Cei trei R

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Bucurii uitate jpeg

Atunci cînd revista Dilema veche a anunţat introducerea abonamentului online, principala cerinţă a celor interesaţi să îl achite a fost aceea de a fi scutiţi de reclame. Sîntem mulţi, noi, cei din faţa calculatorului, pentru care cele 15 secunde de reclamă reprezintă o eternitate prăvălită între click-ul pe informaţia căutată şi răspunsul oferit de Internet. Odată instalaţi în faţa computerului, ştim bine ce vrem: viteză mare de descărcare, texte scurte, surse diverse şi complete etc.

Dar nerăbdarea noastră nu se manifestă doar în faţa unui desktop. La televizor, spre exemplu, producătorii ne ştiu agitaţia şi ne oferă emisiuni care au ori format de pastilă, ori de bol gata mestecat: programele sînt pline de comentarii, răspunsuri, „chestii amuzante sau şocante“, informaţii de ultimă oră, şi mai puţin de întrebări şi căutări; în talk-show-uri, rezistă doar cei cu replici rapide, cu certitudini imbatabile, cu ştiri de senzaţie; teme enorme sînt dezbătute cu ochii pe ceas, într-o inflaţie de soluţii, dar într-o totală precaritate a documentării serioase, profunde, eficiente. Editurile ştiu cît de grăbiţi sîntem şi fac efortul să trezească interesul cititorilor cu cărţi al căror număr de pagini să nu fie cu mult mai mare decît cel al revistelor. Psihologia, managementul, iubirea, credinţa, pedagogia sînt livrate, peste tot, în cafenele, librării, săli de training-uri, tîrguri şi expoziţii, în citate scurte din autori celebri sau sfaturi la minut. (Pe un site celebru al cadrelor didactice ţi se oferă posibilitatea să îţi construieşti planificarea în doar 15 minute!)

Răbdare, răgaz, reflecţie. Ne-am pierdut, în mare măsură, răbdarea de a căuta. Ne risipim scurtele răgazuri în activităţi bezmetice, de entertainment, care ne umplu viaţa cu poveşti senzaţionale, idei de-a gata, opinii stridente, cauze false. Nu ne îngăduim reflexia, doar reacţia imediată.

Grav e că nici şcoala nu se străduieşte prea mult să reaşeze la locul lor, în viaţa tinerilor, răbdarea, răgazul, reflecţia. Sînt răsplătite răspunsurile rapide, chiar şi atunci cînd subiectul propus ar cere niscaiva drumuri la bibliotecă sau măcar cîteva minute de cugetare. Sînt solicitate proiecte de pe o zi pe alta, deşi pentru a realiza unul ar fi nevoie de cel puţin cîteva pagini răsfoite sau, măcar, de cîteva dialoguri cu profesorul îndrumător. La bacalaureat, în 3 ore, elevii au de realizat, pe lîngă cîteva (multe!) exerciţii de vocabular, de sintaxă şi morfologie, un comentariu al „relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice folosite“, un text de 15-30 de rînduri despre bunătate, un eseu de două pagini despre „particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text dramatic“. La evaluări, sînt folosite din ce în ce mai mult testele tip grilă, în defavoarea exprimării libere, comentarii gata făcute, în locul dezbaterii, clişeele, în dauna creativităţii. Paşi siguri şi rapizi către „succes“, fără prea mult timp de gîndire.

Tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii se grăbesc să parcurgă, fără răbdare, fără răgaz, fără reflecţie, toate treptele despre care cred că le asigură un succes profesional: aleg masteratul în funcţie de ce se cere pe piaţă, se înscriu la doctorat fiindcă ţintesc poziţii înalte, şi ajung în colegii de studii aprofundate, fără să ştie prea exact ce vor să aprofundeze.

În şcoala de azi, răbdarea este luată drept lipsă de ambiţie. Răgazul – timp pierdut în favoarea concurentului. Reflecţia, neştiinţă sau nehotărîre, ambele – bariere în calea afirmării. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.