Democraţia grătarului

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Oameni pe stradă jpeg

Nu există. Dincolo de toate campaniile feministe pentru diverse cauze, democrația grătarului rămîne o utopie, un fum în vînt.

Bănuiesc că nu există nici o casă respectabilă cu o fărîmă de curte fără locul ăla special pentru grătar. Poți să ai o curte cît un timbru, spațiul de afară poate fi oricît de mic, poți să riști chiar să sari din casă direct în grătar, dar nu se face să nu ai așa ceva. Pe lîngă bormașină, sigur că e un must al oricărei gospodării care se respectă. Chit că stai la bloc și ai mașină, tot vei avea pe acolo un grătărel mic de luat la picnic pe marginea drumului.

În România se grătărește peste tot. În curți, în poienițe, la serbări cîmpenești și la zilele orașului, la festivaluri de muzică, în excursiile cu amicii la munte, la cimitir, pe balcon și pe trotuar.

Știu în București cîteva locuri unde se face negreșit grătar pe trotuar în week-end-uri. M-a amuzat întotdeauna lejeritatea cu care unii se revarsă din casă în stradă. Strada devine cumva o prelungire a sufrageriei, se creează acolo un flux miraculos între privat și public pe care am încercat să-l văd pe oriunde am putut să ajung în lumea asta. Am văzut așadar că, cu mici variații stilistice și de oportunitate, să-i zicem, revărsarea casei în stradă funcționează și în micile orășele italienești, dar și pe străduțele medievale spaniole sau franțuzești. La Copenhaga, unul din centrele masive de hipstereală, unde băutura e al naibii de scumpă, am putut să stau umăr la umăr cu zeci de oameni cere ieșiseră să se bucure de o seară caldă de vară pe unul din podurile care traversează canalele orașului. Tineri și bătrîni ieșiseră afară care cu cîte o sticlă de vin și cu pahare, care cu ceva de mîncare și se veseleau acolo, în buricul orașului, într-o totală lipsă de inhibiție. Minunat mi s-a părut cînd am văzut și un grup care robotea în jurul unui mic grătărel. Pe pod, da, printre pietoni aiurea și mașini. Pe grătar sfîrîiau niște cîrnați (danezi, presupun), iar de ei avea grijă un băiat.

Căci de grătar va avea grijă întotdeauna partea masculină, fir-ar să fie. Mi s-a întîmplat de atîtea ori să fiu alungată ca o muscă sîcîitoare din preajma acestei îndeletniciri, că, nu vă ascund, nutresc o profundă antipatie și invidie la adresa masculilor care acaparează grătarele. Ce, eu n-aș fi în stare să învîrt un mic? Să întorc o fleică? O ceafă, un cîrnat din ăla lung făcut rotocol și fixat cu o țepusă de lemn? Hmm? N-aș fi?

Se pare că nu. Pentru că treaba cu grătarul e mult mai profundă și poartă cu ea un soi de misticism ancestral. Nu vă spun ceva nou, normal că nu-mi fac iluzia că oi fi eu aia care a descoperit instinctele activate de vînător-culegător care animă brusc orice parte bărbătească în preajma unui foc deschis. Femeie să fii, ia încearcă să te bagi puțin în cercul închis din jurul cărbunilor încinși. Ia îndrăznește să sugerezi cu o voce mică, strecurată prin gardul verde și bine împletit al sticlelor de bere din mîinile care păzesc grătarul, că jarul ar fi acum numai bun de pus ceva pe el. O să primești cel mult niște priviri condescendente și invitația de a pregăti, după ce se termină arderea cărnurilor, ceva legume sau ce mai mănîncă fetele pe lîngă. Atît ai voie să faci, femeie, rondele de dovlecei copți după ce se termină fericirea mustindă a micilor. Și să zici mersi că te-au lăsat să te joci cu focul. Și că dovleceii ăia ai tăi au luat gust de mici. Nu că ar fi ceva rău, micul e divin, o recunoaștem cu toții, iar ceva din divinitatea asta parfumată s-a transferat și pe umila legumă pe care ai avut voie, în fine, s-o grătărești.

Am trecut acum ceva timp pe lîngă amicii care frig cărnuri pe trotuarele Bucureștiului. Jur că am vrut să le cer un mic, dar m-a inhibat privirea aspră a unuia dintre grataragii, care a presupus (greșit) că mă deranjează activitatea lor prea în public. Iertăciune celor deranjați, dar prefer un grătar unei bormașini, să zicem. Data viitoare o să le cer. Sînt sigură că o să primesc. Pînă atunci rămîn cu frustrarea că n-avem drepturi egale în fața unui grătar. Protestez! 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.