Biban pentru Giscard d’Estaing (II)
La scurtă vreme după prînzul de la Palatul Élysée din 14 octombrie 1977, Valéry Giscard d’Estaing îi întoarce lui Tito vizita. Cina de bun venit a avut loc la restaurantul Vinogradi, din cartierul belgrădean Grocka. Sîrbii au pregătit brînză de casă cu caimac, pîine de mălai, gulaş de pui, biban à la Smederevo, miel la proţap, medalion de viţel, cartofi noi la cuptor, salată Şopska, ştrudel cu vişine, şliboviţă, Riesling Godomin şi vin roşu mînăstiresc.
Bibanul a fost gătit după reţeta lui Branko Peˇsi´c – fost luptător în rezistenţă, alături de Tito, şi primar, la acea vreme, al Belgradului – din 1,5 kg de biban (6 fileuri), 300 ml de ulei, 200 ml de vin alb, piper, sare, ardei iute, 1 kg de legume gătite şi 2 cepe. Fileurile se frig în ulei şi se pun într-un vas Jena. În alt vas, se căleşte ceapa pînă începe să prindă culoare, se adaugă legumele gătite, piperul, sarea, ardeiul iute şi se lasă să fiarbă un ceas, la flacără mică. Cînd e gata, amestecul de legume se toarnă peste fileurile de biban. Se adaugă un pahar de vin alb şi se pune totul la cuptor, la 200 de grade. Din momentul în care începe să fiarbă, se mai lasă 10 minute. Se mănîncă cu orez soté şi cu salată de lăptuci.
Foto: Raymond Depardon