„Caracter” și „simțăminte”

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Despre prietenie jpeg

Pe site-ul ecopii.ro găseşti informaţii, sfaturi, sugestii, prezentări despre aproape orice: educaţia copilului, cum să scapi de păduchi, acnee şi scarlatină, jocuri care să dezvolte miraculos IQ-ul copilului tău, jocuri Barbie, cum să naşti uşor şi ce traume îţi lasă travaliul.  Dar să nu ne grăbim cu o inventariere seacă a subiectelor: articolele, vă asigur, merită efortul să fie citite, au un haz nebun, de care, din păcate, autorii lor nu par a fi conştienţi. 

Iată, mai întîi, ce aflăm despre cum trebuie să te joci cu copilul tău:  „Jucaţi-vă de-a prinsa. Copiii adoră să fie urmăriţi, mai ales dacă scoţi şi sunete în timp ce alergaţi, poţi face ca un leu, urs, sau chiar ca un trenuleţ sau locomotivă. Puteţi beneficia din plin de această activitate, pentru că vă solicită foarte mult (echivalent cu o oră la sala de sport).“  „Jucaţi-vă cu copilul dvs. ori de cîte ori aveţi ocazia. De exemplu, ţineţi un bănuţ în mînă şi rugaţi-l să ghicească în care mînă este ascuns bănuţul. Aceste jocuri pot părea nesemnificative, dar în comunicarea cu copilul dvs. şi detaliile cele mai mărunte contează.“ 

Dacă simţi cumva că admiraţia copilului tău pentru tine are scăderi vertiginoase, iată soluţia la îndemînă: „Dacă vă opriţi măcar pentru 30 de secunde în timp ce băieţelul sau fetiţa dvs. colorează şi îl ajutaţi cu un sfat, veţi crea o legătură puternică. Copilul dvs. va începe să aibă încredere în dvs. şi vă va considera un erou şi un real ajutor.“ Apoi, ne sînt dezvăluite, în sfîrşit, secretele deprinderii meseriei de părinte:  „În timp ce creştem un copil, detaliile fac o mare diferenţă în dezvoltarea personalităţii copilului nostru.“  

„Comunicarea între oameni este un subiect foarte important, de aceea copiii pot beneficia foarte mult dacă au părinţi comunicativi.“ 

„Este uşor să jefuim un copil de dragostea noastră. Fără să ne dăm seama, noi reacţionăm la atitudinea lui negativă, pedepsindu-l pe nedrept sau rănindu-i simţămintele sensibile, prin cuvintele şi acţiunile noastre aspre.“ 

Nu e rău, evident – ne mai spun autorii articolelor – să ne fixăm obiective clare în educaţia copilului. Ca acesta, de pildă: „Încercaţi să găsiţi care sînt talentele ascunse ale copilului şi să i le dezvoltaţi. Prin dezvoltarea calităţilor de caracter, copilul îşi va folosi aceste abilităţi indiferent de vîrstă.“ 

Şi, nu în ultimul rînd, trebuie să avem grijă de sănătatea copilului nostru. Găsim, tot pe site-ul plin de surprize, cîteva idei foarte eficiente:  

„Dacă copilul dvs. este obez, o dată pe lună cîntăriţi-l şi măsuraţi-i şi înălţimea, dar nu vă exprimaţi dezamăgirea dacă greutatea acestuia s-a mărit. Dimpotrivă, spuneţi-i că sînteţi mîndru că a crescut aşa de mare.“ „În momentul în care va servi doar alimente sănătoase, copilul va putea controla singur cantitatea de alimente şi nu va trebui să audă tot timpul NU din partea dumneavoastră.“ 

„Care este experienţa care vă vine în minte atunci cînd vă gîndiţi la părul copilului dvs.: lacrimi şi accese de furie într-un salon plin de clienţi, sau relaţia plăcută dintre mamă şi fiică de periere înainte de culcare?“ 

„Este în primul rînd foarte plicticos pentru copil să stea nemişcat timp de cîteva zeci de minute, în care un «nene» face ceva neplăcut în părul lui (…)“ 

„Deci care este soluţia pentru ca dvs. ca părinte să evitaţi enervarea frizerului, dar, în acelaşi timp, să nu vă supăraţi nici copilul şi, nu în ultimul rînd, să evitaţi stresul personal?“ „Cîteodată, copilul este mai doritor să îşi spele părul dacă are un şampon amuzant (…)“

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.