Creieri afumaţi
Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Curăţaţi de pieliţe şi de cheaguri de sînge patru creieri; puneţi-i într-o oală cu ceapă şi ghimbir tocate, cu vin galben de orez şi sos de soia; lăsaţi-i să fiarbă înfundat. Puneţi-i apoi la afumat, în modul obişnuit, folosind două uncii de zahăr brun, una de ierburi aromatice şi puţin fenicul. Cînd sînt gata, tăiaţi creierii în cubuleţe şi stropiţi-i cu soia şi cu ulei de susan.
Năo, semnul chinezesc pentru „creier“, e alcătuit din radicalii ròu (carne) şi xi-ong (trist, rău, crud, nefast). Să fie creierul o posibilă sursă a răului sau doar „carne melancolică“, sortită să reflecteze? Oricum ar fi, nimic nu-l împiedică să fie comestibil.