Călător cu liftul

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Oameni pe stradă jpeg

„Mă… e un somn african, cum să zic, stă în apă caldă și n-are oase. Are un fel de creastă pe spinare… cum e ghiborțul, mă!“ Stau între trei peștologi în lift. Ăsta care povestește are o lucire dementă în ochi, e genul care poate să-ți explice pe nerăsuflate cu ce fel de muscă dai la păstrăv și ce lingurițe sau amestec de mămăligă cu viermi merg la nu știu ce. E genul obsedat de pescuit, care se scoală la trei dimineața ca să ajungă la cine știe ce baltă de la marginea orașului și să vină acasă cu niște pești obosiți pe care să-i prăjească o nevastă bosumflată. E genul care umple frigiderul cu tot felul de amestecuri scîrboase și momeli. Care pune borcănelul cu rîme lîngă cașcaval. Ăilalți doi îl ascultă cu atenție preț de cîteva etaje, cît călătorim împreună.

Pescarul a cam spart tipicul celorlalte zile și al celorlalte tipologii de conurcători cu liftul pe care i-am cunoscut. Căci în lift observi și afli felurite. Cele mai comune sîntem noi, femeile, care ne înghesuim la oglindă de cum urcăm. Oglinda aia e magică și te trage ca hipnotizată spre ea. Fiecare ne verificăm fețele, ochii, rimelul, blush-ul, pudra și lucirea ei în lumina nemiloasă și deloc flatantă din lift. Ne verificăm hainele. Nu că s-ar fi deșirat paltonul de cînd am plecat de acasă și pînă cînd am ajuns în lift, sau că eșarfa înnodată voit neglijent s-ar fi deplasat iremediabil în altă poziție. Dar trebuie să fim sigure că totul e în ordine. De aia există oglindă la lift. Ca să te întorci ușor și să vezi cum îți mai stau blugii pe fund.

Bun. După noi, stăpînele oglinzii, sînt singuraticii cu telefon. Toată lumea coboară în gașcă la fumat, doar ei se găsesc de-a-ncontra cu restul. Stau bosumflați, cu fețele albite de ecranul telefonului din care nu-și ridică ochii. Urcă în lift cu ochii în telefon, stau în el așa, coboară la fel. Fețe robotice, posomorîte și albicioase, de robot. Ăștia sînt concurați doar de personajele creepy care se uită fix la tine. Stați așa, doi străini în lift, și personajul res­pectiv stă și el cu brațele încrucișate și se holbează la tine. Păi, nu așa se face, domnule. Nu te holbezi, citește și tu instrucțiunile de la butoane, regulile de declanșat alarma, studiază pereții liftului și amprentele de pe ei, nu te holba la conurcător, că se îngroașă inutil atmosfera din lift și simțiți amîndoi cum începeți să urcați prin melasă și nu mai ajungeți la etajul trei nici într-o mie de ani.

Emanatorii de mirosuri. Parfum, parfum puternic și parfum extraordinar de puternic. Mîncare de la cantina de jos, în cutii albe de polistiren, mîncare în cutii de carton, miros de șnițel, orez cu legume. Miros de țigară adus de afară, mirosuri ciudate, de neidentificat.

Curierii. Hăituiți, pe fugă și cu mîinile prea ocupate ca să apese pe butoane. Îi ajuți, apeși pentru ei, le ții ușa. Măcar atît să faci pentru oamenii ăștia care mulțumesc grăbit și pentru care fiecare figură întîlnită e fix la fel. O mare de figuri aidoma care așteaptă plicuri, pachete, cutii, facturi, dosare și teancuri de pizza.

Fantele cel mai rupător de inimi și cel mai glumeț din birou. Ăsta umblă doar înconjurat de o gașcă de fete. Are pantofi lucioși cu bot ascuțit și lungi, ca schiurile. Cămașă îngrijită, freză îngrijită, dantură bună. Urcă și coboară din lift într-un nor de femei și de chicoteli. Face glume mai abitir cînd sînt și persoane străine de grup pe acolo. Glumele lui sînt odios de triste. Spectaculos de patetice. Infinit de nevinovate. Fetele din jur gîlgîie de rîs. Se îndoaie de rîs. Gîscanul e fericit. Glumele lui rămîn moarte pe podeaua liftului mult timp după ce a coborît. Zac acolo prăbușite și flasce. Lumea inconștientă le calcă apoi în picioare și le face una cu podeaua.

Grupul de business power. Patruzeci și, cincizeci, fețe împlinite, costume bune, pantofi OK. Discută despre contracte și achiziții. Au o mină de parcă lumea s-ar prăbuși fără ei. Pe cît sînt de importanți, pe atît sînt de ghetoizați în propria realitate.

În fine, eu. Vă privesc și vă ascult. Ferea!

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.