Apocalipsa la îndemînă

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

Propaganda rusă de război are eschaton-ul la degetul cel mic. Împroaşcă cu teme „metafizice”, flutură familiar apropiate sfîrşituri ale lumii. Medvedev şi Putin ameninţă cu incendiare „judecăţi de apoi”, cu apocalipse nucleare în care, desigur, ruşii vor fi „cei mîntuiţi”, iar Occidentul „nu va avea timp să se căiască” pentru „păcatele” lui. Înalţi ierarhi vîntură tema conjuncţiei providenţiale între arma nucleară şi ortodoxia rusă: doar astfel apărat, poporul se poate pregăti – bastion neafectat de concepţiile libertare occidentale – pentru a doua venire a lui Christos. O societate încolonată sub demagogia imperial invadatoare: iată imaginea umanităţii perfecte în varianta lui Putin şi a Bisericii oficiale.

Totuşi, propaganda nu ar detona pe piaţă asemenea elucubraţii dacă nu s-ar aştepta la ceva receptivitate în rîndul publicului intern. Să fie oare ruşii sau mare parte dintre ei „milenarişti”? Sensibili la scenariul potrivit căruia apocalipsa bate la uşă, iar istoria deschisă, în mers, nu prea are importanţă? Să se perceapă ei în postura „aleşilor”, combatanţi împotriva deja „osînditelor” societăţi democratice şi liberale, care, de partea lor, asumă un traseu accidentat, dar mereu amendabil de-a lungul timpului? Să aibă ortodoxia un rol, fie el şi deviat în delir propagandistic, într-o astfel de convingere?

S-a spus adesea că, în Răsăritul creştin, religia nu s-a raportat activ, creator la dimensiunea istoriei. Că ortodoxia s-a concentrat pe orizontul deschis spre realitatea tare a Împărăţiei divine, că mesajul ei strict spiritual – amorţit totuşi adesea în tradiţionalism şi repetitivitate – a modelat o societate reticentă faţă de provocările mentalităţii şi culturii laice. Că, spre deosebire de creştinismul occidental, ea nu are încredere în istorie şi nu a participat la construirea istoriei, a modernităţii.

Într-o mai fină discernere, Părintele André Scrima formula acum o jumătate de veac nu opoziţia, ci complementaritatea între creştinismul răsăritean şi cel apusean: „Orientul are, de partea lui, privilegiul dificil de a deţine rădăcinile, sursele spiritualităţii creştine. Prodigioasa înflorire a geniului occidental modern nu poate să nege aceste surse atunci cînd creaţiile sale aspiră să atingă semnificaţia eternă a Adevărului, a Frumosului: fără dificultate simţim în transparenţă originile orientale. De aceea e obligatoriu pentru Orientul creştin să încerce să înţeleagă sensul itinerariului occidental în raport cu începuturile orientale, valoarea aventurii occidentale”. E o aventură care a pus în operă intelectuală şi civilizaţională statutul persoanei, libertatea, căutările, responsabilitatea ei. Această dimensiune e încă palidă în creştinismul răsăritean: „Toată trecerea de la natură la persoană e împlinită de Orient pe plan mistic, nu istoric, social, moral etc.” (André Scrima, Duhul Sfînt şi unitatea Bisericii. Jurnal de Conciliu, ed. Bogdan Tătaru-Cazaban, 2004). Potrivit acestei caracterizări, dialogul celor două ramuri creştine, dialogul lor de profunzime ar pune mai proaspăt în conştiinţa occidentală dimensiunea transfigurării care străbate creaţia, ar scoate Orientul creştin din închiderea sa pentru „a-l restitui prezenţei istorice fără să se renege”. Iată aşadar o judecată de tip spiritual, teologal, privind „economia” diversităţii creştine.

Într-un erudit studiu, bizantinologul Petre Guran se referă indirect la temă, aplicîndu-i de astă dată tratamentul cercetării istorice. De curînd, el şi-a publicat teza de doctorat la École des Hautes Études en Sciences Sociales: Rendre la couronne au Christ. Étude sur la fin de l’idée impériale byzantine (Supplementa Études byzantines et post-byzantines, vol. 1, ed. Andrei Timotin). Studiul urmăreşte modul în care, după căderea Constantinopolei, s-a construit, în spaţiul răsăritean, memoria Bizanţului. „Din toată varietatea deţinătorilor cunoaşterii în Bizanţ – aristocraţi cultivaţi, membri ai administraţiilor imperială şi patriarhală, intelectuali feluriţi –, singurul supravieţuitor e călugărul. Chemat să arate unei lumi care se socoteşte urmaşă a Bizanţului ce a fost acesta, el fabrică o imagine mai aproape de utopie decît de realitate... pentru el, viitorul care îl interesează nu are şi nu poate avea densitate istorică. E un moment, suprem pentru civitas terrena, sfîrşitul ei... Între utopia eschatologică şi modurile naraţiunii fantastice se construieşte această memorie a Bizanţului, care slujeşte pînă astăzi fie de panoplie unor identităţi precare, fie de ţap ispăşitor pentru ceea ce e trăit drept sentiment de inferioritate” faţă de Occident.

Istoricul demontează astfel ceea ce a ajuns o vulgată a Ortodoxiei, clişeu care riscă să îngheţe – în faţa publicului larg – portretul creştinismului răsăritean: fală tradiţionalistă, pentru unii, vechitură non-europeană pentru alţii. Credinţa e prima contrariată astfel: sub cuvînt de perpetuare a unui regim spiritual desăvîrşit – pretins a se situa pe graniţa între istorie şi trans-istorie –, clişeul uită vitalitatea inepuizabilă a actului christic. Act care irigă – din perspectivă creştină – întreaga istorie, fiece moment al ei, irepetabilul fiecărei persoane. Bizanţul – reconstruit ca „idol” imuabil – riscă să ia locul adevăratei Surse care, din zenitul ei, dă sens şi verticală existenţelor, le cere atît creativitate spirituală, cît şi o prezenţă în istorie adecvată vitalităţii Duhului.

Cît priveşte Rusia lui Putin şi recursul ei la apocalipsă, nu e nevoie să invocăm, pentru ele, specificul creştinismului răsăritean. În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii. În oricare, el urmăreşte un proiect politic de stăpînire imperială. Barbarul ISIS se afla şi el într-un „război sfînt” cu „satanicul” Occident. De cum mişcarea a cîştigat ceva teritoriu în zone din Siria şi Irak, şeful ei s-a declarat în 2014 Calif, conducător spiritual al întregii comunităţi islamice (umma). „Duşman religios” era socotit oricine nu i se supunea. Prin exclusivismul agresiv (orice „diferit” e un duşman), prin obiectivul propus (a crea o societate uniformă), extremismele religioase sînt mişcări de tip totalitar. Cu sprijinul Bisericii oficiale ruse, regimul Putin recurge la acest tip de limbaj religios, care se potriveşte mănuşă propriei politici.    

Revenind la creştinismul răsăritean, a-l înţelege în adevărul lui intern înseamnă şi a depăşi clişeele care îi confecţionează un portret static, admirabil pentru unii, stingheritor pentru alţii. Înseamnă a-l percepe drept credinţă vie, raportată – în fiece clipă a istoriei şi a existenţei personale – la zenitul divin. O credinţă vie menţine deschise, orientate vertical formele vieţii religioase, dar şi istoria, civilizaţia, prezentul în care ea se exersează. A parcurge fiecare moment al istoriei cu conştiinţa verticalei, dar şi a distanţei faţă de Polul divin, a extrage de acolo seva de transcendenţă: iată înţelesul în care Părintele Scrima vorbea despre un „profetism al sensului”, pe care creştinii ar avea îndatorirea să-l asume.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care are 3 vagine. Ce truc folosește pentru a-și perpetua specia
În fiecare zi descoperim lucruri uimitoare despre lumea animală, dar unele informații reușesc cu adevărat să ne lase fără cuvinte. De exemplu, știați că există un animal care are trei vagine? Și mai surprinzător este motivul evolutiv din spatele acestei particularități incredibile!
adev fin remus vulpescu
Un fost consilier guvernamental a fost numit director general al Bursei de Valori Bucureşti pentru următorii patru ani
Consiliul de administratie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-a numit pe Remus Vulpescu în funcţia de director general al BVB, pentru un mandat de patru ani.
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Consumul zilnic al unei singure bucăți din acest fruct poate adăuga ani vieții tale
Uneori, cele mai simple obiceiuri pot avea cel mai mare impact asupra sănătății.
Hoţul a fost încătuşat
Momente de groază pentru trei copii din Iași, încuiaţi într-un fişet metalic. Adolescentul de 18 ani care i-a sechestrat a fost arestat
Trei copii, cu vârste de 11, 12 și 13 ani, au fost încuiaţi într-un fişet metalic timp de aproximativ 30 de minute, de un adolescent de 18 ani, deranjat de cei mici. Incidentul s-a petrecut în localitatea Miroslava din Iaşi.
image png
Fiul Mirabelei Dauer nici nu vrea să mai audă de ea! Artista nu și-a cunoscut nepoata: „Ce am auzit despre mine din gura lui”
Mirabela Dauer, una dintre cele mai iubite și longevive cântărețe de muzică ușoară din România, are o poveste de viață desprinsă uneori din scenariile unui film dramatic. După ce a debutat în carieră în perioada anilor '70, ea a devenit o prezență constantă pe scenele și în emisiunile de televiziune
Pasca fara aluat Foto shutterstock 1675838008 (1) jpg
Care este cea mai bună reţetă de pască fără aluat: are peste 5 milioane de vizualizări pe Youtube. „Am primit-o de la una dintre vecinele mele”
Pentru că de pe masa de Paşte nu poate lipsi tradiţionala pască, pentru cei care nu se pricep foarte bine la a prepara aluat de cozonac sau nu au timpul necesar, Jamila oferă o reţetă simplă, rapidă şi cel puţin la fel de gustoasă.
crin antonescu nicusor dan colaj inquam png
Crin Antonescu îi ia apărarea lui Lasconi: „Nicuşor Dan încearcă să jefuiască o femeie fără apărare”
Crin Antonescu îl acuză pe Nicușor Dan, contracandidat la alegerile prezidențiale, că s-a întors, împreună cu USR, împotriva Elenei Lasconi.
Luna plină roz se ridică peste Burrow Hill din Somerset Marea Britanie FOTO Profimedia
„Luna Roz” strălucește pe cerul României în acest weekend. Care este momentul ideal pentru a putea fi observată
Luna plină din aprilie, supranumită „Luna Roz” sau „Luna Pascală”, va apărea spectaculos pe cer în seara zilei de sâmbătă, 12 aprilie, însoțită de Spica, una dintre cele mai luminoase stele vizibile pe bolta cerească
Donald Trump semneaza ordine executive biroul oval FOTO EPA EFE jpg
Angajații Departamentului de Stat, îndemnați să raporteze prejudecăți anti-creștine în rândurile lor
Administrația Trump a ordonat angajaților Departamentului de Stat să raporteze orice cazuri în care colegii de muncă au manifestat „prejudecăți anticreștine”, ca parte a efortului de a pune în aplicare un nou ordin executiv cuprinzător privind sprijinirea angajaților de religie creștină.