„În mintea mea, mi-am botezat donatoarea Helga.“ Despre transplantul de celule stem

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
„În mintea mea, mi am botezat donatoarea Helga “ Despre transplantul de celule stem jpeg

Imaginați-vă că aveți 51 de ani și duceți o viață liniștită, fără alcool, fără țigări, fără excese alimentare. Nu vă îngrijorează nimic privitor la sănătatea dumneavoastră. Într-o zi, însă, încep să vă deranjeze niște migrene stranii. Primele analize nu sînt concludente. Timp de cîteva luni, medicii vă liniștesc, „totul e în regulă, mai repetați un B12“, în vreme ce vă simțiți tot mai rău. Insistați și ajungeți singur în București, la primul hematolog găsit pe net. Cîteva zile mai tîrziu, sînteți diagnosticat cu leucemie mieloidă acută. Un tip agresiv de cancer al sîngelui și al măduvei osoase.

Așa a început calvarul pentru Romica Popescu, din comuna Suraia, aproape de Focșani. Era anul 2014 cînd a devenit unul dintre miile de pacienți suferinzi de leucemie. Boala ei fusese descoperită tîrziu și era într-un stadiu destul de avansat. (Forma cronică, spre deosebire de cea acută, poate fi multă vreme ținută în frîu cu tratament medicamentos.) Au urmat trei cure puternice de chimioterapie și izolare, pentru a o feri de infecții. „Nu sînt puternică. Nu eram. Dar n-am plîns“, spune dna Popescu. „După prima cură de chimioterapie, dură, cu doze mari, dl dr. Marius Balea mi-a spus: «Ai trecut examenul. Era ori, ori. Dar fiind leucemie acută, nu avem ce face, o să ai nevoie de un transplant.»“

Celulele stem hematopoietice

Adică acele celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă a sîngelui și a sistemului imunitar. Practic, prin acest transplant e înlocuită măduva osoasă bolnavă de leucemie cu una sănătoasă. Aici, însă, întîmpinăm alte probleme: compatibilitatea dintre un donator și pacient nu ține, ca în cazul unui transplant de organe, de grupa sangvină, ci de compatibilitatea unor markeri genetici (HLA – Human Leucocite Antigen). Astfel, mai puțin de 30% dintre pacienții diagnosticați cu un cancer al sîngelui au un donator compatibil în familie. Pentru restul, salvarea vine de la un donator neînrudit. Însă șansa ca această compatibilitate să existe e și mai redusă în România, unde, în prezent, sînt înscrise în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice doar în jur de 67.000 de persoane. Un număr foarte mic, dacă ne gîndim că registrele altor țări europene comparabile au între 400.000-600.000 de donatori. Sau că, în Germania, pe aceste liste s-au înscris 8 milioane de oameni.

Norocul este că sîntem în legătură cu celelalte registre naționale – în total, 53 de țări și peste 34 de milioane de donatori. Și chiar din Germania a venit salvarea pentru doamna Romica Popescu. „Am plîns după trei luni abia, un bocet zdravăn, dar de bucurie“, își amintește ea. „Atunci mi s-a spus că s-a găsit un potențial donator.“ În octombrie 2014, a primit o ultimă cură de chimioterapie, apoi a fost efectuat transplantul cu celulele donate, sănătoase, la Institutul pentru Transplant Medular Fundeni. A urmat încă o perioadă dificilă. „Lucrurile care te doboară sînt multe. Se considera o victorie că ai înghițit trei boabe de orez“, își amintește dna Popescu. Au apărut mucozita, aftele în gură, căderile de păr cu care era deja obișnuită. Alimentele nu mai aveau gust, nu mai avea poftă de mîncare, totul mirosea a clor. A slăbit zece kilograme. A fost izolată multă vreme, și totul trecea prin baia de clor înainte să ajungă la ea, pentru protecția sistemului imunitar. Nu-și mai recunoștea hainele, dezinfectate și ele la cîteva sute de grade. Putea privi afară doar pe fereastră, prin care vedea frunzele căzînd în parcul din curtea spitalului. „Abia după o lună a avut voie soțul să vină la mine. Se așeza, nu atingea nimic, nu mă putea atinge nici pe mine, stătea la distanță, purta măscuță.“ I-a dat putere, însă, că în toată această perioadă a avut parte de sprijinul familiei.

La cinci ani după transplant, dna Romica Popescu și-a reluat viața; se simte bine și e sănătoasă. Participă la campanii și face voluntariat pentru pacienții suferinzi de leucemie. Spune că ar vrea foarte mult să-și cunoască donatoarea. S-o vadă și să-i poată mulțumi în față, așa cum o face în fiecare zi în gînd, ca un ritual, cînd se trezește. „În mintea mea, am botezat‑o Helga, și așa mai discut uneori cu ea. Cred că e un om foarte bun, foarte generos. Atunci cînd simt o oarecare transformare, o poftă pentru vreun aliment, ceva ce nu-mi era caracteristic, mă gîndesc: asta e de la Helga!“

22 wc human embryonic stem cells jpg jpeg

Cum puteți salva o viață

Cînd aud de donarea de celule stem, cea mai mare frică a oamenilor e că li se recoltează din coloana vertebrală. Însă nu e cazul: măduva osoasă și măduva spinării nu sînt același lucru. În prezent, metoda de recoltare folosită în 90% dintre cazuri este una noninvazivă. „Pentru că sînt mai prețioase, celulele stem obișnuiesc să stea protejate în măduva oaselor late“, explică dna dr. Aurora Dragomirișteanu, director al Registrului Donatorilor de Celule Stem. „La începuturi – și acesta e motivul pentru care e cunoscută drept transplant medular –, recoltarea a fost făcută prin puncționarea oaselor crestei iliace. Fiind dureroasă, se făcea anestezie generală. Recoltarea dura cam jumătate de oră, cu puncția osului și extragerea celulelor cu o seringă direct din măduvă. Așa a fost la început. În prezent a fost pusă la punct o metodă prin care, timp de trei zile, se face o injecție, dimineața și seara, care simulează o viroză. Astfel, celulele stem ies în număr mare în circulația periferică – unde ele există oricum, dar într-o cantitate mică, insuficientă ca să poată fi recoltate pentru a reface măduva și sîngele și sistemul imunitar al unei alte persoane. Această injecție se numește factor de creștere și e ca un stimul al unei infecții: avem nevoie ca celulele stem să producă mai multe leucocite. Fiind nespecific, nu știu ce fel de leucocite să producă și atunci ies în circulația periferică pentru a «inspecta». Acesta e momentul cînd pot fi recoltate în mod direct din sîngele periferic. Se izolează o venă mare, de regulă de la plica cotului, se conectează la un aparat de afereză și în punga de colectare sînt oprite celulele stem hematopoietice. Este practic aceeași procedură ca la donarea de trombocite sau eritrocite. Nu are efecte adverse, iar celulele donatorului se refac în maxim zece zile.“

Dintre pacienții români care au primit recomandarea de transplant, 246 au fost deja transplantați. Încă 26 și-au depus dosarul și se află, acum, în așteptarea unui donator. 26 de oameni care așteaptă o șansă la viață.

„Avem nevoie ca mai mulți români să se înscrie în Registru“, adaugă dr. Aurora Dragomirișteanu. Așa ar crește șansele ca pacienții să-și poată găsi un donator compatibil în țară, în loc să aștepte mult timp – prețios, de altfel – să se găsească unul în celelalte registre naționale. Înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem e simplă. Dacă aveți între 18 și 45 de ani, aceasta se poate face fie online, caz în care completați un formular și primiți acasă un kit de recoltare genetică, fie la unul dintre centrele aflate în marile orașe din țară. S-ar putea să dureze luni sau ani pînă să donați, sau chiar să nu fiți vreodată chemați: acest lucru se va întîmpla numai dacă va apărea un pacient compatibil, care să aibă nevoie de transplant.

Pentru pacienții cu leucemie, hopurile de trecut sînt multe. Începînd de la diagnosticare pînă la pericolul infecțiilor sau criza lipsei citostaticelor, cu care încă ne luptăm, și pînă la numărul mic de centre de transplant de celule stem din țară. Însă viețile pot fi salvate: înscrierea în Registrul Donatorilor e primul pas.

Foto: pacienta Romica Popescu (sus); credit: Cristina Ștefan, wikimedia commons (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.