Aventura lecturii în compania Virginiei Woolf

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Cu ani în urmă (și pentru destul de mult timp), am susținut în „revista noastră” o rubrică intitulată „Turn înclinat“. Titlul sugera un soi de condescendență fragilă, evident inspirată de arhicunoscuta siluetă a clopotniței din Pisa, mereu capabilă să evite colapsul, în pofida unei aplecări care pare să stimuleze fatal atracția gravitațională. Am regăsit această expresie într-unul dintre eseurile Virginiei Woolf, traduse de curînd cu impecabilul meșteșug al Monicăi Pillat (Aventura lecturii. Eseuri alese, Editura Spandugino, 2023). Pentru autoarea engleză, metafora turnului înclinat trimite la tranziția de la literatura aristocratică, închisă în clase sociale etanșe și rezervată rarefiatului public educat, către o literatură angajată, anxioasă, prin care romancierii veacului XX s-au văzut forțați (de războaie, dictaturi & revoluții) să-și reinventeze umanitatea, deodată cu o conștiință civică mai degrabă tragică. 

Prima culegere românească de eseuri datorate Virginiei Woolf a fost tălmăcită de Petru Creția și a apărut în 1972. După patru decenii, Monica Pillat a retradus trei dintre opțiunile lui Creția, completîndu-le cu o serie de texte inedite, selectate din ediția completă a eseurilor, în patru volume, concepută în 1966 de către soțul scriitoarei, cel care-i publicase și antumele la casa lui editorială londoneză. Lectura acestor medalioane filosofice – inițial apărute în presa culturală britanică din anii interbelici (sau chiar citite la radio) – ne dezvăluie o artă poetică măiastră, un rafinament stilistic demn de Henry James, o acuitate intelectuală apropiată de eseistica lui Marguerite Yourcenar și (pentru noi, ca est-europeni) o intimidantă familiaritate cu imensitatea literaturii engleze, de la elisabetani pînă la titanii veacului al XIX-lea. 

Virginia Woolf, o prozatoare „feministă” al cărei portret stă astăzi în galeria absolvenților iluștri de la Kings College London, s-a bucurat după moarte de o continuă celebrare publică, măsurată prin statui, ecranizări, colocvii critice și biografii, așa că te poți întreba dacă respectiva clasicizare nu i-a rărit, pînă la dispariție, cititorii propriu-ziși. Tocmai de aceea merită să o redescoperim, nu ca pe un monstru sacru dintr-un canon intangibil, ci ca pe o uluitoare povestitoare a imaginarului modern, pe care-l pune în scenă cu acel inimitabil amestec britanic de (auto)ironie, observație critică dezvrăjită și erudiție deloc pedantă, cu arome de ceai portocaliu și clinchet de porțelan nobil. 

Autoarea lui Orlando și a Călătoriei în larg a continuat să locuiască mental în verticalul turn de fildeș al elitei formate în epoca de glorie a imperiului britanic: oricît s-ar fi „aplecat” asupra Timpurilor Noi și oricît de impetuoasă a fost dorința ei de a renova tehnicile romanești, ea rămîne adorabil reacționară, adică fidelă ethos-ului cavaleresc definitoriu pentru o presupus nemuritoare Merry England. Contemporană cu Proust, ea îi seamănă și ca stil de viață: nu poți capta fluxul conștiinței decît într-o ambianță sibarită, profitînd de lumea elevată a celor care au deopotrivă răgazul și resursele unor „ocupații” contemplative. Poate că sinuciderea romancierei, la numai 59 de ani, în 1941, a fost nu atît reflexul unui sindrom bipolar (atribuit post mortem de către exegeții săi cu marote psihiatrice), cît protestul inefabil al unui spirit superior, care nu se lasă îngropat de viu în detestabil-iraționala „eră a maselor”. Sub bombele incendiare prăvălite de Luftwaffe asupra Londrei, Virginia Woolf se va fi simțit, asemenea lui Stefan Zweig, în ipostaza ultimului sacerdot al unei religii muribunde. Iată, bunăoară, concludentul ultim paragraf al eseului „Cum ar trebui să citim o carte?“: „Uneori îmi închipui, cel puțin, că atunci cînd va sosi Judecata de Apoi și cînd marii cuceritori, oamenii legii și politicienii vor veni să-și primească răsplata – coroanele, laurii, numele gravate pentru totdeauna în marmura nepieritoare – Atotputernicul se va întoarce către Petru și va spune, nu fără o anume invidie, văzîndu-ne cum ne înfățișăm cu cărțile sub braț: «Iată, aceștia nu au nevoie de nici o răsplată. Aici nu avem nimic să le dăm. Lor le-a fost drag să citească»”.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

alerta tsunami argentina cutremur foto x png
Alertă de Tsunami în urma unui cutremur aproape de coasta sudică din Argentina şi Chile
Un cutremur cu magnitudinea de moment estimată de USGS la 7,4 s-a produs vineri în larg, la 10 kilometri adâncime, în apropiere de coasta sudică a statelor Agentina şi Chile, ceea ce a declanşat o alertă de tsunami. Epicentrul seismului este la aproximativ 219 km de oraşul argentinian Ushuaia.
image png
Siria avertizează după ce Israelul a bombardat în apropierea palatului prezidențial. „O escaladare periculoasă”
Preşedinţia din Siria califică lovitura israeliană din apropierea palatului drept o „escaladare periculoasă”.
russell brand Foto Getty Images
Actorul britanic Russell Brand, trimis în judecată pentru viol și agresiuni sexuale. „N-am fost niciodată un violator”
Actorul britanic Russell Brand va fi judecat pentru viol și agresiuni sexuale asupra a patru femei. Acesta a fost eliberat pe cauțiune după o scurtă audiere la un tribunal din Londra.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
Ultima noapte a lui Ceaușescu în postura de conducător
Abordarea propagandistică a lui Decembrie 1989 a dus la un dezechilibru al cercetării. Știm multe lucruri despre cei din stradă. Decembrie 1989 a fost însă o baricadă. Orice baricadă are două părți.
Cumpărături in supermarket Foto Freepic com jpg
Prețurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Tarifele lui Trump sporesc incertitudinea globală
Prețurile globale ale alimentelor au crescut în aprilie la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, semn că incertitudinea creată de tarifele lui Trump începe să afecteze comerțul.
image png
Ultimele momente ale unei familii din orașul Pompei, înainte erupția Vezuviului. Detaliile terifiante ale unui nou studiu
Un nou studiu publicat în E-Journal of the Pompeii Excavations scoate la lumină ultimele momente ale unei familii care locuia în Pompei în timpul erupției catastrofale a Muntelui Vezuviu.
Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România Foto Ambasada SUA jpg
Motivele pentru care ambasadoarea SUA ar urma să părăsească România. „S-a comportat cu totul și cu totul nepotrivit cu opoziția”
Ambasadoarea SUA de la București, Kathleen Kavalec, ar urma să părăsească România pe fondul izolării diplomației române în raport de interesele administrației Trump.
tesla elon musk
Europenii continuă să evite Tesla: vânzările s-au prăbușit în aprilie
Vânzările Tesla au scăzut brusc în Europa în aprilie, cu o prăbușire de 80,7% în Suedia, pe măsură ce europenii cumpără mai multe automobile electrice chinezeşti şi protestează faţă de opiniile politice ale fondatorului Tesla, Elon Musk.
Maia Sandu Foto Facebook jpg
Președintele Maia Sandu îndeamnă românii basarabeni să voteze. Doi miri au mers la urne după cununia la starea civilă
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îi îndeamnă pe românii basarabeni să participe la alegerile prezidențiale, subliniind că trebuie să-și dea votul pentru o Românie democratică și europeană, partener de încredere și de suflet al țării sale.