Cine a fost Loki în mitologia nordică?

24 mai 2024   Societate

Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale. Cel mai adesea este prezentat datorită șireteniei sale, fiind considerat un zeu malefic. Obișnuia să facă farse, iar cea mai cunoscută este cea prin care i-a făcut pe zei să piardă temporar sursa lor de nemurire. În altă farsă, el i-a furat ciocanul lui Thor.

Conform mitologiei nordice, tatăl lui Loki este gigantul Farbauti (Napraznicul Asupritor), în timp ce mama sa este Laufey. Alături de giganta Angrboda, Loki a dat naștere lui Hel, considerată zeița lumii de dincolo. Tot cu ea, Loki l-a creat și pe Jormugngand, un șarpe uriaș care l-a ucis pe Thor în timpul Ragnarok, dar și pe Fenrir, lupul colosal care i-a înghițit mâna lui Tyr și l-a ucis pe Odin tot în perioada Ragnarok. Soția lui de drept a fost însă Sigyn, alături de care a avut un fiu pe nume Nari.

Cum era prezentat Loki în mitologia nordică?

Poveștile din mitologie ni-l arată pe Loki adesea ori ca fiind un laș căruia îi pasă doar de propria viață și de plăcerile personale. Are însă și momente în care arată empatie. Un exemplu de acest gen îl vedem în povestea Răpirii lui Idun, în care Loki a fost captivat de un gigant furios, care era gata să invadeze Asgard. Totuși, Loki a oprit totul și a salvat Asgard. Un alt episod este cel în care Loki îi salvează pe zei, dar cu prețul de a face un spectacol ridicol.

Una dintre cele mai cunoscute povești cu Loki în prim plan are legătură cu rolul pe care l-a jucat în povestea morții lui Baldur. În momentul în care moartea acestuia a fost profetizată, mama sa, pe nume Frigg, a pus toate lucrurile din lume să jure că nu se vor atinge de fiul său. Singurul care nu a depus jurământul a fost vâscul, dar era considerat prea mic și neînsemnat să-l rănească. Totuși, când a descoperit acest lucru, Loki a creat o suliță din vâsc și a pus-o în mâinile lui Hod, fratele orb al lui Baldur. Astfel, Hod l-a ucis pe Baldur cu singurul obiect ce-l putea răpune.

Un lucru este cert: Loki nu era pe placul celorlalți zei, care la un moment dat l-au legat într-o peșteră. Aici se afla și un șarpe veninos care picura otravă peste el, însă soția sa Sigyn îi era alături cu un bol pentru a se asigura că aceasta nu cade pe Loki. Totuși, în momentul în care vasul s-a umplut, agonia lui Loki a provocat cutremure. Eliberarea sa s-a produs tocmai la Ragnarok.

Loki în filme și jocuri

Sunt o mulțime de mituri în jurul zeului Loki, astfel că acesta nu avea cum să fie ignorat de scenariștii de filme și de cei care dezvoltă jocuri. Între 2021 și 2023 a rulat un serial cu numele Loki, în timp ce acest personaj este prezent în numeroase filme de succes, cum ar fi Avengers, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Thor și așa mai departe.

Ba chiar Loki este un personaj adesea întâlnit și în jocuri video de top, cele mai cunoscute fiind Fortnite și LEGO Marvel. Dincolo de asta, cum mitologia nordică este adesea transpusă și în jocuri online de cazino, Loki este personajul principal în slotul Story of Loki - Master of Illusions creat de compania Spinomenal. Într-o atmosferă mistică, utilizatorii se pot distra la cote înalte, jocul având o grafică peste medie.

Mai multe