Altfel despre Revoluție

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Altfel despre Revoluție jpeg

Au trecut treizeci de ani de la Revoluția din decembrie 1989. I‑am marcat cum am știut mai bine, așa cum o facem de tot atîtea ierni încoace: parastase dezlănțuite în piața publică, emisiuni lungi cu invitați pregătiți să facă din efortul, curajul și sacrificiul celor din iarna lui ’89 motive numai bune de capete în gură date adversarilor politici sau pretexte pentru scenarii fantasmagorice de ronțăit cu o alună și o bere la crîșmă. Printre ele s-au strecurat cîteva încercări de filme documentare decente, portrete impresionante ale victimelor represiunii decembriste, momente de recunoștință publică dedicate celor care au pierit acum trei decenii.

Dar, dincolo de toate, unui incident – din punctul meu de vedere, inadmisibil – merită să i se acorde un moment de reflecție: Gelu Voican Voiculescu, un personaj ambiguu al revoluției, este agresat fizic de un participant la ceremoniile publice din Piața Universității. Un intelectual de marcă, cu o vîrstă venerabilă, a comentat astfel incidentul: „Cînd Justiția e șchioapă, cum să nu apară cîte o cîrjă care caută să o țină dreaptă? Un om cu sînge pe mîini a primit o cîrjă în cap: cîrja celor 30 de ani de așteptare exasperată“. Nu discutăm aici dacă domnul Voiculescu este vinovat sau nu de acuzațiile ce i se aduc în spațiul public, nici dacă prezența domniei-sale la ceremonii era una oportună. Nu discutăm nici biografia agresorului, dacă ea îi oferea circumstanțe atenuante sau nu. Vorbim doar despre o legitimare a violenței din partea cuiva care a trăit, aproape patruzeci de ani, într-un stat totalitar, pentru care violența și dorința de răzbunare au fost în mod curent arme politice. O reacție pur emoțională, încărcată de iritări, frustrări, neputințe, trăite de altfel de noi toți, de treizeci de ani încoace, timp în care am văzut țara confiscată de interese meschine, corupție, matrapazlîcuri și jocuri de culise murdare. Discursul acesta plin de resentimente devine din ce în ce mai vizibil în special în preajma aniversării revoluției. Generațiile care au înfăptuit-o sînt aceleași care o comentează, o judecă, o analizează. Sînt în același timp și victime, și martori, și procurori, și istorici, și comentatori, și investigatori. Poate că un pas sănătos ar fi să se retragă pe singura poziție care ar fi de folos pentru dialogul așezat, eficient: poziția de martor (victimă sau nu) al evenimentelor sîngeroase. Poate că ar fi nevoie, în spațiul public, de un alt tip de comentariu, lucid, detașat, rațional, neînvolburat de emoțiile și nefericirile trăite direct în vremurile grele. Poate că a venit timpul ca, în sfîrșit, tinerii noii generații, istorici sau cercetători, să fie îndemnați să își arunce o privire asupra mărturiilor, imaginilor, documentelor și să reflecteze. Ne-ar prinde bine.

Dacă ne preocupă, cum e și firesc, renașterea națiunii libere din decembrie ’89, atunci să investim în formarea și implicarea tinerei generații în deslușirea adevărului. Un Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989, a cărui listă de cercetători științifici – dincolo de domnii Iliescu și Voican – nu e deloc convingătoare, nu pare soluția optimă. Ar fi, poate, de preferat un program de burse pentru liceeni sau studenți, program prin care să îi facem părtași la ceea ce a trăit România din 1945 încoace: un dialog de la egal la egal, în care nimeni să nu își aroge rolul de deținător al adevărului unic. Un dialog în care putem învăța unii de la alții, maturi de la tineri și tineri de la maturi, să punem întrebări esențiale, să ne stîrnim curiozitatea, să explicăm fără parapon și să decupăm detaliile cu adevărat importante, să ascultăm puncte de vedere diferite fără cîrje și fără jugulare însîngerate.

În fond, povestea revoluției și a anilor din jurul ei este o poveste care ne privește pe toți: este povestea care nouă, generațiilor vechi, ne-a construit biografia, iar lor, generațiilor tinere, le poate dărui rădăcini.

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.