„Caracter” și „simțăminte”

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Despre prietenie jpeg

Pe site-ul ecopii.ro găseşti informaţii, sfaturi, sugestii, prezentări despre aproape orice: educaţia copilului, cum să scapi de păduchi, acnee şi scarlatină, jocuri care să dezvolte miraculos IQ-ul copilului tău, jocuri Barbie, cum să naşti uşor şi ce traume îţi lasă travaliul.  Dar să nu ne grăbim cu o inventariere seacă a subiectelor: articolele, vă asigur, merită efortul să fie citite, au un haz nebun, de care, din păcate, autorii lor nu par a fi conştienţi. 

Iată, mai întîi, ce aflăm despre cum trebuie să te joci cu copilul tău:  „Jucaţi-vă de-a prinsa. Copiii adoră să fie urmăriţi, mai ales dacă scoţi şi sunete în timp ce alergaţi, poţi face ca un leu, urs, sau chiar ca un trenuleţ sau locomotivă. Puteţi beneficia din plin de această activitate, pentru că vă solicită foarte mult (echivalent cu o oră la sala de sport).“  „Jucaţi-vă cu copilul dvs. ori de cîte ori aveţi ocazia. De exemplu, ţineţi un bănuţ în mînă şi rugaţi-l să ghicească în care mînă este ascuns bănuţul. Aceste jocuri pot părea nesemnificative, dar în comunicarea cu copilul dvs. şi detaliile cele mai mărunte contează.“ 

Dacă simţi cumva că admiraţia copilului tău pentru tine are scăderi vertiginoase, iată soluţia la îndemînă: „Dacă vă opriţi măcar pentru 30 de secunde în timp ce băieţelul sau fetiţa dvs. colorează şi îl ajutaţi cu un sfat, veţi crea o legătură puternică. Copilul dvs. va începe să aibă încredere în dvs. şi vă va considera un erou şi un real ajutor.“ Apoi, ne sînt dezvăluite, în sfîrşit, secretele deprinderii meseriei de părinte:  „În timp ce creştem un copil, detaliile fac o mare diferenţă în dezvoltarea personalităţii copilului nostru.“  

„Comunicarea între oameni este un subiect foarte important, de aceea copiii pot beneficia foarte mult dacă au părinţi comunicativi.“ 

„Este uşor să jefuim un copil de dragostea noastră. Fără să ne dăm seama, noi reacţionăm la atitudinea lui negativă, pedepsindu-l pe nedrept sau rănindu-i simţămintele sensibile, prin cuvintele şi acţiunile noastre aspre.“ 

Nu e rău, evident – ne mai spun autorii articolelor – să ne fixăm obiective clare în educaţia copilului. Ca acesta, de pildă: „Încercaţi să găsiţi care sînt talentele ascunse ale copilului şi să i le dezvoltaţi. Prin dezvoltarea calităţilor de caracter, copilul îşi va folosi aceste abilităţi indiferent de vîrstă.“ 

Şi, nu în ultimul rînd, trebuie să avem grijă de sănătatea copilului nostru. Găsim, tot pe site-ul plin de surprize, cîteva idei foarte eficiente:  

„Dacă copilul dvs. este obez, o dată pe lună cîntăriţi-l şi măsuraţi-i şi înălţimea, dar nu vă exprimaţi dezamăgirea dacă greutatea acestuia s-a mărit. Dimpotrivă, spuneţi-i că sînteţi mîndru că a crescut aşa de mare.“ „În momentul în care va servi doar alimente sănătoase, copilul va putea controla singur cantitatea de alimente şi nu va trebui să audă tot timpul NU din partea dumneavoastră.“ 

„Care este experienţa care vă vine în minte atunci cînd vă gîndiţi la părul copilului dvs.: lacrimi şi accese de furie într-un salon plin de clienţi, sau relaţia plăcută dintre mamă şi fiică de periere înainte de culcare?“ 

„Este în primul rînd foarte plicticos pentru copil să stea nemişcat timp de cîteva zeci de minute, în care un «nene» face ceva neplăcut în părul lui (…)“ 

„Deci care este soluţia pentru ca dvs. ca părinte să evitaţi enervarea frizerului, dar, în acelaşi timp, să nu vă supăraţi nici copilul şi, nu în ultimul rînd, să evitaţi stresul personal?“ „Cîteodată, copilul este mai doritor să îşi spele părul dacă are un şampon amuzant (…)“

Maria Iordănescu este psiholog.

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.