Mullahii iranieni – depășiți de întîlnirea Sistani - Papa Francisc

11 martie 2021   La fața timpului

Vizita Papei Francisc în Irak a ținut prima pagină în toată presa iraniană cu mici diferențe de reflectare, în funcție de gradul de control exercitat de regimul de la Teheran.

Publicațiile independente nu au ratat ocazia să trimită săgeți către clasa clericală iraniană. Publicația Sozandegi a comentat că liderul spiritual șiit Ali Sistani și Papa Francis sînt cei mai importanți apărători ai păcii în lume, iar întîlnirea lor a fost cel mai relevant eveniment din istoria dialogului între religii, în timp ce ziarul Sharq a scris că rezultatele pozitive ale vizitei Suveranului Pontif arată cît de importantă este comunicarea între religii.

Pe rețelele de socializare, opiniile favorabile despre vizita Papei, în general, dar și la adresa ayatollahului Ali Sistani și a Suveranului Pontif au fost și mai clare, needitate și, mai ales, aproape întotdeauna însoțite de comparații cu mullahii iranieni - deloc pozitive pentru aceștia din urmă. De exemplu, liderul religios al republicii islamice, Ali Khamenei, nu a scăpat netaxat pentru intransigența sa religioasă în comparație cu Sistani și Papa Francisc, iar adepții reformării republicii islamice nu au ratat ocazia să arate că, spre deosebire de Khamenei, liderul spiritual irakian Ali Sistani promovează constant separarea  religiei de stat și de politică. Alții au comentat chiar că Khamenei este atît de încremenit în trecut, speriat de modernitate și nesigur pe el, încît nu ar fi fost capabil de o întîlnire cu Papa Francisc.

Pe fondul unei opinii publice în general pozitivă, publicațiile conservatoare iraniene nu au lăsat să scape nici o critică legată de vizita Papei, în schimb au încercat să o confiște cu comentarii privind meritul milițiilor șiite irakiene susținute de Iran, în apărarea creștinilor irakieni de ISIS, și chiar cu mențiuni că vizita Papei nu ar fi fost posibilă dacă milițiile șiite nu s-ar fi implicat în eliminarea grupării teroriste. Ziarul ultraconservator Kayhan nu a rezistat și a introdus într-un editorial despre vizita Papei o trimitere la contribuția generalului Soleimani, ucis de americani anul trecut, în lupta anti-ISIS din Irak.

Pentru regimul de la Teheran, cel mai incomod aspect al întîlnirii în Irak dintre ayatollahul Ali Sistani și Papa Francisc este plasarea automată a lui Sistani ca lider recunoscut de către Vatican, al tuturor musulmanilor șiiti, nu doar irakieni, în condițiile în care mulahii iranieni sînt într-o veche competiție politică și spirituală cu cei irakieni. Din punct de vedere spiritual, Ali Sistani este marja, adica sursă de inspirație spirituală pentru șiiti din toata lumea. Tot marja este și actualul lider suprem al Iranului, Ali Khamenei, și Ruhollah Khomeini înaintea lui. Atît că influența religioasă a liderilor iranieni este organic legată de ideologia răspîndirii revoluției islamice și este un vehicul politic, în timp ce liderul spiritual irakian Ali Sistani, deși are o importantă influență politică, promovează o separare strictă a religiei de stat și respectarea drepturilor minorităților religioase. În plus, unii iranieni au remarcat din nou că Ali Sistani are calificări religioase impecabile, în timp ce Ali Khamenei și-a căpătat statutul de mare ayatollah prin manevre politice, doar pentru că așa a dorit liderul revoluției islamice Khomeini în anii ’80, fără ca Khamenei să fi îndeplinit criteriile spirituale și religioase stabilite.

Ce a reieșit pe rețelele locale de socializare a fost că mulți iranieni au văzut în vizita Papei în Irak un nou exemplu că lumea și regiunea se mișcă înainte, inclusiv prin acordurile Abraham dintre Israel și țări arabe, că liderii religioși pot fi simboluri ale toleranței și incluziunii, că se pot raporta, indiferent de religie, la principii și valori de bază universal valabile, în timp ce clasa clericală iraniană rămîne încremenită în izolare și deconectată de la schimbările tot mai evidente în regiune. Și asta cu doar trei luni înaintea alegerilor prezindețiale din Iran și în plină negociere cu Statele Unite privind reluarea acordului nuclear.

Carmen Gavrilă este jurnalist, fost corespondent pentru Radio România Actualități în Iran.

Foto: EPA-EFE / adevarul.ro

Mai multe