialogul Mariei cu îngerul vestitor (Luca 1, 26-38), visul lui Iosif (Matei 1, 20-23), drumul magilor (Matei 2, 1-12), vestirea păstorilor (Luca 2, 8-17), apoi, la înfăţişarea lui Iisus la templu, cuvintele dreptului Simeon (Luca 2, 25-35) cuprind, alături de alte momente evanghelice, o hermeneutică a Naşterii. Sînt indicaţii, mărci de sens, îndemnuri pentru ca înţelegerea umană să se confrunte cu marele act al Întrupării, să pornească pe drumul mereu deschis al cercetării, al interiorizării lui.  

O cîntare liturgică datorată marelui imnograf bizantin Roman Melodul (secolul VI) formulează majestuos lapidar sensul sărbătorii: „Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte... pentru noi s-a născut Prunc tînăr Dumnezeu cel mai înainte de veci”. „Astăzi”, prezentul sărbătorii, distinct de timpul curent, se articulează strîns cu prezentul divin. Dumnezeu mai vechi decît timpul îşi revelează, pentru noi, prospeţimea, noutatea de neerodat.

Darurile noastre de sărbători gravitează, mai mult sau mai puţin conştient, de mai aproape sau de mai departe, în jurul acestui mare dar, îşi trag din bucuria lui plăcerea de a dărui.   

Alături de grija pentru apropiaţi, e potrivit, cred, să nu pierdem din vedere pe cei care au nevoie din plin, acut, acum, de darul nostru pentru a rezista, pentru a supravieţui, pentru a continua să lupte: ucrainenii şi Ucraina. Există încă (puţini) voluntari care nu au obosit să-i asiste pe noii refugiaţi, goniţi din ţară de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice. Există fonduri de susţinere, precum UNITED24, la care putem contribui. Există alte posibilităţi de ajutor. Orice gest de solidaritate concretă e preţios. Aici darul îşi confirmă definiţia de „raport calitativ între parteneri care depind unul de celălalt”. Ajutorul pragmatic nu e decît expresia opoziţiei noastre faţă de un totalitarism isterizat, gata de orice sălbăticie pentru a se impune. Dar noi nu ne aflăm pe frontul bătăliei cum sînt ucrainenii. Sîntem protejaţi. Putem doar ajuta. Calitativ vorbind, ucrainenii ne dăruiesc mai mult decît le putem dărui noi lor. Ne dau exemplul unui curaj fără fisură, al determinării de a combate cu orice sacrificiu totalitarismul invadator. Ne dau exemplul unui eroism care se îmbină cu raţionalitatea, cu umorul, cu încrederea în victorie şi în viitorul pacificat al ţării lor. E un dar excepţional.  

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

probleme calea ferata (2) jpeg
Circulația feroviară, blocată în mai multe zone de copacii care s-au rupt peste liniile electrice
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA precizează că circulația feroviară se desfășoară în condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Regionale de Căi Ferate Iași și Brașov, din cauza precipitațiilor (ninsori) și a vântului puternic.
Cum se prepara cea mai gustoasa ciorba de peste, foto Instagram jpg
Rețeta lui Sorin Bontea pentru cea mai bună ciorbă de pește ca în Delta Dunării. Secretul care o face mai gustoasă: „Omul cât trăiește învăța”
Sorin Bontea (55 de ani) a învățat de la un localnic din Delta Dunării trucul pentru cea mai bună ciorbă de pește și a decis să le arate și urmăritorilor săi cum se prepară. „Omul cât trăiește învață”, a mărturisit celebrul chef.
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Ungaria, acuzată că „joacă în echipa lui Putin”. Estonia cere suspendarea dreptului de vot al Budapestei în UE
Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, acuză Ungaria că susține interesele Rusiei.
image png
Un afacerist român, susținător al lui Trump, neagă întâlnirea oficială dintre Hurezeanu și Marco Rubio. „Gafă diplomatică rușinoasă”
Avram Gal, un om de afaceri din Cluj, ridică un semn de întrebare cu privire la întâlnirea oficială pe care ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a anunțat că a avut-o cu secretarul de stat american Marco Rubio.
Bresa date hacked hack date corupte atac cibernetic laptop smartphone FOTO Shutterstock
Atenție la aplicațiile descărcate din Google Play și App Store: Furturile de date bancare pe smartphone s-au triplat
Numărul atacurilor troienilor bancari asupra smartphone-urilor a crescut cu 196%, potrivit raportului „The mobile malware threat landscape in 2024”.
horoscop octombrie jpg
Horoscop săptămâna 7-13 aprilie 2025. Fecioarele ies dintr-o relație, Balanțele fac achiziții mari, iar Peștii își schimbă radical viața
Perioada 7-13 aprilie este marcată de evenimente importante pentru nativii horoscopului. În plan personal, aceștia fac schimbări majore și sunt pe cale să ia decizii radicale în privința banilor și situației amoroase.
Colaj Candidati alegeri prezidentiale - Simion - Lasconi - Dan - Antonescu FOTO Mediafax
SONDAJ Sociopol. Scenarii pentru turul II al alegerilor prezidențiale: cine ar câștiga între Simion și Antonescu
Rezultatele celui mai recent sondaj Sociopol arată o stabilitate a opțiunilor de vot în rândul electoratului.
Iarna s a întors, foto Shutterstock jpg
Iarna s-a întors în România la mjlocul primăverii. În ce județe a nins peste noapte?
Iarna s-a întors în România cu ninsori în mai multe județe ale țării chiar înainte de Paște. Unde a nins la mijlocul primăverii, dar și când se încălzește?
image png
Israelul recunoaşte că au fost făcute greşeli în uciderea unor medici în Gaza
Armata israeliană a recunoscut că soldaţii săi au făcut greşeli în uciderea a 15 angajaţi ai serviciilor de urgenţă, în 23 martie, în sudul Gaza, scrie BBC.