André Scrima despre simbolism

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
André Scrima
André Scrima

În Arhiva André Scrima de la Colegiul Noua Europă se păstrează un mare număr de note manuscrise. Privesc o temă de cercetare ori de meditaţie, pregătesc un dialog, un articol sau cursurile pe care Părintele le preda ca profesor la Facultatea de Ştiinţe Religioase a Universităţii Saint-Joseph din Beirut. Sînt note scrise pe caiete, pe foi, pe carnete ori cartonaşe, pe programe de colocvii. Părintele Scrima fixa astfel o idee, un poem, o rugă, o expresie reuşită, un eveniment interior. Marca, adeseori doar indicativ, liniile unui gînd, ale unei teme. Notele păstrează intensitatea calmă a reflecţiei, sînt urmele unui itinerant spiritual, care scrie ca pentru a pune semne pe cale.

Am ales cîteva note care se referă la simbolism în înălţimea lui totală. E vorba despre acel simbolism prezent în culturile tradiţionale, care reflectă un dat al Principiului divin pe scara nivelurilor realului. Pornind de la Suprem, o anumită temă e transpusă potrivit posibilităţilor proprii fiecărui plan de existenţă. Aceeaşi strălucire a Polului adoptă expresii specifice fiecărui nivel, de la cel metafizic la cel contingent ori literal. De la un plan la altul, simbolul creează corespondenţe de înţelesuri, analogii, lanţuri de sens. În „coborîre”, lanţul acesta marchează lucrurile cu amprenta Polului, le exprimă realitatea relativă, referită la Donatorul realităţii. A parcurge lanţul în „urcare” înseamnă a te apropia de sursa sensului şi a realului, a strînge sensurile derivate în unitatea ultimă. Cînd lanţul simbolismului e activat, spunea Henri Corbin, se produce o progessio harmonica, o vibraţie care leagă planurile între ele, de la imediat pînă la transcendent. Expunînd concepţiile şi doctrinele tradiţionale, René Guénon a formulat cu o rigoare excepţională calitatea acestui simbolism, potrivit căruia „de la un ordin la altul, lucrurile se înlănţuie şi îşi corespund pentru a coopera la armonia universală care e, în multiplicitatea manifestării, ca un reflex al unităţii Principiului”. 

Spirituali şi gînditori creştini, ca şi din orice alt spaţiu tradiţional, s-au sprijinit pe acest fel de simbolism pentru a interpreta textele sacre, pentru a duce drumul cunoaşterii pînă la Ultim. Grigore de Nyssa, de pildă, vede în viaţa lui Moise, narată în Biblie, „un tezaur de simboluri” (cf. Jean Daniélou). Nu se opreşte din interpretarea lor pînă nu atinge nivelul transcendenţei tari: intimitatea fiinţei cu infinitul divin.

André Scrima era acut sensibil la acest tip de simbolism. A reflectat cu prospeţime asupra lui, a găsit expresii fericite pentru a-l formula, i-a urmărit logica şi cifrul atunci cînd a interpretat texte biblice, trasee spirituale, cînd a scrutat metabolismul credinţei. Iată aşadar cîteva note despre limbajul simbolic şi despre hermeneutica ce îl pune la lucru. (A. M.

 [Legat de un pasaj evanghelic] În acest loc, încă o dată întrebarea despre sensul, valoarea, portanţa acestui limbaj simbolic: este el „actual”? E încă „relevant”? E, în orice caz, un vast cod coerent de restituire a sensului în comunicare deschisă de la un registru la altul al realului, vectorializat spre transcendere (Auf-hebung).

 Simbolismul este indiciul unei semnificaţii amînate (nu refuzate, nu imediate, ci de pătruns).

 Litera nu dispare: ea se deschide, expiră – respiră (Cine m-a văzut a văzut pe Tatăl).

 Cauzalitatea simbolică cere interpretare, nu explicaţie. Textul suscită interpretarea care resuscită textul.

 Gnoză creştină – credinţa în calitate de cunoaştere vie, în act, pe cale de a fi absorbită; deosebită de credinţa „moartă”, exterioară, adeziune socială. Accentul, ba chiar forma vieţii creştine (inclusiv corpul instituţional) poate insista pe una sau pe alta.

 „Criză” pentru creştinismul născînd: a intrat în istorie marcat excesiv de obligaţia acţiunii de „polemică”: mereu un adversar prezent, „necesar”, pe măsura finalităţii sale universale, eschatologice, deviind uneori de la sensul pascal, specific lui, de a „trezi” libera înţelegere a omului.

 Căutarea = dorinţă. Trebuie „orientate”. Quibla şi Crucea. Sensul... voi trage totul la Mine [Christos: „iar Eu, cînd Mă voi înălţa de pe pămînt, îi voi trage pe toţi la Mine” – Ioan 12, 32].

 Naşterea spirituală: adevărul încolţeşte în viaţa credinciosului; aceasta devine atunci adevărată. Şi, drept răspuns, ea înţelege adevărul Cărţii. Cerc hermeneutic. Iar Adevărul fiind de la Alfa la Omega, Învierea, noua naştere e cerută de către Carte şi prin Carte. (Origen: dacă Christos nu s-a născut în peşterea inimii mele, El s-a născut în zadar la Betleem). 

 „A asuma” credinţa... A intra în problematica ei: itinerariu de cercetare vie, nu catehism repetitiv. Cf. dimensiunii spirituale Ioan, 8 [Eu sînt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii. – Ioan 8,12]. 

 Minune şi perplexitate. Lumea aceasta şi – deja, dar nu încă – o lume alta. Goethe: deosebirea fundamentală. Sau: cei care cred că lumea aceasta este limita (sfîrşitul) totului şi cei care cred că ea nu este decît o trecere limitată – că nu este decît „pentru un timp” în faţa eternităţii. (Fascinaţie a tradiţiilor orientale care par a se situa direct pe planul eternităţii; a începe din cealaltă parte şi a te îndrepta apoi către lumea aceasta. Iată de ce se încearcă eliminarea lor (domesticirea zeilor – secularizare), în vreme ce statuia Comandorului răsare, nepoftită, la ospăţul lumii.

 Semnul, condensare de „natural” şi deschidere dincolo de istorie. Dă de gîndit minţii; comandă, la nivelul limbajului, metafora. E ca „sărbătoarea” spiritului. Sărbătoarea pune „timpul” (acţiune, lucrare, concept, istorie) la locul lui. Lumea e importantă; nu are importanţă ultimă... Misterul din care răsare istoria umană şi spre care ea curge ineluctabil.

Oamenii sînt subiecţi istorici. Dar, pînă la sfîrşit, oamenii şi civilizaţiile se sprijină pe începutul lor şi îşi au forma în ceva deosebit de istorie. Învăţînd din religia noastră importanţa istoriei, am pierdut astăzi această religie şi nu ne mai rămîne decît istoria. Istoria, o dimensiune a unei realităţi mai cuprinzătoare. Eschatologia zugrăveşte sfîrşitul istoriei prin categorii estetice.

                  Huizinga, Van der Leew au arătat că ea nu s-a născut din nevoie, ci se întemeiază mult mai mult pe joc. Figurare şi imaginaţie creatoare. Ea nu aparţine împărăţiei necesităţii, ci libertăţii.

 [Privitor la studiul colegial al tradiţiilor spirituale în cadrul Institutului de studii islamo-creştine de la Universitatea Saint-Joseph, al cărui co-fondator a fost André Scrima]: 

Cercetarea şi traseul nostru, în comun, se înfăţişează ca o opţiune exigentă în numele unei atitudini de credinţă vie. Însă această opţiune înfruntă dificultăţi, fericite dificultăţi fără îndoilă. Ele încep atunci cînd credinţa trebuie să se verifice pe sine, să dea seamă de sine, descoperindu-se nu ca o credinţă dobîndită şi instalată, ci ca una care se repune mereu în mişcare, căutătoare, inventivă, creatoare, întrebîndu-se asupra a ceea ce i se cere să cunoască şi să nu înceteze să cunoască.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.