Conspirația bețivanilor

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Invizibilii jpeg

Nu știu cum se face că, în week-end-ul care abia trecu, o înlănțuire de coincidențe, fapte și o bizară propensiune mentală izvorîtă din alienarea noastră comună din aceasta perioadă mă făcu să văd, citesc și să mă gîndesc la diversele forme și semnificații ale beției. Beție din aia cu alcool, nu de cuvinte, așa cum arată fraza mea, cea de mai sus.

Toată chestiunea a început cu Fiesta lui Hemingway pe care am redescoperit-o și apoi am așezat-o inconștient lîngă Craii lui Mateiu Caragiale. Am zis că o răsfoiesc din nou, după mulți-mulți ani, dar a rămas așa, în suspensie, pînă puțin mai tîrziu. Am recitit în cele din urma prima parte a Fiestei, capitolul parizian, în care grupul de expați americani își pierde timpul și mințile din crîșmă-n crîșmă în stilul despuiat de adjective și eliptic al lui Hemingway de care mi se făcuse cumva dor. O pregătire pentru dezmățul spaniol care va să vină. Se bea whisky, vin, rachiu de vin, pernod, șampanie, bere, absint, lichior, coniac și cîte altele. Te doare ficatul de la primele douăzeci de pagini. Iar inima îți e frîntă metodic, telegrafic, pînă la capăt, precum taurului din arenă înjunghiat în piept.

Mi-a atras apoi atenția serendipitatea cu care am așezat Fiesta lîngă Crai. Brusc, amîndouă mi s-au părut în același timp teribil de diferite și incredibil de apropiate. Așa că o luai și pe aceasta la răsfoit încă o dată. Și la Mateiu Caragiale cei patru beau și mănîncă necontenit prin birturile și locantele bucureștene învîrtoșați și ațîțați de teribilul, neobositul Gorică Pirgu. Se mănîncă borșuri grase și se beau țuici într-o revărsare apocaliptică de adjective și alean levantin și de apusuri putrede. Căci Mateiu ne place tuturor, așa e. Cum le meremetisește el pe toate ca aici, de pildă: „În schimb, Pirgu ajungea să se mire el singur cît era de patriot şi nu pot să uit cum, mergînd o dată să-l iau de la o adunare de cioclovine îmbrăcate toate în port naţional, dar fără a vorbi una boabă româneşte, m-am crucit şi eu, ca de altă aia, cînd l-am văzut, dulce păstoraş al Carpaţilor, cu cavalul în brîu, învîrtind o bătută zuralie cu teozoafa Papura Jilava”. În trecăt fie zis, din una în alta m-am apucat să citesc și puțină critică literară și mi-am adus aminte de răceala absolută care mă cuprinde în fața textelor în care autorii vor să se audă mai degrabă pe ei înșiși.

Ca cercul ăsta al destrăbălării artistice să se închidă complet, întîmplarea a făcut ca o prietenă să-mi recomande un film danez căruia i s-a dat drumul prin toamna anului trecut, făcut de Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen în rol principal. Îi spune Another Round și se bea apocaliptic și aici. Pe scurt – patru profesori de liceu testează o teorie potrivit căreia ființa umană s-a născut cu două pahare de vin în minus în sistem. Iar nivelul ar trebui menținut printr-un consum constant de alcool. Evident că totul o ia razna, un om moare, dar rămîne în final o rază suspendată de speranță, iar cîteva scene sînt de un umor teribil. O să vedeți acolo rememorate și celebra sciatică a fostului președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker alături de poticnelile bahice ale lui Boris Elțîn.

Așa că s-a băut atît de mult alcool artistic în îndeletnicirile mele (culte) de sfîrșit de săptămînă, că a trebuit să mă gîndesc la toate tipurile de bețivi și beții pe care le-am întîlnit, la toate crîșmele în care n-am mai călcat și la toate discuțiile aplicate sau razna iscate din toate aceste întîlniri. Bețivul demn, abțiguit scîndură, care nu supără pe nimeni. Trotilatul plîngăcios care pupă umed pe toată lumea. Răvășitul agresiv care are întotdeauna ceva de obiectat. Implacabilul care, oricît și oricîte ar turna pe gît, reușește să fie treaz și să articuleze impecabil, ba chiar să-ți povestească crud cele de nepovestit întîmplate în seara de dinainte. Măscăriciul care pocnește de optimism și spune bancuri răsuflate la toată lumea. În fine, cronicul pe care-l vezi doar două ore treaz pe zi și atuncea parcă nu e el. Un lucru e important – a se consuma cu măsură. Fie ea și literară.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.