Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Cuvîntul „patrimoniu” lasă adesea impresia unui termen ușor desuet, menit să desemneze o moștenire mai greu de întreținut sau de integrat în lumea de azi. Pentru a pune accentul pe importanța patrimoniului în sănătatea culturală și chiar emoțională a unei societăți, dar și pentru a explica acest termen pe înțelesul tuturor – pentru că, în relația cu patrimoniul, publicul are nevoie de informare și de ghidare –, în ultimii doi ani a fost dezvoltat proiectul „Cine ascultă o casă?”. Seria de evenimente organizate de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, face o radiografie actuală a situației clădirilor din mediul urban și rural, încercînd să ofere soluții de integrare a noii arhitecturi în zonele istorice și de patrimoniu cultural, alături de exemple de bune practici în restaurarea și consolidarea clădirilor de patrimoniu. Altfel spus, se încearcă nu doar ascultarea unei case, dar și un răspuns concret la nevoile ei. În acest context, atelierul interactiv de sîmbăta trecută a avut ca temă reutilizarea fondului construit existent în mediul rural și urban, adică înțelegerea construcțiilor existente ca „resurse reutilizabile”. Asta pentru că, după cum a afirmat managerul cultural Irina Leca în deschiderea evenimentului, nu doar ce e clasat drept monument istoric trebuie păstrat, e important și reutilizabil întreg fondul construit, ca parte a abordării sustenabile. 

Pe lîngă valorile estetice ale unei case vechi, mai sînt și cele sentimentale de care trebuie să se țină cont, iar a renova ceva vechi nu este mai ușor decît a reconstrui, a fost de părere arhitectul Köllő Miklós în prima secțiune a discuțiilor, dedicată mediului rural și mic urban. Casa nu trebuie gîndită ca un muzeu, ci poate fi oricînd adaptată nevoilor – de exemplu, într-o bucătărie, cuptorul tradițional și cel cu microunde se pot completa reciproc. E nevoie de oameni pentru a ține o clădire în viață, a completat Marina Batog, specialist în economie urbană. Avem mult patrimoniu industrial abandonat, dar și clădiri publice rămase fără utilizatori, magazine centrale care nu mai sînt sustenabile, o decădere a transportului pe căile ferate. Sînt necesari utilizatori pentru a păstra un spațiu viu, prin urmare principala provocare pentru cei care se ocupă de revitalizarea patrimoniului local este potențarea spațiului, încît să atragă oamenii.

Michaela Türk, director de dezvoltare și implementare proiecte al Fundației Mihai Eminescu Trust, a venit cu cîteva exemple de practici în care au fost combinate trei elemente: restaurare, implicarea comunității în planificare și implementare și viața de după acest proces. În Alma Vii, sat din Sibiu cu nici 500 de oameni, localnicii au fost întrebați ce își doresc, de ce ar avea nevoie pentru a trăi mai bine în comunitate. Așa s-a ajuns la restaurarea și reconversia funcțională a bisericii fortificate, cu păstrarea semnificației turnurilor. În unele încăperi localnicii își pot vinde produsele, obiectele donate de săteni au fost folosite pentru redecorare, iar pentru că o doamnă voia să coacă plăcinte într-un cuptor tradițional care se păstrase acolo, acesta a fost integrat și recondiționat. În Archita, Mureș, sat în care nu mai exista un cămin cultural, prin „ȘURA” s-au pus bazele unui laborator de implicare civică, cu programe de educație non-formală, ateliere pentru copii, conferințe. 

Foto: A. Docea
Foto: A. Docea

În a doua parte a discuțiilor, axată pe reutilizarea fondului construit existent în mediul urban, arhitectul Liviu Ianăși, conf. dr. la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, a subliniat, legat de viitorul orașelor, că acestea vor trebui să evolueze mai alert, să se adapteze provocărilor, să fie mai atente la resurse, iar acest lucru poate avea consecințe pentru patrimoniu, pentru gestionarea moștenirii. Valoarea patrimoniului n-ar mai trebui să fie gîndită strict la nivel cultural sau economic – altfel spus, ar trebui să trecem dincolo de depozite devenite berării sau de centrale energotermice devenite muzee și să ne gîndim și la folosințe casnice, la nevoile de locuire. Patrimoniul este și o resursă socială, de continuitate, de mediu, iar șansa o reprezintă educația și multiplicarea actorilor urbani, dincolo de primării și de investitori, așa încît orașele să poată să inoveze. În acest context, merită menționată existența Festivalului Școlilor de Arhitectură din România, FAST, dezvoltat de Ordinul Arhitecților, care, între 1 și 5 noiembrie, are o primă serie de întîlniri la Timișoara. Coordonatorul proiectului, arhitectul Amalia Enache, a vorbit despre felul în care, prin programele educaționale ale OAR, pînă acum, în ultimii zece ani, 33.000 de elevi au beneficiat de cursuri de urbanism, legislație, sustenabilitate și au învățat cum să devină cetățeni mai buni, implicați în viața orașului.

Arhitectul Alexandra Stoica, director adjunct restaurare la Institutul Național al Patrimoniului, a atins problema reutilizării clădirilor existente ca măsură de reducere a impactului schimbărilor climatice. Utile, în acest demers, sînt maparea spațiilor nefolosite, o metodologie de intervenție non-invazivă pentru eficientizarea energetică a clădirilor cu valoare istorică și culturală, dar și existența unui centru de mentenanță, pentru că restaurarea ar trebui să fie ultima soluție. În conversia patrimoniului sînt implicate trei forțe: arhitectul, investitorul și proprietarul, iar situația cea mai dificilă este cînd se ajunge la demolarea preventivă, a fost de părere arhitectul Adrian Crăciunescu, conf. dr. UAUIM, care a dat și cîteva exemple în care clădirile fie au fost demolate și s-a construit altceva, fie s-a încercat păstrarea specificului lor, cu un rezultat arătînd ca un fals grosolan. De regulă, e o problemă de fonduri, se fac renovări brutale cu bani puțini, iar lumea nu prea stă să mai judece anularea trecutului. În plus, de multe ori, avizele necesare construirii se obțin mai repede decît cele pentru restaurare. În final, arhitectul urbanist Claudia Pamfil, membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Municipiului București, vorbind despre atitudinea manifestată prin documentații de urbanism și rolul administrației, a subliniat un aspect important: costurile sînt ale prezentului, dar beneficiile sau eventualul impact negativ vizează generațiile viitoare.

Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului. O planificare reușită a orașelor îmbunătățește viața oamenilor, iar conversia fondului construit în mediul urban sau rural nu înseamnă altceva decît o adaptare a lui la necesităţile prezentului, cu păstrarea valorii memorial-istorice. În relația cu patrimoniul se pornește de la oameni – el nu poate trăi dacă nu e activat de comunitate, de interesul public, de legăturile emoționale cu membrii societății.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

birligea cisotti fb fcsb jpg
Când debutează FCSB în preliminariile Ligii Campionilor. Adversarii din turul 1 sunt deja cunoscuți
Echipa lui Charalambous este cap de serie în primele două runde.
1 ceaiuri pentru gastrita ce sa bei zilnic jpg jpeg
5 ceaiuri naturale care te ajută să adormi mai repede. Stimulează producția naturală de melatonină
Te întorci de pe o parte pe alta, cu gândurile alergând și somnul refuzând să vină? Atunci e momentul să descoperi puterea ceaiurilor naturale, adevărate elixire ale somnului liniștit.
zodii, foto shutterstock jpg
Cele două zodii care vor avea parte de noroc divin, începând cu 15 mai. Reușite mari pentru acești nativi
Începând cu 15 mai, astrele se aliniază în favoarea a două zodii care vor simți din plin influența benefică a planetelor Jupiter și Venus. Acești nativi vor simți că parcă tot universul le este aliat – li se deschid drumuri, apar oportunități neașteptate, iar norocul le bate la ușă
umbrela ploaie jpeg
Județele care intră sub Cod galben de ceață. Sunt anunțate ploi în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că luni, 12 mai, vremea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării.
fcsb fb jpg
Strategul Becali a dat lovitura. FCSB, campioană cu fotbaliști de la echipe mici și din propria academie
Roș-albaștrii au câștigat titlul bazându-se pe transferuri fără răsunet.
Legume tocate   pixabay jpg
Cea mai bună legumă pentru creier. Face adevărate minuni
Deja nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial asupra sănătății noastre. Nu numai greutatea corporală ne va fi afectată de produsele care ne ajung în farfurie, ci și modul în care organele noastre interne funcționează.
George Simion FOTO EPA-EFE
„Ce facem din 19 mai încolo cu voi?”. Mesajul lui George Simion pentru cei care îl critică
George Simion a afirmat duminică seara că îl „frământă” și „neliniștește” ideea de a fi președintele celor care se pretind „educaţi, civilizaţi, europeni”, dar dovedesc „exact contrariul”.
6820c08c75902 png
capra jpg