Apocalipsa la îndemînă

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

Propaganda rusă de război are eschaton-ul la degetul cel mic. Împroaşcă cu teme „metafizice”, flutură familiar apropiate sfîrşituri ale lumii. Medvedev şi Putin ameninţă cu incendiare „judecăţi de apoi”, cu apocalipse nucleare în care, desigur, ruşii vor fi „cei mîntuiţi”, iar Occidentul „nu va avea timp să se căiască” pentru „păcatele” lui. Înalţi ierarhi vîntură tema conjuncţiei providenţiale între arma nucleară şi ortodoxia rusă: doar astfel apărat, poporul se poate pregăti – bastion neafectat de concepţiile libertare occidentale – pentru a doua venire a lui Christos. O societate încolonată sub demagogia imperial invadatoare: iată imaginea umanităţii perfecte în varianta lui Putin şi a Bisericii oficiale.

Totuşi, propaganda nu ar detona pe piaţă asemenea elucubraţii dacă nu s-ar aştepta la ceva receptivitate în rîndul publicului intern. Să fie oare ruşii sau mare parte dintre ei „milenarişti”? Sensibili la scenariul potrivit căruia apocalipsa bate la uşă, iar istoria deschisă, în mers, nu prea are importanţă? Să se perceapă ei în postura „aleşilor”, combatanţi împotriva deja „osînditelor” societăţi democratice şi liberale, care, de partea lor, asumă un traseu accidentat, dar mereu amendabil de-a lungul timpului? Să aibă ortodoxia un rol, fie el şi deviat în delir propagandistic, într-o astfel de convingere?

S-a spus adesea că, în Răsăritul creştin, religia nu s-a raportat activ, creator la dimensiunea istoriei. Că ortodoxia s-a concentrat pe orizontul deschis spre realitatea tare a Împărăţiei divine, că mesajul ei strict spiritual – amorţit totuşi adesea în tradiţionalism şi repetitivitate – a modelat o societate reticentă faţă de provocările mentalităţii şi culturii laice. Că, spre deosebire de creştinismul occidental, ea nu are încredere în istorie şi nu a participat la construirea istoriei, a modernităţii.

Într-o mai fină discernere, Părintele André Scrima formula acum o jumătate de veac nu opoziţia, ci complementaritatea între creştinismul răsăritean şi cel apusean: „Orientul are, de partea lui, privilegiul dificil de a deţine rădăcinile, sursele spiritualităţii creştine. Prodigioasa înflorire a geniului occidental modern nu poate să nege aceste surse atunci cînd creaţiile sale aspiră să atingă semnificaţia eternă a Adevărului, a Frumosului: fără dificultate simţim în transparenţă originile orientale. De aceea e obligatoriu pentru Orientul creştin să încerce să înţeleagă sensul itinerariului occidental în raport cu începuturile orientale, valoarea aventurii occidentale”. E o aventură care a pus în operă intelectuală şi civilizaţională statutul persoanei, libertatea, căutările, responsabilitatea ei. Această dimensiune e încă palidă în creştinismul răsăritean: „Toată trecerea de la natură la persoană e împlinită de Orient pe plan mistic, nu istoric, social, moral etc.” (André Scrima, Duhul Sfînt şi unitatea Bisericii. Jurnal de Conciliu, ed. Bogdan Tătaru-Cazaban, 2004). Potrivit acestei caracterizări, dialogul celor două ramuri creştine, dialogul lor de profunzime ar pune mai proaspăt în conştiinţa occidentală dimensiunea transfigurării care străbate creaţia, ar scoate Orientul creştin din închiderea sa pentru „a-l restitui prezenţei istorice fără să se renege”. Iată aşadar o judecată de tip spiritual, teologal, privind „economia” diversităţii creştine.

Într-un erudit studiu, bizantinologul Petre Guran se referă indirect la temă, aplicîndu-i de astă dată tratamentul cercetării istorice. De curînd, el şi-a publicat teza de doctorat la École des Hautes Études en Sciences Sociales: Rendre la couronne au Christ. Étude sur la fin de l’idée impériale byzantine (Supplementa Études byzantines et post-byzantines, vol. 1, ed. Andrei Timotin). Studiul urmăreşte modul în care, după căderea Constantinopolei, s-a construit, în spaţiul răsăritean, memoria Bizanţului. „Din toată varietatea deţinătorilor cunoaşterii în Bizanţ – aristocraţi cultivaţi, membri ai administraţiilor imperială şi patriarhală, intelectuali feluriţi –, singurul supravieţuitor e călugărul. Chemat să arate unei lumi care se socoteşte urmaşă a Bizanţului ce a fost acesta, el fabrică o imagine mai aproape de utopie decît de realitate... pentru el, viitorul care îl interesează nu are şi nu poate avea densitate istorică. E un moment, suprem pentru civitas terrena, sfîrşitul ei... Între utopia eschatologică şi modurile naraţiunii fantastice se construieşte această memorie a Bizanţului, care slujeşte pînă astăzi fie de panoplie unor identităţi precare, fie de ţap ispăşitor pentru ceea ce e trăit drept sentiment de inferioritate” faţă de Occident.

Istoricul demontează astfel ceea ce a ajuns o vulgată a Ortodoxiei, clişeu care riscă să îngheţe – în faţa publicului larg – portretul creştinismului răsăritean: fală tradiţionalistă, pentru unii, vechitură non-europeană pentru alţii. Credinţa e prima contrariată astfel: sub cuvînt de perpetuare a unui regim spiritual desăvîrşit – pretins a se situa pe graniţa între istorie şi trans-istorie –, clişeul uită vitalitatea inepuizabilă a actului christic. Act care irigă – din perspectivă creştină – întreaga istorie, fiece moment al ei, irepetabilul fiecărei persoane. Bizanţul – reconstruit ca „idol” imuabil – riscă să ia locul adevăratei Surse care, din zenitul ei, dă sens şi verticală existenţelor, le cere atît creativitate spirituală, cît şi o prezenţă în istorie adecvată vitalităţii Duhului.

Cît priveşte Rusia lui Putin şi recursul ei la apocalipsă, nu e nevoie să invocăm, pentru ele, specificul creştinismului răsăritean. În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii. În oricare, el urmăreşte un proiect politic de stăpînire imperială. Barbarul ISIS se afla şi el într-un „război sfînt” cu „satanicul” Occident. De cum mişcarea a cîştigat ceva teritoriu în zone din Siria şi Irak, şeful ei s-a declarat în 2014 Calif, conducător spiritual al întregii comunităţi islamice (umma). „Duşman religios” era socotit oricine nu i se supunea. Prin exclusivismul agresiv (orice „diferit” e un duşman), prin obiectivul propus (a crea o societate uniformă), extremismele religioase sînt mişcări de tip totalitar. Cu sprijinul Bisericii oficiale ruse, regimul Putin recurge la acest tip de limbaj religios, care se potriveşte mănuşă propriei politici.    

Revenind la creştinismul răsăritean, a-l înţelege în adevărul lui intern înseamnă şi a depăşi clişeele care îi confecţionează un portret static, admirabil pentru unii, stingheritor pentru alţii. Înseamnă a-l percepe drept credinţă vie, raportată – în fiece clipă a istoriei şi a existenţei personale – la zenitul divin. O credinţă vie menţine deschise, orientate vertical formele vieţii religioase, dar şi istoria, civilizaţia, prezentul în care ea se exersează. A parcurge fiecare moment al istoriei cu conştiinţa verticalei, dar şi a distanţei faţă de Polul divin, a extrage de acolo seva de transcendenţă: iată înţelesul în care Părintele Scrima vorbea despre un „profetism al sensului”, pe care creştinii ar avea îndatorirea să-l asume.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.
Adevarul (2) (7) (1) jpg
Fertilizarea in vitro – Șansa ta la fericirea de a fi părinte
În ultimii ani, a devenit foarte populară metoda de fertilizare in vitro (FIV), care oferă multor cupluri posibilitatea de a fi fericiți, de a-și ține propriul copil în brațe. Multe femei nu reușesc să devină mame prin metoda convențională.