Burnout

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Invizibilii jpeg

E sîmbătă dimineață, mă rog, e deja puțin după ora 11, dar știți că sîmbetele sînt din elastic și se întind cît vor ele, așa că e sîmbătă dimineață, iar eu ascult cum rîde cu cea mai mare poftă Aasmah Mir la Saturday Live. Sînt pe BBC 4, ca de obicei, îl ascult ritualic și sîmbăta, și duminica. E ceva așezat, profesional, negrăbit acolo, ritmul în care se citesc știrile la fix mă calmează cumva, îmi domolește bătăile inimii, mă ajută să respir – nu observasem, pînă mai de curînd, că respir scurt, agitat, din susul pieptului, exact ca păsările mici. Tot timpul.

Așa că sîmbăta și duminica aflu ce se întîmplă cu recoltele de rapiță în Marea Britanie, ascult reportaje cu crescătorii de vaci din alea lînoase, de pe dealurile înalte ale Scoției și sînt cel mai mare fan al unei bucăți de radio care se numește Tweet of the Day – e despre păsări și povești. Ascult ciripitul unui scaiete, sunetele caraghioase și dogite pe care le scoate o găinușă sălbatică de cîmpie, bîrfele mici murmurate de o rață moțată, ascult poveștile minunate legate de păsările astea, iar respirația mea se calmează mai mult.

Apoi rîsul plin, sincer și năvalnic, ca un clopot, al Aasmei mă face și pe mine să zîmbesc. În dimineața asta îl are printre invitați pe Michael Palin de la Monty Python, comediantul, ca orice bun comediant, e de fapt, un depresiv inteligent. Cineva, dintre invitați, cu un imposibil accent posh englezesc, povestește despre un tată sau un bunic care era astronom și ghicitor în palmă.

Dincolo, în casă, cineva deschide televizorul rămas pe știri. Aud frînturi din vocea ascuțită a Gabrielei Firea care spune cum vrea Dragnea să desființeze Bucureștiul. „Închideeeeeee-l, închideeeee, te roooog!!!!“, mă aud țipînd, detectez în vocea mea un ton îngrijorător de isterie și exasperare, nu-mi recunosc vocea, e ca și cum aș vorbi cu gura altcuiva, cineva obosit, aflat la marginea unei crize de nervi.

Vreau să iau distanță, să plutesc ca un balon roșu deasupra vieții mele, fir-ar să fie, vreau să fiu astronom și ghicitoare în palmă. Îmi dau seama că în copilărie, întrebată fiind – ca fiecare dintre dumneavoastră, presupun –, întrebată fiind ce vreau să mă fac, n-aveam prea mare imaginație – medic veterinar am vrut să fiu, așa am răspuns întotdeauna, am sfîrșit prin a face Literele, end of story. Măcar frate-miu era mai drăguț; visul lui era să se facă gunoier, mașinile alea mari care mestecau cu fălcile soioase netrebuințele orașului îi plac și acum, așa cum și mie îmi plac.

Așa că dacă m-ar întreba cineva ce vreau să mă fac acum, aș visa cu mîna la falcă. Să mă fac casieriță la Mega? Căci acum îmi amintesc, în afară de medic veterinar, am vrut să mă fac și vînzătoare la pîine. Mi se părea o poziție de forță, mai ales pe vremea lui Ceaușescu. Deci, casieriță la Mega? Am o doamnă preferată la una dintre case; am urmărit-o încă de cînd s-a angajat și am văzut-o cum a trecut prin toate stadiile. Se angajase mai tîrziu, să fi avut peste 50 de ani, și i a venit tare greu la început să mînuiască repede marfa peste cititorul de bare, să știe care ce produs e, iar coada mare care se făcea la casa ei o stresa vizibil tare, făcea și mai multe greșeli, se înroșea și-și cerea scuze. Acum, după mai bine de un an, e versată, se mișcă bine și ne mai îndeamnă cu o voce fermă să ne mai împărțim și pe la alte case.

Să mă fac bucătar? Mă rog, chef, cum ar veni. Gătesc cu mare plăcere cîteva feluri, fac paste bune, dar în afară de asta, probabil că aș intra în panică dacă ar trebui să fac repede cinci feluri diferite pentru cinci oameni, în timp ce pe aragaze fierb și clocotesc alte cinci feluri pentru alți cinci oameni, iar pe ușă se pregătesc să intre și să ceară hrană alți cinci. Nu, clar nu.

Mă întorc la ghicitul în palmă. Asta aș face. Aș ghici în palmă precum și în cafea, în frunze de ceai și în tarot. În globul de cristal și în norii de pe cer. În oase de oaie, în irișii din ochii dumneavoastră. Aș fi cea mai bună și aș fi faimoasă. V-aș spune poveștile pe care vreți să le auziți și v-aș lăsa să visați. Apelați cu încredere. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.