Biserica ești tu, la biserică

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Theodor Pallady jpeg

Pentru teologii ortodocși, Biserica e definită dogmatic, pe baza revelației Noului Testament și a învățăturilor de credință validate la primele șapte Sinoade Ecumenice (e și asta o întrebare: cum a rămas Ortodoxia universală dacă, după 787, n-a mai putut exprima adevăruri spirituale acceptate în toată lumea creștină?). Pentru credincioșii mireni, Biserica este și, sau mai ales, parohia lor. De la amețitoarele paradoxuri și „antinomii transfigurate” ale unor enunțuri doctrinare în care descoperirea divină și filosofia greacă au învățat să coabiteze, oamenii obișnuiți ai creștinismului contemporan trec la orizontul miniatural și nemijlocit personal al unei comunități concrete. Biserica e și acolo – în complexa ei totalitate simbolică –, dar este mai ales aici și acum, în preajma unor figuri revăzute duminical (sau cu orice alte ocazii liturgice) și care încep să formeze un fel de familie unită prin sacramente, începînd cu Botezul în numele Sfintei Treimi. 

Există și creștini (mai cu seamă orășeni & intelectuali) care frecventează Sf. Liturghie itinerant, în căutarea unui paroh care să corespundă unor înalte exigențe desigur utopice. Am practicat și eu acest stil „flotant”, pînă cînd am înțeles că ești mai cîștigat sufletește dacă te lași adoptat de o parohie cu toate ale sale, bune și rele, deci dacă accepți că nu vei găsi nicăieri altceva decît preoți în carne și oase, oameni cu virtuți și scăderi, ca oricare alții. Și că a îmbrățișa realitatea unei parohii tale quale constituie un bun exercițiu de smerenie. Oricum, nu te poți „fixa” undeva ca fiu duhovnicesc al unui preot fără să-ți fi plăcut la el anumite însușiri evidente: de asta cei mai mulți creștini nu se duc automat la cel mai apropiat lăcaș (față de „domiciliul” lor), ci la cea mai apropiată parohie unde concepția lor despre viața religioasă e judicios confirmată. Nu zidurile sau icoanele te îmbie spre statornicire, cît personalitatea și duhul lucrător al celui care-ți dovedește, cu delicatețe convingătoare, că adevăratul sens al existenței nu e cu precădere biologic sau profesional, ci mistic și individual. 

De aici decurge primatul factual al pastorației parohiale: chipul realității ecleziale se suprapune peste acela al preotului care-ți devine duhovnic. Hotărîrile Sf. Sinod sînt distante, tratatele de teologie sistematică stau doar pe masa de lucru a studenților, pe cînd împărtășirea cu Hristosul euharistic e puntea proprie către Dumnezeu, așa că tot ce face și spune preotul de la parohia ta generează însăși substanța experienței ecleziale. Conturarea unei vieți spirituale ascendente (sau măcar stabile) nu se face pe Dealul Patriarhiei, ci în modestul lăcaș de cult de care te-ai atașat, unde jilțul rezervat ierarhului local e de cele mai multe ori vacant. 

Acaparați adesea de stufoase obligații administrative, chemați întruna la cursuri de „perfecționare” și examene clericale, preoții de mir uită uneori că acele cîteva zeci sau sute de credincioși pe care i-au „fidelizat” sînt tot ce au mai de preț în exercițiul haric inerent condiției sacerdotale. Pîndiți poate de rutină, de tracasări financiare sau de conflicte cu vecinul de altar, ei tind să-și subestimeze puterea spirituală și să-și neglijeze responsabilitatea pastorală, uitînd că dimensiunea „ecumenică” (adică intensiv-universală) a Trupului lui Hristos se declină în propria lor „ogradă”. Simetric, nici noi, mirenii, nu trebuie să abandonăm conștiința faptului că Biserica e vie prin prezența noastră sub bolta ei, în fața iconostasului, așa că simpla declarație de apartenență culturală la dreapta credință rămîne un soi de fraudă pioasă lipsită de urmări morale. Dacă nu simți că întrupezi (cu toate păcatele tale) atît prezentul, cît și viitorul creștinismului, Duminica ta se va stinge.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic