Din nou, în faţa blocului

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Imaginea cu adolescenţi sau copii din ce în ce mai izolaţi şi mai confiscaţi de ecranul telefoanelor mobile sau al tabletelor pare a se multiplica la nesfîrşit, pretutindeni: în metrou, în magazine, în parcuri, la petrecerile care le sînt destinate, în staţiile de tramvai sau la colţul străzii. Vîrsta celor care primesc gadget-uri strident colorate şi extrem de zgomotoase se face tot mai mică. De la vîrste fragede se consumă cu nesaţ saluturi pe reţelele de socializare, alerte de la jocurile halucinogene, videoclipuri virale, detalii sordide din viaţa mondenă etc. S-ar zice că toţi se hrănesc cu

, că respiră prin

, că aud prin căştile din urechi şi că dorm pe tastatură. În mod straniu, deşi au, virtual, posibilitatea să se conecteze la o lume întreagă, lumea copiilor sau a adolescenţilor noştri se face din ce în ce mai mică: se bucură, se îndrăgostesc, se întîlnesc, se minunează, se indignează, se validează sau nu prin cîteva, obosite, emoticoane însoţind mici grupuri de consoane. 

Mă grăbesc, deci, să semnalez, cu speranţă, orice efort, cît de mic, de a-i scoate pe cei mici din vîrtejul de maţe electronice şi de a-i azvîrli în „locuri“ vii, în care sînt stîrnite emoţiile, creativitatea, imaginaţia, interesul pentru fapte, spaţii, întîmplări autentice, nedistorsionate de ferocitatea internauţilor. Doi tineri angajaţi în mediul publicitar, Vlad Tomei şi Mihai Gheorghe, au avut ideea de a edita o carte, sub formă de cartoline, în care sînt descrise toate jocurile copilăriei ante-Internet: „Şotron“, „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“, „Baba-oarba“, „Raţele şi vînătorii“, „Flori, filme, fete sau băieţi“, „Ţările“, „Ţurca“, în fine, peste cincizeci de astfel de invitaţii de petrecere a timpului liber „altfel“. Cartea se numeşte

iar jocurile propuse pun în mişcare, pe lîngă muşchi şi oase, cunoştinţele de cultură generală, spiritul de iniţiativă, umorul, generozitatea, toleranţa, respectul în faţa regulilor, rodajul în faţa eşecului, bucuria trăită laolaltă cu cei de lîngă tine. Dar mai pun în mişcare, energizează, diversifică şi dialogul părinţi – copii, altfel osificat de prejudecăţi, tabieturi şi tabuuri înţepenite, programe aglomerate: jocurile oferă timp de petrecut umăr la umăr, aducînd laolaltă nostalgia adulţilor şi bucuria copiilor. 

M-aş bucura ca vechiul strigăt de adunat gaşca de cartier, „Ieşi pe-afară?“, să se audă din nou în curţile şcolilor, în faţa blocurilor sau în parcuri. Să văd trotuarele animate de salturi printre pătrate sau cercuri, de „stoluri“ de ulii şi porumbei, de „bande“ periculoase de hoţi şi de „unităţi“ de vardişti, de elastice care se răzvrătesc pe gleznele celor mici. Cu cartea în mînă aş organiza concursuri şcolare, competiţii naţionale, întreceri de cartier. Aş ruga Ministerul Educaţiei ca, înaintea tabletelor, să achiziţioneze pentru copiii noştri niscaiva timp liber, petrecut în mijlocul prietenilor, al dascălilor, al părinţilor, căutînd în memorie nume de capitale sau de ţări exotice, rase de animale sau specii de plante, inventatori excentrici sau scriitori nemuritori. Aş găsi, în sfîrşit, o utilitate aşa-numitelor reţele de socializare numai ca să le transmit clienţilor lor că „viaţa e în altă parte“, nu în lumina ecranelor de calculator. 

Vă propun, deci, să vă adunaţi, din nou, „în faţa blocului“. Şi dacă a existat un timp în care şotronul făcea să dispară din amintiri faţadele gri ale caselor, lipsa apei calde sau a gazelor, atunci cu siguranţă va putea face să dispară şi o lume atît de mică şi de artificială, cuprinsă doar într-o diagonală de cinci centimetri.

Maria Iordănescu este psiholog. 

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.