Bulevardul prinţeselor

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Mîrlanii cu palat jpeg

Un băieţel cu faţa verde şi cu vîrful nasului pictat în negru merge amărît, cu capul în pămînt, lîngă maică-sa. Pe cap are un fes de Moş Crăciun, peste costumul la fel de verde poartă o haină groasă, de fîş albastru. Din mînecile hainei ies un soi de mănuşi păroase, cu degete lunguieţe, verzi, de asemenea. E un Grinch de la serbare. Tone de probleme par a se fi abătut peste umerii mici ai băieţelului care-şi tîrşîie de voie, de nevoie, cizmele, în urma maică-sii. Un Grinch real e un Grinch supărat. Bărbia îi tremură sub vopseaua verde de pe faţă, e gata-gata să plîngă, şi-mi imaginez deja cum şiroaiele calde de lacrimi o să-i distrugă masca şi o să înceapă să-i curgă, verzi, pe bărbie. „Mai întîi mergem la bunica să te vadă şi apoi îl luăm pe Matei“, o aud pe mamă spunînd, şi atunci mi se desluşeşte şi motivul supărării cumplite a copilului. Întîlnirea – pesemne mult aşteptată – cu acel Matei se mai amînă un pic pentru că trebuie să facă un act de prezenţă. Costumul de Grinch trebuie arătat mai întîi bunicii. Băieţelul verzui e nemulţumit de ocol şi probabil că o să se mîrîie şi în vizită, indiferent de cîte prăjituri îi va pune bunica în faţă.

Vine drept spre mine, de mînă cu taică-su, pe bulevardul luminat ca ziua. O apariţie neverosimilă pe trotuarul care mişună de hainele negre şi cenuşii ale trecătorilor. Crăiasa Zăpezilor pluteşte în nişte cizme de un alb orbitor, tivite cu o blană la fel de albă, moale. Cizmele, care par moi ca şerveţelele, sînt bătute de poalele înfoiate ale unei rochii pline şi ea de steluţe argintii şi borduri de puf alb. Peste rochie are o haină scurtă, roşie. O piesă de îmbrăcăminte mundană, care nu reuşeşte să fărîme bula de magie în care e înconjurată fetiţa asta de vreo 4-5 ani. Cineva i-a făcut bucle, şi părul mătăsos, de un castaniu cald, îi atîrnă pe umeri. Sînt nişte bucle cărora în limbaj simplu li se mai spune şi „sarmale“. Nişte tuburi prelungi de păr, care saltă elastic în mers. Fetiţa e extrem de serioasă şi pare că nu ia în seamă nimic din ce se întîmplă în jurul ei. Taică-su vorbeşte tare la telefon şi rîde. Singura ei legătură cu lumea nefermecată e mîna părintelui, pe care o ţine strîns cu degetele subţiri, înmănuşate tot în alb. Ţine ochii în jos şi pare vrăjită de volutele pe care le face poala bogată a rochiei. E fericită, dar fericită într-un mod solemn, aşa cum probabil că le stă bine zînelor, reginelor şi crăieselor. Pe Magheru, pe înserat, plutea o zînă adevărată.

Trec pe lîngă geamurile luminate cu o lumină caldă, ale unei crîşme oarecare. Ceva îmi agaţă coada ochiului şi mă întorc din drum să privesc mai bine. Înăuntru, în încăperea aglomerată, dintre capetele mesenilor răsare o pereche bej de coarne de ren. Se mişcă în stînga şi-n dreapta, tresară şi încuviinţează energic de mai multe ori. Văd doar ceafa renului. E o fată brună, cu coc. Singura cu coarne din întreaga încăpere, dar în perioada asta, nimănui nu-i pasă. O comandă de ciocolată caldă de la cineva cu nişte coarne de pîslă bej pe cap e o comandă la fel de bună ca oricare alta.

La un mall au amenajat un spaţiu special, în care un Moş Crăciun a fost aşezat pe un soi de imitaţie de jilţ. În jur au răspîndit nişte perne pe care zac copii de diverse vîrste. Moşul închiriat ţine pe genunchi două fetiţe şi vorbeşte la un microfon. După voce, pare un moş tînăr. Ambele fetiţe vor tablete. Moşul se apucă să le promită, fără să vadă semnele disperate ale părinţilor. Prin preajmă, angajaţi şi ei să anime copiii, doi băieţi de vreo 19-20 de ani au fost îmbrăcaţi în globuri. Am rîs realmente cu lacrimi cînd i-am văzut, apoi mi s-a făcut milă de ei. Imaginaţi-vă pe cineva cu trupul sferic – globul –, din care ies, ca nişte beţe, mîinile şi picioarele. Şi capul cu o tichie făcută să arate ca atîrnătoarea de care legi globul de brad. Globurile astea vii erau pictate. Unul – roşu cu reni, căsuţe care scot fum pe coş şi un brad nimerit fix acolo unde ar fi trebuit să fie fundul. Celălalt sclipea amarnic, din zeci de fulgi de zăpadă cu ştrasuri. Complicate sărbători.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

Hadis Najafi Foto Profimedia
O tânără împușcată de șase ori în timpul protestelor din Iran devine un nou simbol al sfidării VIDEO
Najafi a fost împușcată de șase ori și ucisă miercuri în orașul Karaj de către forțele de securitate iraniene, fiind rănită în abdomen, gât, inimă și mână.
Camera Deputatilor vot FOTO Inquam Photos
Salariile aleșilor locali, mărite de Parlament
Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Prin urmare, vor fi crescute lefurile primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ.
HUAWEI nova 10 Pro jpg
HUAWEI nova 10 Pro: o combinație unică de hardware, pe cât de cool, pe atât de strălucitoare [TECH REVIEW]
HUAWEI a lansat noul HUAWEI nova 10 Pro, ce aduce pasionaților de tehnologie o combinație între un design elegant, performanța unei camere frontale ultra puternice și a încărcare rapidă SuperCharge, de 100W.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.