Borşul roşu al lui Brejnev
În timpul vizitei din URSS, în august 1977, Tito a locuit într-o casă de oaspeţi de pe malul lacului Baikal, la sute de kilometri depărtare de cea mai apropiată localitate. Un singur vapor naviga, la acea vreme, pînă acolo. Primarul Irkuţkului şi Okrugul siberian au organizat un prînz pentru preşedintele iugoslav, iar Brejnev s-a ocupat personal de prepararea unui borş purpuriu, din sfeclă.
Batogul de Baikal, borşul rusesc à la Brejnev, pulpa de căprioară cu sos de coacăze sălbatice, găluştele de griş, ciupercile marinate şi tortul de afine au fost însoţite cu votcă, cumis, coniac „Rossia“ vechi de 15 ani, cu vinuri şi şampanii georgiene.
Iată ce a gătit Brejnev: tăiaţi julien 500 gr de carne de vită, 150 gr de ţelină şi tot atîta păstîrnac şi morcovi. Mai tăiaţi 500 gr de varză în cuburi mari şi feliaţi 200 gr de cîrnat afumat. Puneţi 300 ml de untdelemn într-o tigaie încăpătoare şi sotaţi rapid ţelina, păstîrnacul şi morcovii; adăugaţi apoi carnea. Daţi prin răzătoare 300 gr de sfeclă roşie, stoarceţi-o bine de zeamă (pe care o păstraţi la îndemînă) şi căliţi-o, alături de celelalte ingrediente, în tigaie. După 10 minute, adăugaţi şi cuburile de varză. Prepararea borşului trebuie să dureze – nici mai mult, nici mai puţin – 30 de minute. La sfîrşit, îngroşaţi borşul cu rîntaş, asezonaţi-l cu sare, piper şi pătrunjel, şi dregeţi-l cu zeama de sfeclă amestecată cu smîntînă.