Captivitatea babilonică

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Theodor Pallady jpeg

Intelectualii cred adesea că adevărul e rezervat unui cerc de inițiați subtili, căci numai ei pot „compune” cu inteligență divină. Prin urmare, au tendința de a disprețui credința „celor mulți” (simpli și fanatici, ignoranți și superstițioși). E o lectură gnostico-maniheică, adică deloc ortodoxă. Da, cu cît ești mai deștept și mai cultivat, poți pricepe mai adînc mizele teologiei, ca discurs despre Dumnezeu. Dar nu și pe Dumnezeu însuși, a cărui esență e incognoscibilă și a cărui voință rămîne impenetrabilă. Asta nu te face superior altuia, fără carte, așa cum nici neștiutorul nu e superior cărturarului, pentru că ar avea, automat, „inima curată” a celor „săraci cu duhul”. Soluția e prezentă în Evanghelii – ca biografii sacre ale lui Iisus Hristos: urmarea Lui înseamnă efortul conștient de a-L „imita”: bun și drept, discret și generos, răbdător și smerit, iertător, dar nemilos cu fariseismul și celelalte forme de ipocrizie. Da, veți spune, dar acestea sînt „banale” calități exclusiv morale. Așa este, numai că – dincolo de sacramentul euharistic – ele sînt singura suprafață de contact între noi și El. De „limita” acestui mesaj – în raport cu infinitatea divină coborîtă în trup – erau conștienți și ucenicii direcți ai Mîntuitorului. Mărturia selectivă a Scripturilor rămîne suficientă, așa cum reiese din finalul Evangheliei după Ioan: „Dar sînt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris”. Singura Evanghelie al cărei prolog exaltă Logosul divin se sfîrșește cu o glosă despre incapacitatea noastră funciară de a-L înțelege pe de-a-ntregul. Nu e de susținut, așadar, opoziția dramatizată de Petre Țuțea, gata să idealizeze „baba nespălată pe picioare, care cade la icoana Maicii Domnului”, în contrast cu sterilitatea sofisticată a unei pagini din Hegel.

Filozofii nu pot crede în Dumnezeu. Dacă o fac, ei devin exponenții unei philosophia Christi sau (de-a dreptul) teologi. Cel mai adesea, nu au „organ” pentru Revelație. Lucrează rațional, în limitele naturii, fac speculații – mai mult sau mai puțin empirice și/sau bazate pe datele științelor tari. Perspectiva lor e fie materialistă, fie idealistă, fie realist-cosmologică. Detenta lor se oprește la noțiunile logicii sau la concepte ajutătoare precum arhetipul, mitul, simbolul, tensiunea dintre sacru și profan etc. Dumnezeul lor e un principiu abstract, impersonal, sau un „suflet al lumii”, niciodată o persoană, mereu o categorie: ființa supremă, cauza primă, factorul transcendent, alteritatea absolută, ideea, deus otiosus etc. Pentru ei, Dumnezeu nu e întîlnire, cunoaștere mistică, Părinte ceresc sau Mîntuitor, așa cum nu sfințește prin harul Său și nici nu se îngrijește providențial de integritatea Creației. Ethos-ul filozofic rămîne agnostic, sceptic, umanist, autonom, nihilist sau ateu, dar mai cu seamă egocentric, pînă la caricatură. 

De cînd a fost expediat Sf. Pavel din Areopagul atenian și pînă la gînditorii moderni sau contemporani, filozofia a „ajutat” teologia, pe filieră platonică, aristotelică sau printr-un moralism de sorginte stoică, dar n-a avut stomac pentru a digera Revelația, care este fapt ireductibil, teofanic, supra-rațional, supra-sensibil, neanalizabil, paradoxal și atestabil într-un singur fel: prin creditarea celor consemnate de martorii săi direcți. Hristos nu concurează cu sophia greacă și nu a predat vreun sistem, după cum nu s-a adresat vreunei secte oculte, tot așa cum nu a „recomandat” vreun adevăr oarecare, ci s-a dezvăluit pe Sine ca Adevăr întrupat: aceasta e nebunia Crucii, pe care vanitatea seacă a omului redus la el însuși o respinge, după ce-i dă tîrcoale. Pe scurt, nimic nou în prăpastia ce separă Dumnezeul filozofilor de Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacob, așa cum nota Pascal, după fericita noapte în care a cunoscut extazul, ieșind din capcana geniului său, precum au ieșit evreii din captivitatea egipteană și, mai apoi, babilonică.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

foto rifai si sebastian popescu colaj foto instagram facebook png
Sebastian Popescu, dat afară din emisiunea lui Rifai după discuții tensionante: „Sunteți extraordinar de obraznic”
Denise Rifai i-a acordat „cartonaș roșu” candidatului la prezidențiale Sebastian Constantin Popescu și a oprit emisiunea, pentru prima dată, în urma unei discuții tensionante dintre cei doi.
turista america piata in romania webp
Surpriza uriașă de care a avut parte o turistă din America după ce a făcut cumpărături într-o piață din România: „De ce a durat 10 săptămâni ca vânzătoarea să...”
O turistă din America a vizitat o piață din România și și-a împărtășit experiența pe rețelele de socializare. Femeia a avut parte de o surpriză de proporții atunci când a ajuns la tarabă.
ilie bolojan angele gheorghiu jpg
Ilie Bolojan a primit-o la Cotroceni, cu flori, pe soprana Angela Gheorghiu
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni, pe soprana Angela Gheorghiu, unul dintre marii artiști ai României.
Owen Cooper, Pinterest jpg
Owen Cooper, starul din „Adolescence”, a întâmpinat probleme la școală după succesul serialului. Ce i s-a întâmplat tânărului actor? „Niște prostii”
Owen Cooper (15 ani), starul serialului de succes „Adolescence” de pe Netflix, a dezvăluit recent că a întâmpinat probleme la școală după lansarea producției. Ce i s-a întâmplat?
lesotho blog.continentalcurrency.ca
Țara despre care Trump spune că „nimeni nu a auzit” se află în fața unui dezastru economic după tarifele SUA
Una dintre cele mai sărace țări din lume riscă pierderi economice uriașe din cauza tarifelor vamale de 50% impuse de SUA.
shutterstock 291496841 jpg
Au femeile auzul mai ascuțit decât bărbații? Ce au descoperit cercetătorii
Conform cercetătorilor britanici și francezi, impresia că femeile au adesea un auz mai ascuțit decât bărbații ar putea fi adevărată, întrucât există dovezi științifice care demonstrează că acest lucru este adevărat.
elena lasconi facebook jpg
Elena Lasconi dezvăluie secretul succesului său în alegerile prezidențiale din toamnă. „Mă uit în ochii lor”
Elena Lasconi a dezvăluit care este secretul succesului său în cariera politică. Primarul municipiul Câmpulung a precizat ce i-a răspuns unui om atunci când acesta i-a zis că nu va mai merge la vot.
Mark Carney premier Canada, foto Facebook jpg
Canada contraatacă. Impune tarife reciproce de 25% pentru mașinile importate din SUA
Premierul canadian Mark Carney a anunțat joi un set limitat de contramăsuri împotriva tarifelor vamale americane.
Lansare Cataloage Regina Maria Young Blood 3 Ion Theodorescu Sion Landscape png
Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie: lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Art Safari continuă să promoveze arta românească de patrimoniu și arta contemporană prin publicarea a trei noi albume dedicate unora dintre cele mai apreciate expoziții organizate până acum: „Maria a României. Regină și artistă”, „Ion Theodorescu-Sion.