Biserica ești tu, la biserică

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Theodor Pallady jpeg

Pentru teologii ortodocși, Biserica e definită dogmatic, pe baza revelației Noului Testament și a învățăturilor de credință validate la primele șapte Sinoade Ecumenice (e și asta o întrebare: cum a rămas Ortodoxia universală dacă, după 787, n-a mai putut exprima adevăruri spirituale acceptate în toată lumea creștină?). Pentru credincioșii mireni, Biserica este și, sau mai ales, parohia lor. De la amețitoarele paradoxuri și „antinomii transfigurate” ale unor enunțuri doctrinare în care descoperirea divină și filosofia greacă au învățat să coabiteze, oamenii obișnuiți ai creștinismului contemporan trec la orizontul miniatural și nemijlocit personal al unei comunități concrete. Biserica e și acolo – în complexa ei totalitate simbolică –, dar este mai ales aici și acum, în preajma unor figuri revăzute duminical (sau cu orice alte ocazii liturgice) și care încep să formeze un fel de familie unită prin sacramente, începînd cu Botezul în numele Sfintei Treimi. 

Există și creștini (mai cu seamă orășeni & intelectuali) care frecventează Sf. Liturghie itinerant, în căutarea unui paroh care să corespundă unor înalte exigențe desigur utopice. Am practicat și eu acest stil „flotant”, pînă cînd am înțeles că ești mai cîștigat sufletește dacă te lași adoptat de o parohie cu toate ale sale, bune și rele, deci dacă accepți că nu vei găsi nicăieri altceva decît preoți în carne și oase, oameni cu virtuți și scăderi, ca oricare alții. Și că a îmbrățișa realitatea unei parohii tale quale constituie un bun exercițiu de smerenie. Oricum, nu te poți „fixa” undeva ca fiu duhovnicesc al unui preot fără să-ți fi plăcut la el anumite însușiri evidente: de asta cei mai mulți creștini nu se duc automat la cel mai apropiat lăcaș (față de „domiciliul” lor), ci la cea mai apropiată parohie unde concepția lor despre viața religioasă e judicios confirmată. Nu zidurile sau icoanele te îmbie spre statornicire, cît personalitatea și duhul lucrător al celui care-ți dovedește, cu delicatețe convingătoare, că adevăratul sens al existenței nu e cu precădere biologic sau profesional, ci mistic și individual. 

De aici decurge primatul factual al pastorației parohiale: chipul realității ecleziale se suprapune peste acela al preotului care-ți devine duhovnic. Hotărîrile Sf. Sinod sînt distante, tratatele de teologie sistematică stau doar pe masa de lucru a studenților, pe cînd împărtășirea cu Hristosul euharistic e puntea proprie către Dumnezeu, așa că tot ce face și spune preotul de la parohia ta generează însăși substanța experienței ecleziale. Conturarea unei vieți spirituale ascendente (sau măcar stabile) nu se face pe Dealul Patriarhiei, ci în modestul lăcaș de cult de care te-ai atașat, unde jilțul rezervat ierarhului local e de cele mai multe ori vacant. 

Acaparați adesea de stufoase obligații administrative, chemați întruna la cursuri de „perfecționare” și examene clericale, preoții de mir uită uneori că acele cîteva zeci sau sute de credincioși pe care i-au „fidelizat” sînt tot ce au mai de preț în exercițiul haric inerent condiției sacerdotale. Pîndiți poate de rutină, de tracasări financiare sau de conflicte cu vecinul de altar, ei tind să-și subestimeze puterea spirituală și să-și neglijeze responsabilitatea pastorală, uitînd că dimensiunea „ecumenică” (adică intensiv-universală) a Trupului lui Hristos se declină în propria lor „ogradă”. Simetric, nici noi, mirenii, nu trebuie să abandonăm conștiința faptului că Biserica e vie prin prezența noastră sub bolta ei, în fața iconostasului, așa că simpla declarație de apartenență culturală la dreapta credință rămîne un soi de fraudă pioasă lipsită de urmări morale. Dacă nu simți că întrupezi (cu toate păcatele tale) atît prezentul, cît și viitorul creștinismului, Duminica ta se va stinge.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.