Ars amandi, în versiunea lui Stendhal

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Ni-l amintim pe Marie-Henri Beyle, ceva mai cunoscut sub pseudonimul Stendhal (1783-1842). A trăit între oroarea Revoluției iacobine și escapada militaristă a lui Napoleon, între Italia și Franța, între burghezia mică din care provenea și aristocrația decadentă pe care a frecventat-o, între diplomație și indigență: un om neașezat, mereu pe drumuri, tenace și sec, aproape la fel de urît precum Schopenhaeuer și mai seducător decît Casanova, deștept pînă dincolo de cinismul moralizator al Marelui Secol, umanist dezvrăjit, romancier de sub mantaua căruia avea să răsară mai toată proza franceză din a doua jumătate a veacului al XIX-lea și, evident, autor canonizat postum, de vreme ce patria sa, scăldată odinioară în geniu, n-a rămas datoare marilor umbre. Nimeni nu l-a întrecut în exercițiile spadasine și în cele de explorare a psihologiei umane, pe care a tratat-o ca pe un material obiectiv, cu pasiunea comparatistă a istoricului deopotrivă amator de fresce și mărunțișuri de budoar. 

Mi-au plăcut mereu în scriitura lui Stendhal stilul contondent, succint și fragmentar, atmosfera de farmacie medievală și erudiția chițibușară, brutal anecdotică, deși fiecare dintre aluziile sale la miriadele de amănunte ale trecutului participă la o strategie reacționară, abil deghizată sub masca dezinvoltă a unui spirit modern. Pentru autorul Mînăstirii din Parma, Europa există, desigur, însă doar ca mozaic cu piese etanșe de națiuni contrapuse: nu se întrevede un ethos continental, ci mai curînd o colecție de apucături și tropisme provinciale, demne de cărbunele aspru al caricaturilor unui Daumier sau de gravurile satirice ale lui Hogarth: să nu uităm că prima lui ambiție a fost aceea de a scrie comedii! Prin urmare, toate demersurile sale estetice – în căutarea unei doctrine a fericirii – degajă parcă o notă de sublim degradat în grotesc, de cavalerism bufon și de fiziologism trepidant. 

În azilul nostru postmodern, lumea obișnuită (cu superficialitatea & reducționismul) nu-l prea mai citește azi pe imensul prozator francez, deși „sindromul lui Stendhal” e pe buzele multora, fie că înțeleg sau nu că „apoplexia” provocată de frumusețea absolută a Italiei simbolizează, printr-o retortă psihanalitică, doliul semi-incestuos pe care Stendhal l-a purtat neîncetat după moartea prematură a mamei sale. Italia aceasta matriarhală, copleșitor de voluptuoasă și pudic inaccesibilă, i-a fost mai mult decît o țară adoptivă, devenind pentru el locul jubilației romantice, al extazului curent și al fantasmelor ilicite din care și-a țesut opera. 

În De l’amour, Stendhal ilustrează cel mai fidel metoda consacrată: elogiul Grandorii realizat cu mijloacele reportajului de moravuri. Scriitorul notează nume, situații, senzații, formulează judecăți de valoare, citează, adnotează, de parcă ar fi deja nemuritor. Nu-l preocupă, s-ar spune, cititorii de peste decenii sau secole, pentru că se simte contemporan cu natura umană imuabilă. Se vrea sapiențial, aforistic, practică generalizarea – pe căprării naționale, francezii, germanii, englezii, italienii, georgienii etc. – și merge, pe urmele lui Cuvier, către o clasificare a speciilor amoroase, fără să uite că „natura i-a dăruit Nordului forța și Sudului, spiritul”. Din călimara acestui admirator al lui Shakespeare, care-i citise mai asiduu pe Horațiu și Ovidiu decît pe Pascal sau Bossuet, iese mereu drăcușorul deziluziei savuroase, ca în acest pasaj „naturalistic”, dedicat fenomenului de cristalizare a sentimentului erotic: „Familiaritatea exagerată poate distruge cristalizarea. O fermecătoare jună de 16 ani s-a îndrăgostit de un tînăr de aceeași vîrstă, care-i trecea seară de seară pe sub ferestre, spre căderea nopții. Mama acesteia îl invită să petreacă împreună opt zile la țară. Admit că remediul era cam frust, însă fetișcana avea un suflet romanțios, iar băietanul se dovedea cam banal, așa că, după primele trei zile, ea a început să-l  disprețuiască”. 

Ca să-l redescoperi tihnit pe Stendhal trebuie să-ți placă edițiile lui din colecția Folio Classique (Gallimard) și să practici obiceiul de a zăbovi prin cafenele, cu un stilou fluent și un carnețel Moleskine. Nu e deci imposibil...

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.