Campionii dreptăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Oameni pe stradă jpeg

Îi știți p-ăia care îți bagă pumnul în gură dacă te apuci să vorbești despre copii, dar tu nu ai copii, dacă îți dai cu părerea despre bicicliști, dar nu n‑ai mers în viața ta pe bicicletă, dacă n-ai văzut girafe, dar ai o părere despre cum se hrănesc ele cu vîrfuri de copac?

Domnule, eu sînt acum în siguranță. Am fumat ca un turc o grămadă de ani, m-am lăsat de un an și ceva, am fost și aici, și dincolo, și așa, și altminteri. Pot să spun că mi se pare o prostie disputa asta crîncenă dintre fumători și nefumători.

Cînd toată lumea se aștepta să treacă lejer prin Parlament legea antifumat în spații publice, adoptarea ei a fost amî­nată din cauza unei sesizări a Consiliului Concurenței. (Scriu textul cu o săptămînă înainte de a fi publicat, dacă între timp legea se adoptă sau nu, asta e.) Subiectul a reînviat un război sîngeros între adepții fumatului și campionii sănătății. Toată lumea e isterică. Dreptul meu de a fuma, discriminare, ipocrizie maximă pentru că vă băgăm în buzunare taxe imense din comercializarea de țigări – spun fumătorii. Ne intoxicați și pe noi, și pe copiii noștri, vă put hainele, mîinile și gura, vă tratăm prin spitale pe bani publici pentru că voi v-ați înnegrit plămînii – strigă din partea ailaltă ăștia cu plămînii rozalii.

Ca cineva care a avut plămînul negru și acum îl are (sper) rozaliu, cred că oricine are un loc sub soare. Nu văd nimic rău în existența unor localuri în care să aibă acces doar fumătorii și, la fel, în existența unora unde să intre doar nefumătorii. Uite, e foarte bine să nu ne amestecăm, să ne ignorăm civilizat și fiecare să-și vadă de treaba lui în acest divorț comunitar, în acest partaj curat. Sigur, ăla cu prietenii mixte va trebui la un moment dat să aleagă, dar nu cred c-a murit nimeni dacă a stat cîteva ore fără să fumeze, nu? La fel, de cînd m-am lăsat de fumat, mi-am asumat ieșirile cu prietenii fumători și am stat ca-n vremurile bune în localuri unde tăiai fumul cu cuțitul. Dar așa am vrut eu, nu mi s-a impus nimic. Că a doua zi simțeam că-mi miroase și creierul pe dinăuntru, asta e deja altă treabă. Vine cu nefumatul, cu o dezintoxicare fizică și mentală de care te poți realmente bucura, dar pe care nu trebuie cu nici un chip să te străduiești să le-o bagi pe gît și altora. Știu, fumătoare fiind, cît mă scotea din sărite predica celor care se dădeau campionii sănătății, ai bunului-simț sau mai știu eu ce or invoca ăștia care vor să te treacă strada cu forța.

Dacă fumatul e atît de nociv, de ce nu-l declară de-a binelea ilegal, ca pe droguri? Serios, de ce jumătățile astea de măsură?

Singura chestie care nu mi-ar conveni foarte tare dacă ar exista spații dedicate exclusiv fumătorilor și nefumătorilor, ar fi că dincolo, la fumători, ar fi mai cool. Ăștia întotdeauna au parcă mai multe de povestit și, dincolo, la ei, parcă se rîde mai tare. La noi, la ne-, treaba e mai calmă și lumea are ce face cu mîinile pe masă. O să mai dureze ceva pînă atingem nivelul de coolness al fumătorilor, dar sîntem pe drumul cel bun. Nu cred că trebuie să le sucim acestor oameni mîna la spate. Încetul cu încetul, presiunea socială va fi într-atît de mare, ea, singură, că mulți vor renunța probabil la fumat. În momentul în care vei constata că la o masă întreagă de prieteni ai rămas singurul fumător, bunul tău simț te va face să ieși afară la o țigară, să nu le fumezi ălora în nas la masă. Și, în cele din urmă, probabil că te vei lăsa sau îți vei căuta alt grup de amici, nu știu. Unde mai pui că pachetul de țigări se scumpește de la an la an, iar un calcul simplu, pe lună, pentru cineva care fumează un pachet pe zi, nu arată deloc bine financiar. Fumează ăla o pereche de pantofi scumpi pe lună, fumează jumate de city break productiv la Amsterdam, fumează un palton și-o pereche de mănuși.

Așa că, frați fumători, sper să nu vă hăituiască lumea prin tot orașul și să ajungeți să organizați întîlniri clandestine pe la vreunul pe-acasă. Vreau să trăim alături, fiecare cu cîrciuma lui, atîta vreme cît nici un terț nu are de suferit de pe urma noastră. Cît de frumos ar fi?

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.