Cît m-a costat nimicul?

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Căpşune jpeg

Am fost țintuit în scaun două săptămîni. Am trăit în lumea mea. Cred că am scris ceva mediocru, am înțeles niște cărți „pe limba mea“, știți, uneori nu poți mai mult. Mai mult? Mai bine? Nu, atîta poți. Și o simți. Uneori, pe piață nu există nimic mai bun sau mai frumos. Atîta e recolta. Da, te poți duce la Mega să iei mai frumos, mai bine, dar știi că acolo e o lume falsă. Cu țărani care vor mai mult, mai bine, dar sînt fațada cea mai bună pentru mai mult fake în viața ta. Deci, vezi, de la izolare am ajuns în piață, să ne întoarcem, însă. Izolat în patimi vechi, am descoperit că nu pot mai mult. Cred că despre asta se poate scrie. Despre neputință. Îți ia mintea pe dinainte, vrea să lași lucrurile așa, îți șoptește micul daimon: băi, e bine, dă-o altuia, dă altora gîndul de a te dirija. Scoate-o! Expulzeaz-o! Am scris o carte într-o lună. Mediocră, dar cu oase. Se ține. Și am pus carne pe oase. Or, punînd carne pe oase, mi am dat seama că nu pot mai mult, nu pot mai mult decît să car carne pe oase. Am pus multă, belșug de carne, dar eu m-am confruntat cu nimicul: minima rezistență, mediocritatea, schema, procedura. Nimicul acesta m-a copleșit. În tot timpul ăsta, ca să-mi dau seama că nu pot mai mult decît acest nimic, am băut vin alb în loc de roșu (ceea ce m a enervat cumplit, dar așa am zis eu: să schimb macazul, poate-n felul ăsta schimb ceva, ies din mocirlă), am luat o dihanie de ciolan de porc (am împărțit-o cu cinci-șase, dar tot mi-a rămas și ce mi-a rămas ar fi iar o neputință), nu am mai mîncat ciocolată, după ce băgam pe ascuns în mine ciocolată (tot n-a mers, nici așa, nici așa!). Sînt blocat în nimicuri. Cînd creația nu mai vine din tine ca un bumerang, te costă să te îndestulezi cu nimicuri, mediocritate. Am fost foarte-foarte scump. Ciolanul era 70 de lei, al dracului, la Hanul Berarilor. Vinul alb nu l-am scos sub 20 kilu’. Dar degeaba! M-am smîrcuit în nimicuri și creația mea a fost mediocră. Cînd ești atent la obiceiuri de consum nu mai ești creativ. Nu e de vină vinul sau ciolanul, e de vină, cred, faptul că am luat vin alb cu ciolan, acum îmi dau seamă de confuzia în care am trăit. Sînt mediocru și creația mea e mediocră pentru că alegerile mele nu se armonizau. Băi, cum am putut să spurc ciolanul cu vin alb? Am realizat acum. Gata, trebuie să mă pun iar să rescriu cartea! Să mă ascund mai bine, să beau vinul meu roșu și să iau iar ciolan. Dar de ciolan, realizez, m-am scîrbit. Am mîncat cît pentru un secol. Ce mă fac? Și ciolanul m-a scîrbit de orice mîncare. Nici ciocolată nu mai vreau. Ce pot să mănînc ca să-mi scot creația din mediocritate, din mîlul nimicului? Aveți sugestii? Repede, salvați-mă! Vă dau rețeta mîncării de mărar cu tarhon și pulpă de curcan. Maică-mea mi-o făcea, wow, mi-era greață de rafinamente.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.