Ce ne așteaptă?

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Ce ne așteaptă? jpeg

Am asistat, sîmbăta trecută, la un mare miting de partid. Nu prea știm de ce a fost inițiat, împotriva cui, pentru ce, în sprijinul cui, din moment ce PSD are Guvernul, este partidul majoritar în Parlament și în structurile de conducere locale și, deci, ar putea oricînd să schimbe ce i se pare că este de schimbat. În fine, este inutil să încercăm descifrarea tuturor scenariilor care ar putea să „explice“ amestecul puterilor „oculte“, malefice, în destinul brav al acestei țări și la fel de inutil este să ne întrebăm cum de a ajuns acest partid să se prezinte în rol de martir al luptei pentru libertate. Altceva pare amuțitor. Înfricoșător. Că vorbitorii de pe scena mitingului erau oameni cu funcții importante în stat: primarul Capitalei, șeful Senatului, șeful Camerei Deputaților, prim ministrul României, parlamentari. Adică oameni pe mîinile cărora se află destinul acestei țări. Dintre cei asemenea lor, au fost și, probabil, vor fi aleși și în viitor ministrul Educației, cel al Sănătății, cel al Justiției. Dintre cei ca ei au fost și vor fi aleși cei care au sau vor avea misiunea de a lucra pentru generațiile viitoare, de a gîndi pentru ele o țară mai primitoare, mai bună cu locuitorii ei. Iar dacă pînă mai ieri mai era o brumă de speranță, un fir de nădejde că poate lucrurile vor fi altfel, discursurile celor din Piața Victoriei le-au risipit în mai puțin de o oră. (Căci dacă ne-am imaginat, pînă și pentru o clipă, că un Liviu Pop sau un Valentin Popa au fost niște accidente, mici episoade de proastă inspirație, acum știm că ne-am înșelat: sînt oameni reprezentativi ai partidului lor.)

Ce s-a întîmplat în piață? S-au făcut comparații iresponsabile cu fosta Securitate și cu victimele ei. Au curs cu nemiluita jignirile, instigările la ură, minciunile. Au ridicat pumnii, au strigat, s-au dat în stambă. Au năimit un actor să le cînte ode, același actor care pe vremurile comuniste interpreta cu sîrg și cu talent roluri de activist de partid. Au fost ridicați la rang de eroi ai luptei împotriva DNA-ului Mariana Rarinca, cunoscută pentru mesajele analfabete, amenințătoare, trimise unui judecător la CCR, sau Liviu Dragnea, suspect în mai multe cazuri de corupție.

Copiii și tinerii noștri au auzit și au văzut, pe 9 iunie, laolaltă cu noi, felul în care va arăta România lor. Au auzit și au văzut ce gînd îi mînă în luptă pe cei aflați la putere și deciși să n-o părăsească. Au asistat la un circ ieftin pus în scenă de un neica-nimeni agramat, înnobilat cu grad de „rebel de serviciu“, care încerca jalnic să anime mulțimea cu slogane căznite, grosolane: „Ieși afară, cucuvea torționară“, „Noi majoritatea, voi Securitatea“, „Ludovic, nu fi trist, tu ești noul securist“, „Codruța Kövesi ne va părăsi“, „Din sufragerie te duci la pușcărie“.

Copiii și tinerii noștri au văzut și au asistat la felul în care vorbitorii de la tribună au stîlcit istoria, literatura și limba română. Și adevărul. Iată cîteva exemple de „măiestrie“ retorică: „Am venit să vă spun cum arată statul paralel, pentru că eu m-am întîlnit cu el. L-am văzut în birourile DNA, unde mi-a pus cătușe. Am fost acuzată de luare de mită, care n-au fost bani, ci capital de imagine. Cu alte cuvinte, au oamenii încredere în tine? La pușcărie!“ Sau: „Să vorbim și despre celelalte categorii sociale care ajung ținte. Asta vedem la dascălii care sînt puși sub urmărire pentru un buchet de flori. Vedem la oamenii de afaceri, care se tem să mai vorbească chiar și cu un portar de la o instituție publică, de teamă să nu fie acuzați.“ Sau: „Nimeni nu este la adăpost, absolut oricine azi în România poate fi vizat de un enunț care să-i aducă o acuzare și o condamnare.“ Acesta e mesajul apocaliptic pe care îl dau poporului conducătorii lui. Sînt la guvern și se comportă ca niște ilegaliști viteji… Ca niște „partizani“ curajoși, în fața plutonului de execuție.

Ce e de făcut? Cum să îi explici unui copil, unui tînăr de azi, cîte neadevăruri a spus partidul care guvernează țara, într-o singură seară, în fața a peste 100.000 de oameni? Ce speranțe mai sînt de lăsat generațiilor care-și caută drumul, încă, în România? Tot ce ni se arată e un misterios Bau-Bau. Altul decît Bau-Bau-ul de la guvernare…

Revin: mitingul PSD ne-a adus în față imaginea pe care o vor avea, mulți ani de aici înainte, educația, sănătatea, Justiția. O imagine mutilată de corupție, ignoranță, nepăsare. Am învins! 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.