Bătrînii noştri

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Oameni pe stradă jpeg

Am tras iar lozul necîștigător la coada de la Mega. După ce am stat și am cumpănit bine între cele patru-cinci case, m-am decis pentru a treia. Evident, s-a dovedit a fi cea care mergea cel mai lent. Cineva s-a moșcăit cu rearanjarea cumpărăturilor în pungi pe categorii și niveluri de greutate, altcineva a plătit combinat în bonuri de masă și cash, casieriței i s-a terminat rola de bonuri și, în fine, o doamnă a ținut strîns de dreptul ei de a primi 40 de bani rest. S-a făcut și că femeia de la casă nu avea neam 40 de bani. Nici colegele ei.

A început un schimb de replici din care nu se auzea tare decît doamna cu restul – agasată și destul de agresivă – pe fundalul unui murmur al casieriței care încerca să se scuze. În fața mea la coadă, imediat după doamna care-și dorea restul era o altă doamnă în vîrstă bine-bine. „Drăguțo, o aud că-i zice casierei, cît îi trebuie doamnei rest?“ „40 de bani“, răspunde femeia în timp ce doamna cu restul stătea îmbufnată cu mîinile încrucișate la piept. „Stai să vezi, mi-am zis, stai să vezi ce nebunie iese acum cînd o să se bage și bătrîna, nu mai plec de aici pînă mîine dimineață.“ Mă uitam deja după altă casă, mai neghinionistă. Doamna în vîrstă se pufăie, își lărgește fularul și numai ce-o văd că-și răstoarnă portofelul pe ghișeu. O droaie de monede mici se rostogolesc care încotro. „Hai, drăguță, alege tu de aici, să nu-mi mai pun eu ochelarii, și dă-i doamnei“, zice. Casierița culege tremurînd restul și i-l înmînează îmbufnatei, care ia banii și pleacă fără un cuvînt.

După aia m-am învinuit de una singură. Am reacționat lent, puteam eu să dau ăia 40 de bani amărîți. Și, mai ales, de ce oi fi presupus din prima că doamna în vîrstă nu va face decît să amplifice scandalul? Pentru că om fi văzut prea mulți bătrîni acriți și violenți în toate felurile în ultima vreme? Pentru că, într-adevăr, unii ne par într-atît de înveninați că par gata să-ți ia gîtul dacă ar putea? Pentru că ni se pare că toate autobuzele sînt pline de ei la orice oră? Pentru că toți au pechinezi antipatici? Că sînt depășiți, învechiți, răi, că votează același lucru din ’90 încoace și pentru că se uită la Antena 3 și cred tot ce li se spune acolo? Nu știu.

Știm însă că acest clivaj de generație se găsește peste tot. După votul pro-Brexit, de pildă, tinerii care au votat pentru Europa au început să întrebe, din ce în ce mai serios, că de ce unul cu viața ajunsă la final decide, pînă la urmă, viitorul lor, dar și al celor nenăscuți încă.

Și mai știm însă că, spre deosebire de restul bătrînilor acri ai Europei civilizate, ai noștri sînt chiar prin părțile cele mai de jos ale societății. Dincolo de unii cu pensii considerabile, dincolo de tot soiul de foști securiși și turnători de eșalon doi și trei, marea majoritate e aia săracă și uitată. Sigur că nimic și nimeni nu ar trebui să te facă să te porți ca un animal, dar trăsăturile astea hulite de toți nu-mi par a fi rezervate exclusiv bătrî­nilor. Jegoși și lepre om avea peste tot. Cît despre bătrînii noștri românești, știm sigur că în ei nu mai investește nimeni nimic. Programe publice de integrare a lor? Azile decente la prețuri suportabile? Programe comunitare gîndite în termeni de adevărat management social care să i reintegreze în viața societății? Să-i facă să se simtă utili și încă importanți? Știu că e ca și cum aș fluiera în biserică cu întrebările astea. Nu avem cele necesare pentru copii, pentru tinerii care ar trebui să se bucure de tot sprijinul nostru, nu avem așa ceva pentru noi înșine, cetățeni în putere încă.

Ce să faci cu o generație a cărei singură distracție e să caște gura pe la diverse evenimente cu dizeuze, organizate în piațetă, de ziua orașului lor? Să atîrne la o sarma și la fasole fiartă? Să se plimbe prin mall, unde e mai cald? Să stea prostiți în fața televizoarelor? Bătrînii ăștia n-au ieșit însă dintr-un nimic nerevendicat de nimeni. Sînt ai noștri, formați și neformați de tot ce s-a întîmplat aici de alte generații încoace. Or fi ales conștient să fie indecenți, răi, veninoși? Habar n-am. Lasă, îi mai suportăm puțin, că oricum scăpăm de ei, cum ar veni. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
Până să ajungă în fruntea țării, în 2021, Raisi a făcut prăpăd, ca judecător.
image
Dulcele gust al minciunii: cazul Ianis Hagi arată apetitul nostru pentru a ne păcăli singuri
„Prinț“ la noi, un „client“ al băncii de rezerve în străinătate. Cam așa se poate descrie fotbalistul Ianis Hagi în ultimii doi ani. Din păcate, cazul său denotă, de fapt, o problemă mult mai gravă și anume apetitul nostru de a ne păcăli singuri.
image
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Platforma chineză de comerț online Temu este acuzată de asociațiile europene de consumatori că își manipulează clienții prin diverse tehnici, iar aceștia ajung să cumpere produse despre care nu se știe dacă sunt în standarde UE.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi