Cină regală cu zucchini
Pe 19 martie 1976, Tito vizitează, la invitaţia regelui Carl XVI Gustaf, Suedia. Cina frugală – cu somon în sos de fructe, zucchini umpluţi, friptură de căprioară cu sos dulce, salată de conopidă, tartă suedeză cu frişcă şi sucuri de fructe – a fost servită la Palatul Regal din Stockholm.
Iată reţeta pentru zucchini umpluţi: opăriţi, tăiaţi transversal în două şi scobiţi miezul a 12 zucchini mai mici. Rumeniţi într-o tigaie, cu o ceaşcă de ulei, 2 cepe tocate mărunt, 200 gr de ciuperci (doar pălăriile), 300 gr de orez, morcov, ţelină şi păstîrnac tocate, cîte 150 gr din fiecare; stingeţi cu un pahar de apă călduţă şi lăsaţi să fiarbă lent 20 de minute. Cînd compoziţia s-a răcit, adăugaţi 4 ouă bătute, sare şi piper. Amestecaţi totul bine. Umpleţi apoi jumătăţile de zucchini cu această compoziţie, puneţi-le în picioare, într-o tavă unsă cu ulei, şi coaceţi-le un sfert de oră la 200 de grade Celsius. Se mănîncă fierbinţi, cu iaurt rece.
Se povesteşte că Regele Carl XVI Gustaf al Suediei i-a adresat lui Tito salutul militar – „Domnule preşedinte, garda de onoare este pregătită pentru trecerea în revistă!“ – în limba sîrbă. O performanţă de dicţiune remarcabilă, pentru o persoană care suferă de dislexie.