Cum iubeşti cînd urăşti

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Invizibilii jpeg

Unde se termină compasiunea și unde începe naivitatea? Unde se termină înțelegerea și unde începe ura? Cît poți justifica din ceva ce pare de nejustificat?

Poți să fii medic și să te alegi cu un dispreț profund pentru unii dintre pacienții tăi care îți vin la consultație nespălați? Poți tu după aia să-i bagi pe toți oamenii ăștia într-o categorie mare a nesimțiților și să tai după același pat al lui Procust oricare alt caz asemănător? Poți de asemenea să fii medic și să-ți vină să-ți smulgi părul din cap văzînd cum unul sau altul din pacienții tăi s-au tratat singuri cu cine știe de pastile ale vecinului sau cu ierburi dubioase? Iar acum vin la tine să-i repari, cu ficatul făcut praștie? Poți tu după aia să spui că ai de-a face cu o masă de imbecili proști ca noaptea? Ai văzut zeci de mamăi și tatăi din ăștia, ba chiar oameni mai tineri care vin speriați la tine cu vestele lor de lînă împletită mirosind a fum. Ai observat cum oamenii ăștia miros mai tot timpul a fum?

Poți oare să fii profesor și să-ți vină să-ți iei cîmpii lîngă un copil care pur și simplu se comportă ca un sălbatic acum cules din mijlocul unei haite de cîini? Unul care bate, zgîrie, țipă, fură, chiulește, strică? Un tîmpit de copil care nu pricepe nici cele mai elementare enunțuri? Ai tu timp de fiecare dată- și ai vazut zeci, dacă nu sute de cazuri în cariera ta de simplu profesor – ai tu timp să vezi ce-o fi în familia lui? Adicătelea, taică-su bea, maică-sa se chinuie cu încă patru frați mai mici și stau cu toții într-o garsonieră de 10 metri pătrați. Te mai impresionează situația asta, sau îți vine pur și simplu să dai cu el de pămînt, să-ți iei nenorocitul ăla de catalog și să pleci unde vezi cu ochii?

Poți oare să te enervezi maxim în metrou din cauza unor creaturi care deranjează pe toată lumea? Poți oare să-ți spui că nu te mai interesează ce start nenorocit în viață au avut băieții ăștia în trening care nu vorbesc, ci gîjîie un soi de limbă română? Că nu vrei să vezi, să auzi, să miroși așa ceva?

Poți tu să fii un pensionar oarecare, hrănit de la alegeri la alegeri cu cîțiva lei în plus la pensia aia, lovit în cap de dimineața pînă seara la televiziunile la care te uiți, singurele care spun adevărul, singurele cărora le pasă de tine? Și poți, din buzunarul ăsta sărac de viață în care te miști ca un hamster pe roată să urăști din rărunchi restul de lume altfel îmbrăcată, o lume pe care pur și simplu n-o înțelegi, niște tineri fără noimă? Poți oare, văzînd, știind, fiind convins de adevărul tău, să-ți dorești dispariția fizică în chinuri a unor asemenea personaje cu Facebook-ul și cu multinaționalele lor hrăpărețe cu tot? Ești tu mai ticălos că nu știi, și nu poți ieși din realitatea ta, sau e mai ticălos ălalalt care s-ar putea uita la tine și apoi la el de la o oarecare distanță, dar alege să nu?

Ce faci tu dacă toată viața ai mîncat bătaie cruntă de la bărbată-tu cu o seninătate animalică, dacă n-ai știut să ieși din mocirlă și nici măcar nu te-ai gîndit că se poate, ce faci cînd realitatea celuilalt e pur și simplu imposibil de priceput? Ți-ai suflat toată viața mucii pe stradă astupînd o nară și apoi pe cealaltă, te-ai șters pe fustă, și ți-ai iubit toți copiii așa cum ai știut, ca pe ochii din cap, i-ai învățat ce înseamnă strada și supraviețuirea așa cum ai apucat și tu de la maică-ta și taică-tu ăla tatuat pe antebraț cu o Mioara din gară. Ce faci cînd ți se zice constant că tipii ceilalți înalți, tunși nu știu cum, pe care îi cheamă ciudat, străinii, vor ca tu să dispari, sau să ți se taie ajutoarele sau că vor să fure doar ei totul din țara asta în care trăim și să dispară cu furăciune cu tot?

Ce faci dacă tragi de bani de la o lună la alta, dacă între vecinul tău de palier și tine e o distanță ca de la un regn la altul, ăla are de toate, iar tu te zbați, muncești la fel ca oricare altul, dar viața asta continuă să-ți dea doar ție picioare în spate cu obstinație, cu osîrdie, cu obidă? Ăla cu ce e mai bun ca tine? Trebuie c-a făcut el ceva, trebuie că e o conspirație undeva. Dacă nu pe pămînt, atunci la Dumnezeu. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.