Alte vieți

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
Nichita Stănescu © adevărul.ro
Nichita Stănescu © adevărul.ro

Poetul (așa cum îl vede Marin Tarangul): este un personaj ciudat, după care toți întorc capul. Viața lui este seducătoare, devine repede ea însăși material literar, dar cu greu poate fi luată pe cont propriu și trăită ca atare. Asta pentru că poetul, spune Marin Tarangul în cartea despre prietenul său Nichita Stănescu, „este exemplarul de referință pentru neobișnuitul unei vieți. (...) Deci, a spune că poetul nu duce viața celor obișnuiți înseamnă că această viață este diferită, nu pentru că ea dorește să se îndepărteze de obișnuit, ci pentru că este o viață care își aparține sieși”. Materia din care este alcătuită acest fel de viață este imaginarul, prin care eternitatea pătrunde adînc în fibra temporalității noastre grăbite. Prin aceasta, viața poetului capătă forța unui destin: ea se hrănește din sine însăși, transformă memoria în materie a percepției. Viața „funcționărească” e obișnuită, pentru că ea decurge „după cum se obișnuiește”; cea a poetului este neobișnuită pentru că este irepetabilă, se adîncește în propriul trecut ca într-un abis fără capăt și reface lumea din culorile și formele pe care le găsește acolo: „el deține arta de a-și retrăi propria viață, de a-și extrage prezentul din imaginarul cel mai rodnic al trecutului său”. Necunoscutul și cunoscutul se întretaie în viața poetului (și doar într-a lui) într-un „punct vid” unde se bîntuie reciproc. Marin Tarangul vede în acest punct condiția de posibilitate a unui destin. 

Boemul (așa cum îl vede tot Marin Tarangul): este un alt personaj ciudat, care însă pare mai degrabă suspect. Locul lui este, după o serie de manuscrise ale lui Tarangul, între Werther și Stavroghin. Este legat de un „mediu de contagiune” obscur, precum sînt cîrciumile și speluncile. Nu este însă un chefliu desăvîrșit, pentru că nu le frecventează decît pentru sentimentul de libertate pe care îl găsește aici. În același timp, contemplă marile probleme ale vieții și dă tîrcoale multiplelor ei sfîrșituri. Nu le rezolvă, ci se hrănește tocmai din imposibilitatea oricărei rezolvări. Boemul este pîndit mereu de ratare și eșec, pentru că nu îi pasă de soluțiile salvatoare ale „gloatei”. Nu este, iarăși, un antisocial programatic, ci unul circumstanțial: lumea lui sînt „amicii” și asta e suficient. Definiția cea mai cuprinzătoare pe care o găsim la Marin Tarangul: „viața nu poate fi programată – ăsta e sensul boemei”. Dacă poetul se hrănea din necunoscutul vieții, boemul se delectează cu indeterminarea ei: devine un „artist nomad sedentar”, cu o formulă a lui Tarangul prin care se descoperă și uluitoarea vecinătate cu personajul radical al vieții spirituale, călugărul. „Există călugări boemi?” este o întrebare rămasă fără răspuns în fragmentele la care mă refer în aceste rînduri. Dar „nomadismul sedentar” de aici nu poate fi străin de „stabilitatea în itineranță” care, pentru Părintele Scrima, corespundea stării monahale. Felul în care cele două înțeleg să se apropie ține de taina și de neașteptatul vieții care, cum știm, nu judecă și nu împarte niciodată după criteriile și obișnuințele oamenilor. 

Ratatul (așa cum îl vede Cioran, repovestit minunat de Angelo Mitchievici): un al treilea personaj ciudat, pe care lumea îl disprețuiește. Cioran este impresionat de un personaj al copilăriei sale, un bețiv care, după ce primește o moștenire, decide să petreacă pînă la capăt și să „irosească viața” (puțină, cît i-a mai rămas). Așadar, bea și cîntă (merge și la bordel, după o variantă a amintirii) pe ulițele pustii ale satului, cît toată lumea este la muncă. Altfel spus, se risipește și ratează ținta. Care țintă? Angelo Mitchievici comentează euforia lui Cioran în fața acestui episod: „vede aici nu o slăbiciune, ci o putere, vede în irosire un plin care se consumă fără profit. Vede în alegerea acestui țăran decizia unui om puternic, vede în ea un act de voință care desfide norma, bunul-simț” (Farmecul vieții distruse. Cîteva reflecții despre ratare, 2022). Ce este ratarea, care în tinerețe l-a înfricoșat atât de mult pe Eliade, iar pe Cioran, la maturitate, îl delectează metafizic? Ratarea reprezintă un eșec ontologic, o neîmplinire sau o „ne-punere în operă”. Nerealizarea unei opere sau a unui rezultat final al vieții transformă însă viața însăși în operă: ratatul devine un personaj și întruchipează lupta cu fantasmele înălțimilor pe care omul ar trebui să le cucerească. „Patima eșecului” care circumscrie ratarea cioraniană nu este aceea a neantului pur, ci a jumătăților de drum și de măsură. Astfel, în urma lucrurilor pe care personajul nu le realizează și a celor pe care nu le poate realiza rămîn resturi, fragmente de destin și schele care nu sprijină nici un zid. 

Nostalgicul (așa cum îl văd Eminescu sau Blaga): un al patrulea personaj ciudat, de care lumea mai degrabă rîde. Înecat în adverbe indefinite ca odată sau atunci, nostalgicul pare a fi un singuratic. De fapt, nu este, dar interlocutorii lui sînt străvezii și muți. Nostalgicul recompune lumea din fragmente cît se poate de vii ale depărtărilor, pe care le ascunde prin cotloanele prezentului, ca mai apoi să le regăsească după bunul plac. Este un subversiv, pentru că infiltrează adînc în lucrurile din fața sa culori și sunete din altă lume, pînă cînd primele se sparg sub povara celor din urmă. „În mine se mai vorbește și astăzi despre tine”, scrie Blaga. „Aducerile-aminte pe suflet cad în picuri / Redeşteptînd în față-mi trecutele nimicuri”, scrie și Eminescu. Nostalgicul nu fuge din prezentul său, ci luptă cu el în numele lui odată sau atunci. Fragil și stingher, știe însă cum să sfideze legile bătute în piatră ale timpului pentru a introduce, pe ușa din dos a realității lipsite de gust în care trăiește, Paradisul însuși. Aparenta lui suferință, așa cum greșit o privesc cei din jur, este de fapt o specie a atenției: lumea pe care o articulează, în mijlocul și în ciuda prezentului, se alcătuiește din așteptări și întîrzieri. Dă ocol sufletului său, îl învață să privească și să își spună povestea care e numai a lui. Deși scrie poezii triste, cred că nostalgicul este un om fericit. 

Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec. Personajele care le întruchipează sînt euforice, trăindu-și marginalitatea ca pe un privilegiu și un spectacol. Singurătatea, stranietatea lor și aventura în care se angajează îi îmbracă într-o ținută eroică, iar oamenii „obișnuiți” îi privesc cu invidie pentru asta. Or, în cuprinsul mai larg al lumii, o stranie alchimie îi face inseparabili: între viețile noastre și „celelalte” vieți stau povestitorii, profeți ai boemiei, ratării, nostalgiei sau ai poeziei, precum Marin Tarangul, Cioran și ceilalți. Rolul lor nu este să ne dărîme lumile interioare clădite cu prea multă grijă, ci doar să le împresoare cu neliniștea unei alternative, a unei lumi croite altfel, din ceea ce lumea noastră lasă deoparte. Necunoscutul, indeterminatul, ruina sau așteptarea formează o nouă textură din care se croiesc poezii, cîntece, personaje și, dacă le dăm crezare povestitorilor, chiar destine.  

Ioan Alexandru Tofan este profesor univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud a fost arestat, după impunerea legii marțiale. Este primul lider arestat în timpul mandatului din țara asiatică
Autoritățile au pus în aplicare mandatul de arestare emis la sfârșitul lunii trecute, astfel că Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, a fost arestat.
Prințesa Kate (1) jpg
Vești bune de la Casa Regală. Prințesa Kate a câștigat lupta cu cancerul. Boala a intrat în remisie
Prințesa Kate Middleton, soția Prințului William, a împărtășit cu emoție vestea că boala care i-a marcat ultimul an este acum în remisie.
image png
Cele 5 tunsori ideale pentru femeile care au peste 40 de ani. Îți vor oferi un look tineresc și sofisticat
În jurul vârstei de 40 de ani, multe femei caută tunsori care nu doar să le pună în evidență frumusețea, ci și să le ofere un aspect tineresc și sofisticat. O tunsoare bine aleasă poate transforma complet imaginea unei persoane, creând un efect de întinerire instantanee.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Riscul unui tip agresiv de cancer scade cu un pahar de lapte pe zi
Cercetările recente sugerează că un obicei atât de simplu precum un pahar de lapte pe zi, poate contribui semnificativ la sănătatea ta intestinală.
captura X libia png
Scene cumplite cu deţinuţi bătuţi, filmate într-un centru de detenţie din Libia. Misiunea ONU, alarmată
Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei, publicate în mediul online. Imaginile arată scene de tortură. Potrivit Reuters, locația exactă nu a putut fi verificată.
rugaciune jpg
image png
Ceaiul miraculos care te ajută să arzi calorii și să slăbești peste noapte
În căutarea unui stil de viață sănătos, remediile naturale au devenit aliați de nădejde. Printre ele, un ceai simplu și eficient combinând două plante medicinale se remarcă prin beneficiile sale extraordinare.
zodii pixabay jpg
Care sunt zodiile protejate de Dumnezeu toată luna februarie. Au noroc la bani și vor avea parte de noi iubiri
Luna februarie aduce energii pozitive și binecuvântări divine pentru anumite zodii, care vor simți că norocul le surâde în toate aspectele vieții.
Ger termometru FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo miercuri, 15 ianuarie. Meteorologii anunță vreme rece în toată țara. Județele sub Cod galben de ceață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că miercuri, 15 ianuarie, temperaturile vor fi scăzute în toată țara, de până la -4 grade. Pe areale mici se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au emis și un cod galben de ceață pentru județele Arad și Timiș.