Cum imiți competența?

Stela GIURGEANU
27 aprilie 2020
Cum imiți competența? jpeg

În 1972, Adriano Celentano lansa un hit bizar – „Prisencolinensinainciusol“ –, o melodie cu cuvinte inventate și neinteligibile, care doar aduceau a limbă engleză, artistul declarînd că a vrut să exploreze barierele de comunicare: „Am vrut să scriu o melodie în care cuvintele să nu însemne nimic”. Extrapolînd ideea lui Celentano, m-am gîndit, în tăvălugul prezentului nostru abracadabrant, cum, pentru unii, competența este precum o limbă străină pe care, deși nu o cunosc, o imită, după ureche, aidoma artistului italian.

Bunăoară, la sfîrșitul săptămînii trecute, în urma controverselor născute de proiectul „Vacanța mare”, medicul Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acesta nu a avut obiecții, totuși medicul a trimis ulterior o scrisoare deschisă către Antena 3, în care afirmă că acel proiect a fost interpretat eronat și tendențios, menționînd că e vorba despre „un document de lucru elaborat la începutul pandemiei”. O pandemie pe care o lua în derîdere la sfîrșitul lunii ianuarie, deși epidemia începuse să se extindă dincolo de granițele Chinei, iar OMS convocase deja Comitetul de Urgență.

Brusc, i s-a dedicat, trup și suflet – declarînd într-o conferință de presă că „Nimeni nu e savant la el acasă, în pandemie nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile”. Susținut mai apoi și de primarul Capitalei, Gabriela Firea, a demarat proiectul testării bucureștenilor.

Proiectul a fost anunțat inițial, într-un mod eronat, de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, potrivit căruia întreaga populație a Capitalei urma să fie testată. Într-un soi de conferință de presă (un moment de colecție în care primarul Gabriela Firea juca rolul reporterului care dirija discuția), managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a precizat că e vorba, de fapt, de zece mii de persoane, selectate în cadrul unui studiu științific, care aveau să fie anunțate, ori de către președinții asociațiilor de bloc, ori de către polițistul de proximitate – oamenii urmînd să fie scoși în fața blocului  pentru a fi testați.

Proiectul fusese susținut inițial atît de ministrul Sănătății, Victor Costache, cît și de Nelu Tătaru, pe atunci secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Însă, după anunțarea proiectului, Costache a demisionat, iar Nelu Tătaru i-a luat locul. Deși inițial susținuse proiectul, Nelu Tătaru s-a răzgîndit la puțin timp după aceea. De asemenea, din proiect s-a retras și Institutul Național de Statistică, ce trebuia să realizeze eșantionul persoanelor care urmau să fie testate – motivînd că nu au instrumentele necesare pentru a furniza datele respective.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor, negînd pînă în pînzele albe că proiectul era din start unul făcut pe genunchi, care nu s-a susținut, primarul Capitalei s-a încăpățînat, din vorbe, să meargă mai departe, anunțînd pe 2 aprilie că testarea celor 10.500 de bucureșteni va avea loc „în curînd”. Testarea nu a avut loc nici pînă azi.

Bineînțeles, nu este singurul caz din România (din ultima perioadă) și nici nu sînt singurele personaje care au vrut să pară competente. Care au vrut să dea impresia că se pricep cu adevărat la ceea ce fac. Nici nu sînt singurele exemple de dat cu stîngu’ în dreptu’. Cu toate astea, criza prin care trecem aruncă parcă o lumină mai clară asupra incompetenței din jurul nostru. Oameni, în posturi-cheie, care mimează calități pe care nu le au. Oameni cărora nu le pasă de alți oameni, dar se erijează, fără jenă, în protectori.

Dacă. în melodia lui Celentano, cuvintele inventate ca să sune bine sînt amuzante, acțiunile celor care doar imită planuri de salvare n-au nimic ilar. Lasă în urmă doar lehamite.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.