Copiii care „strică“ reţeta educaţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Am văzut recent, pe Digi24, un film produs de BBC despre așa nu­mitele extreme brat camps, tabere americane de disciplinare a copiilor și adolescenților. Despre ce este vorba: în peste 1000 de astfel de școli de corecție, întinse pe întreg teritoriul Statelor Unite, sînt aduși copii și tineri cu vîrste între 5 și 16-17 ani. Aceștia au diferite probleme de comportament: de la cele minore (nu își fac patul sau ordine în cameră, înjură ori se iau la harță cu prietenii de joacă) pînă la cele mai grave, de tipul abandonului școlar sau al consumului de droguri etc. Atenție, nu este vorba despre fapte penale: toți acești copii sînt aduși aici de propriii părinți, şi nu în urma unei decizii judecătorești. În general, programul de disciplinare este unul milităresc: exerciții fizice pînă la epuizare, condiționarea hranei, a îmbrăcămintei decente sau a odihnei de un comportament obedient, program extenuant de păstrare a curățeniei etc. Programul acesta de disciplinare costă destul de mult: un părinte afirmă că pentru un an întreg a plătit 36.000 de dolari. Iar realizatorii documentarului vorbesc despre o afacere, la nivel național, de peste două miliarde de dolari. Filmul conține multe imagini stupefiante: într-o tabără, spre exemplu, copiii (și vorbim despre unii de 5-6 ani) aveau uniforme portocalii, identice cu cele ale deținuților de la Guantanamo și ale celor hăcuiți de ISIS; într-o altă tabără, un „comandant“ povestea zîmbind că îi alintă pe copii spunîndu-le „Al-Kidda“ și că, deși nu sînt delincvenți, vor fi tratați ca atare în tabără; un adolescent este trezit de mama lui care, în fața cameramanilor, îl anunță că trebuie să plece de acasă la școala de corecție. Tot în fața camerei de luat vederi, niște namile îi arată băiatului cătușele și îl întreabă dacă e nevoie să le folosească. (Am uitat să precizez că, la nevoie, părinții pot apela la firme “de transport“ ai căror angajați pot folosi forța, cătușele și puțina minte pe care o au în dotare pentru a-i duce pe copii în tabăra de cumințire.) Ajunși la un hotel, unde trebuie să poposească peste noapte, namilele îl anunță pe băiat că trebuie să doarmă legat cu cătușele de un scaun. Vina acestui băiat? Abandonul școlar (din cauza hărțuielilor colegilor) și dependența de tabletă. Documentarul este tulburător.

● În primul rînd, cît de legală este această „afacere“? Sigur, atît șefii de campusuri, cît și firmele de transport au tone de hîrtii semnate de părinți, în care aceștia își dau acordul asupra a tot ce urmează să se întîmple cu fiii și fiicele lor. Dar nu există nici un organism federal sau național care să verifice și să supravegheze „procedurile“ acestei afaceri. Cum se face, totuși, că agențiile de protecție a copiilor, breslele de psihologi, psihiatri, pedagogi, organizațiile de apărare a drepturilor copiilor, toate acestea nu au nici un cuvînt de spus, nici o privire de aruncat în ograda acestor școli de corecție, dar mai ales în ograda adulților care apelează la ele?

● Mă întreb, cinic vorbind: într-o țară în care poți fi decăzut din drepturile părintești dacă fiul de sub 12 ani stă prea mult singur în casă sau dacă îl zgîlțîi un pic de umeri, cum e posibil să ți le păstrezi cînd privești, impasibil, cum același copil este luat cu cătușe de niște neica-nimeni și dus în tabere epuizante?

● După cum spuneam, în film sînt prezentate scene sfîșîietoare, în care copiii sînt despărțiți de familie și casă, în care sînt puși la munci și eforturi absurde. Sînt pur și simplu hăituiți de camera de luat vederi, de reporter, mame, comandanți de tabără, și expuși, astfel, publicului în cele mai delicate, traumatizante momente. Am înțeles chiar că s a realizat un serial de tip reality show, transmis în State și în Europa. Cum e posibil?

● Este evident că nu vorbim despre cazuri singulare: zeci de mii de părinți, poate sute de mii aleg soluția școlilor de corecție pentru copiii lor, repet, nu pentru devieri grave de comportament, ci pentru fapte cvasiobișnuite (una dintre mămici a afirmat destul de nonșalant că l-a adus pe fiul ei acolo pentru că i se părea „cam furios“). Cu alte cuvinte, părinții, seduși de o nouă rețetă „pedagogică“ ce promite să nu dea greș, dar mai ales să le reducă efortul, abdică de la îndatoriri firești, deleagă autoritatea părintească unor străini și aleg forța în locul educației familiale adecvate. De ce? Fiindcă trăiesc într-o țară în care educația este hipertrofiată de mii de rețete de educație, de sute de mii de guru în ale parenting-ului, găsiți la orice colț de stradă, sau de perfide anunțuri publicitare. America întreagă pare obsedată de o rețetă a fericirii „în cinci pași“. Dai greș? Nu-i nimic, inventăm altă rețetă, alți pași…

● Și, în sfîrșit, o ultimă întrebare: pe cînd niște extreme brat camps pentru părinți nevolnici? Sau pentru o lume de adulți bezmetici? 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.