De ce nu, încă, religiei în şcoli

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Aproape 90% din părinţi au semnat cererea de înscriere a copiilor lor la cursurile de religie. Susţinătorii introducerii acestei materii în programa şcolară, preoţi, părinţi, capi ai Bisericii, au clamat, pe paginile ziarelor şi pe ecranele televiziunilor: victorie! – credinţa în cele sfinte a învins! – sufletul de român ortodox nu s-a dat bătut! etc. Toate acestea, cred, nu pot avea decît următoarele concluzii: 1) tema predării religiei în şcoli a fost livrată pe piaţa dezbaterii publice nu ca temă a educaţiei contemporane, ci ca sămînţă de scandal pe terenul de luptă dintre asociaţiile „umanist seculare“ şi Biserică; 2) demersurile jurnalistice nu au reuşit să acopere toate aspectele practice ale acestei probleme, mărginindu-se doar la a consemna argumentele pioase ale Bisericii şi pe cele războinice ale ateilor; 3) mişcările de marketing ale preoţilor şi ale opozanţilor lor, care au racolat de o parte şi de alta a baricadei VIP-uri autohtone cu vocea mieroasă sau, dimpotrivă, grav-raţională, au transformat totul într-un concurs de wrestling. Aş mai adăuga că din aşa-zisele dezbateri a lipsit aproape cu desăvîrşire zona neutră, adică pedagogii, specialiştii în ştiinţele educaţiei, al căror punct de vedere preţios ar fi adus în discuţie, poate, cele mai importante întrebări: de ce religie în şcoli, care este beneficiul pentru copii, ce spun studiile despre efectele predării acestei materii în şcolile din România şi din alte ţări etc.

Revenind la prezent, la prezentul în care 90% din copiii ţării vor studia religia, rămîn întrebări importante fără răspuns. Iată, deci, de ce cred că religia nu trebuie, încă, predată în şcoli:

Pentru că nu există cadre preoţeşti pregătite să asume aceste ore. Şi cînd spun pregătite, mă refer la o specializare solidă în educaţia copiilor, la cursuri intensive de psihologie a copiilor pe diverse trepte de şcolarizare, dar şi la o înţelegere a religiei în termenii vremii de azi. Nici un conducător al Bisericii nu a reuşit pînă acum să ofere informaţii clare despre felul în care un preot devine profesor cu har pedagogic, şi nu numai cu cel dumnezeiesc. Mai mult decît atît, profesorii de religie afişează o siguranţă de sine, o certitudine că nu mai au nimic de învăţat care fac imposibil orice dialog pe această temă.

Pentru că nu există manuale de religie nici măcar decente: e plină presa de pagini de manual în care discursul teologic este mai curînd potrivit pentru populaţia pauperă din Burkina Faso decît pentru nişte copii care au de dus pe umeri, alături de părinţii lor, grave dezordini ale societăţii moderne.

Pentru că mesajele teologice transmise la orele cu pricina destinate celor mici „manipulează“ mai curînd emoţii primare, de tipul frica de Dumnezeu, teama de a nu fi izolat de comunitatea în care trăiesc, neîncrederea în cei cu alte convingeri religioase, şi nu atribute complexe, intelectuale, de tipul: curiozitate, interes, interogaţie, studiu individual, reflecţie.

Scopurile didactice aşa cum sînt ele descrise în programa de religie, sînt rudimentare: profesorii teologi vorbesc la tot pasul numai despre învăţătura lui Hristos care trebuie transmisă elevilor. Dar învăţătura lui Hristos a născut şi şcoli de pictură şi de filozofie, a născut universităţi şi prilejuri pentru studenţi de a cerceta şi reflecta la sensul vieţii nu numai cu instrumente religioase, ci şi ştiinţifice, a născut capodopere arhitecturale şi pagini de literatură excepţionale. Nimic despre toate acestea în manualele care îşi propun să îi formeze pe şcolari.

Aceste probleme rămîn acute, chiar şi după „victoria zdrobitoare“ în „referendumul“ religios. Iar pînă cînd nu vor căpăta un răspuns raţional, pragmatic şi înţelept, problema religiei în şcoli va rămîne deschisă.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești