Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Cuvîntul „patrimoniu” lasă adesea impresia unui termen ușor desuet, menit să desemneze o moștenire mai greu de întreținut sau de integrat în lumea de azi. Pentru a pune accentul pe importanța patrimoniului în sănătatea culturală și chiar emoțională a unei societăți, dar și pentru a explica acest termen pe înțelesul tuturor – pentru că, în relația cu patrimoniul, publicul are nevoie de informare și de ghidare –, în ultimii doi ani a fost dezvoltat proiectul „Cine ascultă o casă?”. Seria de evenimente organizate de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, face o radiografie actuală a situației clădirilor din mediul urban și rural, încercînd să ofere soluții de integrare a noii arhitecturi în zonele istorice și de patrimoniu cultural, alături de exemple de bune practici în restaurarea și consolidarea clădirilor de patrimoniu. Altfel spus, se încearcă nu doar ascultarea unei case, dar și un răspuns concret la nevoile ei. În acest context, atelierul interactiv de sîmbăta trecută a avut ca temă reutilizarea fondului construit existent în mediul rural și urban, adică înțelegerea construcțiilor existente ca „resurse reutilizabile”. Asta pentru că, după cum a afirmat managerul cultural Irina Leca în deschiderea evenimentului, nu doar ce e clasat drept monument istoric trebuie păstrat, e important și reutilizabil întreg fondul construit, ca parte a abordării sustenabile. 

Pe lîngă valorile estetice ale unei case vechi, mai sînt și cele sentimentale de care trebuie să se țină cont, iar a renova ceva vechi nu este mai ușor decît a reconstrui, a fost de părere arhitectul Köllő Miklós în prima secțiune a discuțiilor, dedicată mediului rural și mic urban. Casa nu trebuie gîndită ca un muzeu, ci poate fi oricînd adaptată nevoilor – de exemplu, într-o bucătărie, cuptorul tradițional și cel cu microunde se pot completa reciproc. E nevoie de oameni pentru a ține o clădire în viață, a completat Marina Batog, specialist în economie urbană. Avem mult patrimoniu industrial abandonat, dar și clădiri publice rămase fără utilizatori, magazine centrale care nu mai sînt sustenabile, o decădere a transportului pe căile ferate. Sînt necesari utilizatori pentru a păstra un spațiu viu, prin urmare principala provocare pentru cei care se ocupă de revitalizarea patrimoniului local este potențarea spațiului, încît să atragă oamenii.

Michaela Türk, director de dezvoltare și implementare proiecte al Fundației Mihai Eminescu Trust, a venit cu cîteva exemple de practici în care au fost combinate trei elemente: restaurare, implicarea comunității în planificare și implementare și viața de după acest proces. În Alma Vii, sat din Sibiu cu nici 500 de oameni, localnicii au fost întrebați ce își doresc, de ce ar avea nevoie pentru a trăi mai bine în comunitate. Așa s-a ajuns la restaurarea și reconversia funcțională a bisericii fortificate, cu păstrarea semnificației turnurilor. În unele încăperi localnicii își pot vinde produsele, obiectele donate de săteni au fost folosite pentru redecorare, iar pentru că o doamnă voia să coacă plăcinte într-un cuptor tradițional care se păstrase acolo, acesta a fost integrat și recondiționat. În Archita, Mureș, sat în care nu mai exista un cămin cultural, prin „ȘURA” s-au pus bazele unui laborator de implicare civică, cu programe de educație non-formală, ateliere pentru copii, conferințe. 

Foto: A. Docea
Foto: A. Docea

În a doua parte a discuțiilor, axată pe reutilizarea fondului construit existent în mediul urban, arhitectul Liviu Ianăși, conf. dr. la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, a subliniat, legat de viitorul orașelor, că acestea vor trebui să evolueze mai alert, să se adapteze provocărilor, să fie mai atente la resurse, iar acest lucru poate avea consecințe pentru patrimoniu, pentru gestionarea moștenirii. Valoarea patrimoniului n-ar mai trebui să fie gîndită strict la nivel cultural sau economic – altfel spus, ar trebui să trecem dincolo de depozite devenite berării sau de centrale energotermice devenite muzee și să ne gîndim și la folosințe casnice, la nevoile de locuire. Patrimoniul este și o resursă socială, de continuitate, de mediu, iar șansa o reprezintă educația și multiplicarea actorilor urbani, dincolo de primării și de investitori, așa încît orașele să poată să inoveze. În acest context, merită menționată existența Festivalului Școlilor de Arhitectură din România, FAST, dezvoltat de Ordinul Arhitecților, care, între 1 și 5 noiembrie, are o primă serie de întîlniri la Timișoara. Coordonatorul proiectului, arhitectul Amalia Enache, a vorbit despre felul în care, prin programele educaționale ale OAR, pînă acum, în ultimii zece ani, 33.000 de elevi au beneficiat de cursuri de urbanism, legislație, sustenabilitate și au învățat cum să devină cetățeni mai buni, implicați în viața orașului.

Arhitectul Alexandra Stoica, director adjunct restaurare la Institutul Național al Patrimoniului, a atins problema reutilizării clădirilor existente ca măsură de reducere a impactului schimbărilor climatice. Utile, în acest demers, sînt maparea spațiilor nefolosite, o metodologie de intervenție non-invazivă pentru eficientizarea energetică a clădirilor cu valoare istorică și culturală, dar și existența unui centru de mentenanță, pentru că restaurarea ar trebui să fie ultima soluție. În conversia patrimoniului sînt implicate trei forțe: arhitectul, investitorul și proprietarul, iar situația cea mai dificilă este cînd se ajunge la demolarea preventivă, a fost de părere arhitectul Adrian Crăciunescu, conf. dr. UAUIM, care a dat și cîteva exemple în care clădirile fie au fost demolate și s-a construit altceva, fie s-a încercat păstrarea specificului lor, cu un rezultat arătînd ca un fals grosolan. De regulă, e o problemă de fonduri, se fac renovări brutale cu bani puțini, iar lumea nu prea stă să mai judece anularea trecutului. În plus, de multe ori, avizele necesare construirii se obțin mai repede decît cele pentru restaurare. În final, arhitectul urbanist Claudia Pamfil, membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Municipiului București, vorbind despre atitudinea manifestată prin documentații de urbanism și rolul administrației, a subliniat un aspect important: costurile sînt ale prezentului, dar beneficiile sau eventualul impact negativ vizează generațiile viitoare.

Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului. O planificare reușită a orașelor îmbunătățește viața oamenilor, iar conversia fondului construit în mediul urban sau rural nu înseamnă altceva decît o adaptare a lui la necesităţile prezentului, cu păstrarea valorii memorial-istorice. În relația cu patrimoniul se pornește de la oameni – el nu poate trăi dacă nu e activat de comunitate, de interesul public, de legăturile emoționale cu membrii societății.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.