Campania pentru Moldova şi predicţii pentru turul II

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Campania pentru Moldova şi predicţii pentru turul II jpeg

Turul I al prezidențialelor din Republica Moldova are, la ora la care scriem aceste rînduri, un rezultat cvasi-cert: Igor Dodon, candidatul pro-rus, puțin peste 48%, Maia Sandu, pro-europeană, puțin peste 38%. La fel de cert pare și turul al II-lea, dar interesant e cum au ajuns moldovenii la un astfel de rezultat. De aici decurg și o serie de estimări pentru ceea ce se va întîmpla pe 13 noiembrie, la votul final. Prezența unei femei în finala unei competiții în care moldovenii își aleg pentru prima oară în mod direct președintele e remarcabilă, dar firească dat fiind felul cum reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate s-a văzut, public, în perioada cît a fost ministru al Educației (2012-2015). Acestea fiind zise, interesante sînt mutările de imagine și strategie ale principalilor actori politici.

Igor Dodon, candidatul Partidului So­ci­a­liștilor, a defilat cu sloganul „Moldova are viitor“ și cu echivalentul rusesc. În mod cert, Dodon a avut resurse pentru campanie, fiindcă pe un canal de YouTube pe nume „Alegeri Moldova“ am găsit nu mai puțin de 12 spoturi. Dacă e să ne uităm în ele, Dodon e un tip nu numai preocupat de viitor, ci și familist, fiindcă spoturile abordează pe alocuri problematica depopulării Moldovei, mult mai serioasă decît a României. Conform unui studiu al Organizației Internaționale a Migrației, în 2013 erau plecați la muncă peste 40% din moldovenii apți pentru o asemenea activitate. Referirile la familie se potrivesc cu o societate mai tradiționalistă din acest punct de vedere. Le găsim și în materialele unei candidate mai puțin importante, Silvia Radu. Spoturile lui Dodon de pe „Alegeri Moldova“ sînt în limba rusă. Totuși, pe site-ul candidatului găsim și unul în română, cu „voce de la București“, fără accent. Sigla partidului rămîne însă cu litere chirilice. Amestecul lingvistic confirmă faptul că, în campanie, Dodon s-a adresat și vorbitorilor de rusă, și celor de romînă. La fel cum o face rezultatul, de altfel.

Maia Sandu, speranța re­for­miș­ti­lor, a avut o prezență mult mai discretă din punctul de vedere al comunicării publicitare; în loc de asta, s-a remarcat în dezbaterile televizate. Pe același „Alegeri Moldova“ găsim un număr de trei spoturi, realizate cu resurse minime (un simplu panou alb în spate). Execuțiile confirmă ideea vehiculată în cercurile cunoscătorilor din Moldova, că Sandu „nu a avut bani“. O socoteală ingenioasă, făcută de Agora.md, a arătat că Maia Sandu a cheltuit nu mai mult de un leu moldovenesc (cam 20 de bani de-ai noștri) pentru fiecare vot, luînd în considerare costurile de campanie raportate public. Un spot de pe site-ul candidatei, diferit de cele discutate, solicită donații, dar reiese că nu a funcționat. De remarcat, printre altele, predilecția pe care Dodon, Sandu, dar și alți politicieni moldoveni o au pentru „scrisuri animate“ pe ecran, un tip de prezentare la modă în ultima vreme, dar în esență mai ieftin decît filmările propriu-zise. Sloganul Maiei Sandu este în filiația atît de productivului și cîștigătorului „Împreună putem reuși“ al Convenției Democrate de acum 20 de ani: „Împreună vom învinge“. Raportarea la un slogan politic din România e și ea, în sine, o poziționare politică, măcar pentru cei informați.

Vladimir Plahotniuc: deși nu a candidat și nici măcar partidul lui nu a participat la turul I, oligarhul moldovean e singurul care merită inclus pe larg în această discuție fiindcă a făcut o serie de gesturi care merită interpretate. Candidații alții decît Sandu și Dodon au obținut mai puțin de 6% fiecare, cu un notabil 1,8% la Mihai Ghimpu, fosta speranță a României, în ciuda sloganului nu tocmai rău: „Uniți pentru unire“. Înapoi la Plahotniuc, acesta și al său Partid Democrat din Moldova (PDM), condus de Marian Lupu, sînt în Moldova brokerii de putere, adică cei care pot înclina balanța de partea „stîngii“ pro-ruse sau a „dreptei“ pro-occidentale. Plahotniuc a început prin a-l retrage pe Marian Lupu din cursa pentru președinție, ca să evite un scor rușinos, iar ulterior și-a declarat susținerea pentru Maia Sandu. Surse informate din Moldova spun însă că ulterior structura din teritoriu a PDM l a susținut pe Dodon. Capac la toate acestea l-a pus un reportaj „glamoros“, cum s ar spune la Chișinău, difuzat pe televiziunea oligarhului, Prime, în care Plahotniuc își etala costumele și cămășile, sala de sport și, în cele din urmă, una dintre surori. Autor, în paranteză fie spus: celebrul și transnaționalul nostru Cristi Tabără, care a luat-o de la capăt la Chișinău ca angajat al oligarhului.

Una peste alta, în ciuda pronosticurilor care îl dădeau pe Dodon drept învingător cu peste 50%, turul I al prezidențialelor din Republică nu a avut un cîștigător în sens propriu. În sens figurat, acesta este afaceristul discutat mai sus, care are o poziție de forță pentru turul II. Din punctul de vedere al Maiei Sandu, o alianță cu Plahotniuc e greu, dacă nu imposibil de conceput. Însă Dodon are multă nevoie de ajutor, fiindcă Sandu are un scor asemănător cu cele obținute în România de Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis în primele tururi din 1996, 2004 și 2014 – cu toții cîștigători în final. În plus, o surpriză neplăcută pentru susținătorii Maiei Sandu a fost procentul foarte redus de prezență la vot al masivei (procentual) diaspore moldovenești din Europa, iar această surpriză s-ar putea transforma în opusul ei la turul II. Cu alte cuvinte, orientarea spre Est sau spre Vest a Moldovei „se joacă“, iar arbitrul e orice altceva decît arbitru.

Foto: adevarul.ro

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.