Cum imiți competența?

Stela GIURGEANU
27 aprilie 2020
Cum imiți competența? jpeg

În 1972, Adriano Celentano lansa un hit bizar – „Prisencolinensinainciusol“ –, o melodie cu cuvinte inventate și neinteligibile, care doar aduceau a limbă engleză, artistul declarînd că a vrut să exploreze barierele de comunicare: „Am vrut să scriu o melodie în care cuvintele să nu însemne nimic”. Extrapolînd ideea lui Celentano, m-am gîndit, în tăvălugul prezentului nostru abracadabrant, cum, pentru unii, competența este precum o limbă străină pe care, deși nu o cunosc, o imită, după ureche, aidoma artistului italian.

Bunăoară, la sfîrșitul săptămînii trecute, în urma controverselor născute de proiectul „Vacanța mare”, medicul Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acesta nu a avut obiecții, totuși medicul a trimis ulterior o scrisoare deschisă către Antena 3, în care afirmă că acel proiect a fost interpretat eronat și tendențios, menționînd că e vorba despre „un document de lucru elaborat la începutul pandemiei”. O pandemie pe care o lua în derîdere la sfîrșitul lunii ianuarie, deși epidemia începuse să se extindă dincolo de granițele Chinei, iar OMS convocase deja Comitetul de Urgență.

Brusc, i s-a dedicat, trup și suflet – declarînd într-o conferință de presă că „Nimeni nu e savant la el acasă, în pandemie nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile”. Susținut mai apoi și de primarul Capitalei, Gabriela Firea, a demarat proiectul testării bucureștenilor.

Proiectul a fost anunțat inițial, într-un mod eronat, de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, potrivit căruia întreaga populație a Capitalei urma să fie testată. Într-un soi de conferință de presă (un moment de colecție în care primarul Gabriela Firea juca rolul reporterului care dirija discuția), managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a precizat că e vorba, de fapt, de zece mii de persoane, selectate în cadrul unui studiu științific, care aveau să fie anunțate, ori de către președinții asociațiilor de bloc, ori de către polițistul de proximitate – oamenii urmînd să fie scoși în fața blocului  pentru a fi testați.

Proiectul fusese susținut inițial atît de ministrul Sănătății, Victor Costache, cît și de Nelu Tătaru, pe atunci secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Însă, după anunțarea proiectului, Costache a demisionat, iar Nelu Tătaru i-a luat locul. Deși inițial susținuse proiectul, Nelu Tătaru s-a răzgîndit la puțin timp după aceea. De asemenea, din proiect s-a retras și Institutul Național de Statistică, ce trebuia să realizeze eșantionul persoanelor care urmau să fie testate – motivînd că nu au instrumentele necesare pentru a furniza datele respective.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor, negînd pînă în pînzele albe că proiectul era din start unul făcut pe genunchi, care nu s-a susținut, primarul Capitalei s-a încăpățînat, din vorbe, să meargă mai departe, anunțînd pe 2 aprilie că testarea celor 10.500 de bucureșteni va avea loc „în curînd”. Testarea nu a avut loc nici pînă azi.

Bineînțeles, nu este singurul caz din România (din ultima perioadă) și nici nu sînt singurele personaje care au vrut să pară competente. Care au vrut să dea impresia că se pricep cu adevărat la ceea ce fac. Nici nu sînt singurele exemple de dat cu stîngu’ în dreptu’. Cu toate astea, criza prin care trecem aruncă parcă o lumină mai clară asupra incompetenței din jurul nostru. Oameni, în posturi-cheie, care mimează calități pe care nu le au. Oameni cărora nu le pasă de alți oameni, dar se erijează, fără jenă, în protectori.

Dacă. în melodia lui Celentano, cuvintele inventate ca să sune bine sînt amuzante, acțiunile celor care doar imită planuri de salvare n-au nimic ilar. Lasă în urmă doar lehamite.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.