Creveţi cu frunze de ceai
Decorticaţi două livre de creveţi frumoşi din specia shuijing („cristal de stîncă“). Bateţi cinci albuşuri de ou, amestecaţi-le cu o mînă de frunze de ceai yuqian („de dinaintea ploii“), cu puţin vin galben de orez şi sare, după gust. Cufundaţi creveţii în compoziţie şi prăjiţi-i apoi în ulei încins. Cînd s-au rumenit, scurgeţi-i bine de grăsime şi mîncaţi-i fierbinţi.
Creveţii „cristal de stîncă“ sînt o specie cu carnea deosebit de transparentă, aproape sticloasă. Iar „de dinaintea ploii“ e un grad de calitate care se referă la perioada de recoltare a frunzelor de ceai, spre sfîrşitul lunii aprilie, după sărbătoarea chineză Qingming, cu puţin timp înaintea sezonului ploios.
O reţetă concisă, dar amplă, care cuprinde – prin numai două ingrediente – regnuri, ritualuri, anotimpuri şi elemente. Transparenţele mineral-acvatice invocate de reţetă, puritatea cristalului şi iminenţa fertilă a ploii sînt în deplină armonie cu sărbătoarea de primăvară Qingming – în traducere, „clar şi luminos“.