Din nou, în faţa blocului

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Imaginea cu adolescenţi sau copii din ce în ce mai izolaţi şi mai confiscaţi de ecranul telefoanelor mobile sau al tabletelor pare a se multiplica la nesfîrşit, pretutindeni: în metrou, în magazine, în parcuri, la petrecerile care le sînt destinate, în staţiile de tramvai sau la colţul străzii. Vîrsta celor care primesc gadget-uri strident colorate şi extrem de zgomotoase se face tot mai mică. De la vîrste fragede se consumă cu nesaţ saluturi pe reţelele de socializare, alerte de la jocurile halucinogene, videoclipuri virale, detalii sordide din viaţa mondenă etc. S-ar zice că toţi se hrănesc cu

, că respiră prin

, că aud prin căştile din urechi şi că dorm pe tastatură. În mod straniu, deşi au, virtual, posibilitatea să se conecteze la o lume întreagă, lumea copiilor sau a adolescenţilor noştri se face din ce în ce mai mică: se bucură, se îndrăgostesc, se întîlnesc, se minunează, se indignează, se validează sau nu prin cîteva, obosite, emoticoane însoţind mici grupuri de consoane. 

Mă grăbesc, deci, să semnalez, cu speranţă, orice efort, cît de mic, de a-i scoate pe cei mici din vîrtejul de maţe electronice şi de a-i azvîrli în „locuri“ vii, în care sînt stîrnite emoţiile, creativitatea, imaginaţia, interesul pentru fapte, spaţii, întîmplări autentice, nedistorsionate de ferocitatea internauţilor. Doi tineri angajaţi în mediul publicitar, Vlad Tomei şi Mihai Gheorghe, au avut ideea de a edita o carte, sub formă de cartoline, în care sînt descrise toate jocurile copilăriei ante-Internet: „Şotron“, „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“, „Baba-oarba“, „Raţele şi vînătorii“, „Flori, filme, fete sau băieţi“, „Ţările“, „Ţurca“, în fine, peste cincizeci de astfel de invitaţii de petrecere a timpului liber „altfel“. Cartea se numeşte

iar jocurile propuse pun în mişcare, pe lîngă muşchi şi oase, cunoştinţele de cultură generală, spiritul de iniţiativă, umorul, generozitatea, toleranţa, respectul în faţa regulilor, rodajul în faţa eşecului, bucuria trăită laolaltă cu cei de lîngă tine. Dar mai pun în mişcare, energizează, diversifică şi dialogul părinţi – copii, altfel osificat de prejudecăţi, tabieturi şi tabuuri înţepenite, programe aglomerate: jocurile oferă timp de petrecut umăr la umăr, aducînd laolaltă nostalgia adulţilor şi bucuria copiilor. 

M-aş bucura ca vechiul strigăt de adunat gaşca de cartier, „Ieşi pe-afară?“, să se audă din nou în curţile şcolilor, în faţa blocurilor sau în parcuri. Să văd trotuarele animate de salturi printre pătrate sau cercuri, de „stoluri“ de ulii şi porumbei, de „bande“ periculoase de hoţi şi de „unităţi“ de vardişti, de elastice care se răzvrătesc pe gleznele celor mici. Cu cartea în mînă aş organiza concursuri şcolare, competiţii naţionale, întreceri de cartier. Aş ruga Ministerul Educaţiei ca, înaintea tabletelor, să achiziţioneze pentru copiii noştri niscaiva timp liber, petrecut în mijlocul prietenilor, al dascălilor, al părinţilor, căutînd în memorie nume de capitale sau de ţări exotice, rase de animale sau specii de plante, inventatori excentrici sau scriitori nemuritori. Aş găsi, în sfîrşit, o utilitate aşa-numitelor reţele de socializare numai ca să le transmit clienţilor lor că „viaţa e în altă parte“, nu în lumina ecranelor de calculator. 

Vă propun, deci, să vă adunaţi, din nou, „în faţa blocului“. Şi dacă a existat un timp în care şotronul făcea să dispară din amintiri faţadele gri ale caselor, lipsa apei calde sau a gazelor, atunci cu siguranţă va putea face să dispară şi o lume atît de mică şi de artificială, cuprinsă doar într-o diagonală de cinci centimetri.

Maria Iordănescu este psiholog. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
O mamă a dezvăluit cinci lucruri pe care le interzice copiilor săi după ce a lucrat la o unitate de terapie intensivă pediatrică
Mamă a patru copii, femeia a împărtășit lista celor cinci lucruri care nu trebuie făcute de copii, după ce a lucrat într-o unitate de terapie intensivă pediatrică (ICT).
image
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Există mai multe explicații pentru care mall-urile limitează ferestrele.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î